Брой 11, 2011

Тема: 90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Фестивал, фестивал!!!


Отново заедно след продължително прекъсване

По случай 90-годишния юбилей на ССБ, след дългогодишно прекъсване, незрящите изпълнители на художествено творчество от цялата страна се събраха на 10 и 11 октомври в софийския квартал Лозен, за да покажат таланта си, обединени от желанието да доставят удоволствие на публиката, както и самите те да се позабавляват и да се срещнат със стари приятели.
Въпреки че залата, където протече фестивалът, не съответстваше на понятието "фестивална зала", на импровизирания подиум невиждащите изпълнители в продължение на ден и половина даваха всичко от себе си и успяха да създадат истинска фестивална атмосфера.
Бяха представени над 180 изпълнители – певци, инструменталисти, танцьори и рецитатори от всички регионални организации на ССБ, с изключение на РСО Благоевград, което бе твърде учудващо, тъй като югозападният ни регион се слави с прословутите си народни песни, винаги звучащи на всеки празник.
Мероприятието бе финансирано от програма "Култура" към Столична община с близо 26 000 лв.
И въпреки че имаше разочарование сред част от присъстващите поради импровизираната обстановка, фестивалът протече на едно твърде добро ниво, а най-добрите изпълнители си проличаха, защото истинският талант обикновено не е в пряка зависимост от мястото, където се проявява.
Журито бе от двама музиканти, които от години работят в екип – Петър Матев, понастоящем диригент на хора на слепите "Академик Петко Стайнов", и Елка Андреева.
Едни след други редуваха изпълненията си невиждащите по региони. Естествено бе някои да са по-добри, а други малко по-малко добри в изпълненията си.
Фестивалът започна с представянето на вокална група "Пей сърце" от РСО Плевен. Непосредствено след тях пред публиката излезе групата за художествено слово от ТСО Харманли към РСО Стара Загора, която изпълни рецитал по стихове на незрящи поети на фона на "Лунната соната". Изпълненията на старозагорци продължиха с фолклорна група "Хасковски бисери", както и индивидуалните изпълнения на Роска Колева и Кичка Танева, която освен като народна певица се прояви и като талантлива актриса с хумористичното си изпълнение по мотиви от Чудомир. След нея Маргарита Янакиева изпя две народни песни, а групата за стари градски песни "Романтика" потопи слушателите в света на старите шлагери.
Регионална съюзна организация Силистра бе представена от фолклорните изпълнения на Райна Христова и Мария Бочева, едно от които бе в дует.
След представянето на РСО Сливен, чиято програма включваше изпълнението на Теодор Бояджиев, който разнообрази присъстващите със съвременна руска песен на група "Любе", и фолклорното изпълнение на Митко Димитров в съпровод на Петко Петков, на импровизираната сцена излязоха музикантите от РСО Русе, които изпълниха народна музика, стари градски песни, стихотворение, както и една шлагерна руска песен.
От доста години бургазлийката Валентина Димитрова е позната сред незрящите като изпълнителка на екзотични индийски танци. И на този фестивал тя танцува за всички, като изключително впечатляващи бяха сценичните й костюми. Като единствена представителка от своя регион Валя изпълни два танца, разделени от други изпълнения. Първият от тях бе "Танц на лилиите" - типичен индийски танц с подобаващ музикален съпровод.
Представянето на РСО Шумен започна с песента "Въпреки всичко живея" на небезизвестния шуменски бард Тодор Андонов под собствен акомпанимент на китара.
Останалите, далеч по-млади и неопитни, шуменски изпълнители бяха явно много притеснени, но затова пък получиха пълна поддръжка от публиката, която ги аплодира и пя заедно с тях.
Както се очакваше, смолянци потопиха слушателите в чистите и просторни дълбини на автентичната родопска песен, като разбира се прозвуча и емблематичната "Руфинка" в изпълнение на Емилия Николова. Тук е мястото да отбележа, че и председателката на РСО Смолян Теменужка Миткова притежава изключително мощен глас на родопчанка и участва в групата за автентичен родопски фолклор. Също толкова мощен и впечатляващ е и гласът на Кирчо Родопски, който изпълни залата с песните на Родопите.
Първият фестивален ден завърши с чудесните гласове на изпълнителите от РСО Дряново. От години дамска вокална група "Росна китка" се е утвърдила като един от най-добрите ни самодейни състави, благодарение на непрекъснатите репетиции и желанието, с което работят за обновяването на своя репертоар. Благодарение на постигнатия пълен синхрон, ясната дикция и почти професионалното си изпълнение, групата бе може би най-силно аплодираната през първия ден от фестивала. Не по-малко силни бяха фолклорните изпълнения на дуетите Лили Гучкова и Кера Пелева, както и на Лили Гучкова и Мария Димова.
Дамска вокална група "Перуника" допълни отличното представяне на РСО Дряново, защото тяхното изпълнение по звучене можеше да се оприличи единствено на изпълнението на професионален женски фолклорен ансамбъл.
Дряновската програма бе обогатена и със стари градски песни, изпълнени от вокална група "Орхидея" с художествен ръководител Даниела Асенова.
Неусетно дойде и вторият фестивален ден, когато пред публиката се изправи образно казано "тежката артилерия" – изпълнителите на художествено творчество от РСО Варна. Те откриха програмата си с изпълненията на женски народен хор за обработен фолклор с художествен ръководител Теодора Манева. На фона на повечето фолклорни изпълнения на фестивала тяхното бе с няколко нива нагоре, което впрочем е естествено, тъй като Теодора Манева е професионален диригент.
Непосредствено след тях варненци показаха и другия си силен състав – оркестъра за народна музика "Спектър" с ръководител Николай Докторов. Варненската програма продължи с индивидуални фолклорни изпълнения на Михаил Ганков и Петър Дечев, а Елена Николаева изпя българския евъргрийн "Неразделни" – песента, обичана от всички поколения българи.
На прилично ниво бе представянето на Надежда Стойнова, която изпя песента "Добрата дума", а Елена Николаева в дует с Недялка Митева изпълниха песента "Спомени в нощта".
Публиката имаше удоволствието да чуе и песните на вокална група за популярни градски песни "Еделвайс" с художествен ръководител Недялка Митева, както и да се наслади на артистичното изпълнение на групата за художествено слово "Зари", която представи рецитала "Скалата" по стихове на Добри Жотев.
Програмата на РСО Варна приключи с литературно-музикална композиция в изпълнение на Веселина Стоилова по нейни собствени стихове, с поетичното наименование "Нощ над морето".
Ето че дойде и редът на програмата на домакините от РСО София. Само че я откриха не точно софиянци, а перничани с изпълнения на групата за автентичен фолклор на песни от шопско и граовско. Трябва да се отбележи, че жените от Перник постигнаха едно твърде добро представяне. Вярно че нивото им бе самодейно, но пък песните бяха много интересни, колоритни и характерни за региона.
След тях истинско удоволствие и добро настроение в залата внесоха жените от вокална група "Люлин" с художествен ръководител Райна Митина. Те повдигнаха градуса с четирите си изпълнения на стари градски шлагерни песни, солистки на две от които бяха Райна Митина и Ирина Захариева.
Като сравнително нов дамски състав вокална група "Люлин" започна творческия си път с един, може да се каже, твърде банален и безцветен репертоар, но за почти десетте години от съществуването си момичетата съумяха да балансират гласовете си и значително да обогатят репертоара на групата. На юбилейния фестивал вокална група "Люлин" сякаш показа истинските си възможности, предизвиквайки спонтанните бурни аплодисменти на публиката, а изключително артистичното и атрактивно соло на Ирина Захариева почти "взриви" залата.
Не по-малък ефект предизвика и дамската вокална група към РСО София с ръководител Георги Холянов. Тази група са порасналите "Усмивки", преминали и през възрастта на "Тийнс". Същите тези млади момичета сега се явиха на съюзен фестивал и успяха да постигнат обичайния ефект, който съпътства всяко тяхно изпълнение през годините. Сега съставът на групата се е обогатил с нови гласове, но добре познатите ни солистки Ваня Димитрова и особено нейната съфамилничка Катрин продължават да бъдат все така на върха.
Изпълнението на Катрин Димитрова на песен на Лара Фабиан, което не звучи за пръв път по различните сцени, бе наистина виртуозно и с право се нареди между най-добрите на фестивала.
След програмата на софиянци изпълнителите от РСО Кърджали отново ни пренесоха в света на народната музика с представянето на фолклорна група "Родопи".
Интересни и ефектни бяха изпълненията на Селиме, която изпя популярна песен, част от нея на турски език, и на Недялка Камбурова, която пък показа буфосинхронно изпълнение на песента "Майчице свята".
Дойде редът и на една от най-силните в художествената самодейност организации – РСО Пловдив, която през годините е дала много добри певци, инструменталисти, поети и спортисти. Тук в Лозен те откриха програмата си с изпълнения на небезизвестния смесен състав "Тракийски цвят", който, както винаги и навсякъде, отново защити името си. Превъзходно се представиха и индивидуалните изпълнители на народни песни Ася Бурова, Марин Маринов, Парашкева Емилова, Милка Дечева.
Естествено тук беше и дует "Настроение", както и Мария Вълчева, която изпълни шеговитата песен "За тринайсетото число".
Преди половин година в Пловдив е сформирана група от четири човека, наречена "Формация Пловдив". Те изпълниха песента "Вместо сбогом", по стихове на Величка Кърпарова.
Последна от пловдивчани на сцената излезе Даниела Денчева, която изпя песента "Незабравим" на Нат Кинг Кол, като пожела на всички да бъдат незабравими за някого.
Мъжката фолклорна група от РСО Кюстендил изпълни кратка програмка от много добре подбрани и мелодични народни песни, при много добре звучащ музикален съпровод, а Огнян Филипов се представи като индивидуален фолклорен изпълнител.
И на самия финал на фестивалната програма на сцената отново излязоха музикантите от София – вокално-инструментална група "Весели момчета", които с изпълненията си на съвременна българска музика докараха настроението в залата до точката на кипене.
Поради това че журито номинира доста от участниците във фестивала, а и поради времевите ограничения, бе решено в галаконцерта да вземат участие само класираните на първите места в различните категории.
В категория "Художествено слово" на първо място за групи бе класирана варненската група за художествено слово "Зари".
На второ място се класира групата за художествено слово при ТСО Харманли.
При индивидуалните изпълнения в същата категория журито присъди третото място на Панайот Димитров от Русе, второто зае Кичка Танева от РСО Стара Загора, а на първо място бе класирана Веселина Стоилова от Варна.
В категория "Стари градски песни" при индивидуалните изпълнители второ място получи варненският дует Недялка Митева и Елена Николаева. Първо място спечели Елена Николаева.
При групите на трето място се класира вокалната група при РСО Русе, второто място получиха групата за стари градски песни "Романтика" от Стара Загора и вокална група "Орхидея" от Дряново.
Двете първи места бяха присъдени на софийската вокална група "Люлин" и на група "Еделвайс" от Варна.
В категория "Естрада" третите места за индивидуални изпълнители бяха присъдени на Правда Минчева и Петранка Димитрова от Русе, както и на Мария Вълчева от Пловдив. На второ място се класира Тодор Андонов от Шумен.
Безапелационно, при индивидуалните изпълнители първите места бяха присъдени на Даниела Денчева от Пловдив и на Катрин Димитрова.
При класирането на групите трето място спечели "Формация Пловдив", второ място не бе присъдено, а лауреати на първата награда станаха "Веселите момчета" от София, заедно с дамската вокална група с ръководител Георги Холянов.
Специалните награди на журито спечелиха Недялка Камбурова и Борис Петров от Кърджали, Валентина Димитрова от Бургас, както и отлично представилите се Иван Жеков и Янко Янков от Русе за майсторско изпълнение на гъдулка, и Марин Маринов за изпълнение на тамбура.
Специална награда бе присъдена и на оркестър "Спектър" от Варна с художествен ръководител Николай Докторов.
За цялостно представяне на регион наградата на журито бе присъдена на РСО Варна.
В категорията "Фолклор" за индивидуални изпълнения трети се класираха дуетът на Лили Гучкова и Кера Пелева от Дряново, Петър Дечев от Варна, както и Панайот Димитров от Русе. Втори станаха Михаил Ганков от Варна, Ася Бурова от Пловдив и Негрита Стоилова от Перник. Първите места заеха Милка Дечева и Марин Маринов от Пловдив, както и Кирчо Родопски от Смолян.
При групите на трето място се класираха групата за автентичен родопски фолклор при РСО Смолян и фолклорна група "Хасковски бисери" от РСО Стара Загора.
Втори станаха изпълнителите от фолклорна група "Родопи" към РСО Кърджали, мъжката фолклорна група от РСО Кюстендил и дамска вокална група "Росна китка" от РСО Дряново.
С първа награда бяха отличени женският хор за обработен фолклор от Варна с ръководител Теодора Манева и фолклорна група "Тракийски цвят" от Пловдив.
Всички лауреати взеха участие в тържествения галаконцерт, с който фестивалът приключи.
Въпреки нетрадиционната за един фестивал обстановка, въпреки студеното време и импровизираната сцена и озвучаване, двата фестивални дни преминаха като един миг - с много песни и свирня дори в свободното време. Отличното настроение на всички доказа, че по-голямата част от участниците бяха дошли тук с огромно желание да се изявят, да се повеселят и да се срещнат с приятели от цяла България, обединени от стремежа си към изкуството.
Както на всяка проява от такъв характер, нормално беше да има и по-добри, и по-малко добри изпълнители, но се виждаше, че всички участници се бяха подготвяли с огромно желание, вложиха много труд и старание в изпълненията си и всеки от тях изживяваше огромно удоволствие и вълнение от участието си на фестивала.
Кулминацията на доброто настроение настъпи по време на официалната вечеря, когато 3 оркестъра засвириха в синхрон. И ако участниците в този фестивал бяха настанени в една база, можете да си представите какво грандиозно и впечатляващо шоу би се получило с присъединяването едновременно на всички инструменталисти и певци.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На многая лета!
Приветствено слово на председателя на ССБ по случай 90-годишния юбилей на организацията
Поздравителни адреси
Фестивал, фестивал!!!
90 години заедно по трудния път към светлината
Клуб "Витоша" на 10 години
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Варна
Велики Преслав
Добрич
Кюстендил
Търговище
Асеновград
Червен бряг
Карнобат
София
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България по голбал 2011 г.
И Скопие падна
Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
Архив на изданието
1 2 3 4 5