Брой 05, 2007

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Да погледнем малко напред

София

Новоизбраният председател на РСО София Асен Алтънов е роден на 14 април, 1950 г. в Кърджалийското село Рогач. По специалност е масажист. Близо 15 години е работил в предприятие «Успех» в Пловдив като работник в различни производства. След пристигането си в столицата 3 години е спортен организатор в Софийското предприятие, а до момента на избирането си за председател на РСО се занимава с частен бизнес.

- Какво предприе в първия си работен ден?
- До обяд мислех и се оглеждах, за да се запозная с обстановката. Като начало издействах един хладилник за клуба на "Цар Симеон". Мисля откъде да започна. Трябва да се опитам да уредя бели бастуни на хората, защото съм убеден, че слепият човек трябва да получава белия бастун безплатно. Това му е основно спомагателно средство и трябва да се осигурява от "Социални грижи". Консултирах се със колежката, която отговаря за социалните дейности и получих някаква яснота. С една дума - все още се уча.

- Софийската организация не е лека организация. Ще успееш ли да я обединиш?
- Имам огромно желание да го направя, защото ако не успеем да се обединим, организацията няма да има добър край. Не може да се работи в ситуация на конфликти, а всички ние сме избрани от тези хора да работим заедно в техен интерес и да сме им полезни. В обстановка на скандали и панаири това не може да стане! Ще видим как ще протече първото заседание на РУС и тогава ще определя стила си на работа.

- Какви връзки мислиш да създадеш със Софийската община във връзка с достъпна среда, градски транспорт и въобще мобилността на незрящите?
- Много искам да се създадат такива връзки, които да улеснят придвижването на хората със зрителни проблеми. Трябва хората с остатъчно зрение да могат да виждат номерата на автобусите, които сега не са поставени подходящо. Ще се опитам да направя така, че да се дооправят маркировките по улиците и в метрото, да се реши въпросът с безразборно поставените по тротоарите сергии, билбордове и паркирани коли. Проблем са и уличните телефони, от които няма вече такава необходимост. Те могат да се поставят на по-подходящи места, така че слепите хора да не се удрят в тях. Навсякъде в София е ужас за незрящите и придвижването им е почти невъзможно. Мечтата ми е, ако успея да изкарам мандата си, да заработи дневният рехабилитационен център.

- На какви нива смяташ да общуваш с местната власт?
- С отговорните хора, в краен случай и с кмета. Ще видим какви пари ще мога да издействам от общината, подобно на другите организации, за да може да се провеждат различните мероприятия. Бюджетът на организацията е крайно недостатъчен за всички мероприятия, които искам да провеждаме тук. Така че ще е много добре ако успеем да получим субсидия от общината, за което опитите ще бъдат многократни.

- Не те ли притеснява фактът, че през 2005 г. твоята кандидатура не беше подкрепена, а сега я прегърнаха като най-подходяща?
- Притеснява ме. По този въпрос имах много разговори с приятели докато реша да се кандидатирам отново. Няколко дни мислих много сериозно и накрая взех окончателно решение, защото, виждайки големите скандали в РУС, сметнах, че е по-добре в организацията да има някаква промяна, за да може нещата да вървят напред. В противен случай - нищо не правим. Това ме накара да се замисля и да се кандидатирам.


Разговора води Марина ПЕТКОВА

Назад

Всички статии на Брой 05, 2007

ВАКАНЦИЯ
Цени за почивка в рехабилитационната база на ССБ в Обзор
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
За по-голяма самостоятелност
Организационен отчет на ССБ за 2006
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Продължение на историята с продължение или година и половина изгубено време
Да погледнем малко напред
Дарение
Великден е за всички
Спортен празник - 2007
Бодър дух - здраво тяло
КОНСУЛТАЦИЯ
При загубена работоспособност под 90 на сто няма добавка за балнеолечение
Защо понятието "пожизнена инвалидност" не важи за всички случаи
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Заседание на Комисията по равноправие и недискриминация към Бюрото на ССЕ
МУЗИКА
Андреа Бочели - човекът глас
Андреа Бочели издаде брайлов компакт диск
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво представлява свързаната с възрастта макулна дегенерация?
ПОЕЗИЯ
Костадин Папазов, град Стамболийски
ПОЛЕЗНО
Щастливата съдба на една брошура
ПОЧИТ
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
ПРЕМИЕРА
Поезията на Братанов в антология на българската лирика
ПРИРОДНА АПТЕКА
Копривата - билка, храна и лекарство
ПЪРВИ ЮНИ
Ден на детето
Архив на изданието
1 2 3 4 5