Брой 11, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Юбилейната година в морската столица

Отминава 90–ата юбилейна година на Съюза на слепите в България. На нея са посветени множество мероприятия в страната. Всички организации се стремят според възможностите си да организират изявите на своите членове. Искаме да споделим с вас какво сме направили и ние в това отношение.
В този материал многократно ще срещнете думата "партньорство". Това не е случайно. Наистина дух на партньорство цари в сградата на Дома на културата във Варна между Регионалната съюзна организация, Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания, управляван от фондация "Съпричастие", Спортен клуб за слепи "Успех" Варна, Сдружение "Прозорец към света" и Дружеството на сляпо-глухите.
Основно място в подкрепата за тези наши организации заемат Община Варна, Съюзът на слепите, Българската параолимпийска асоциация, федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и др.
А хронологията на най-значимите изяви е такава:

Култура
Първи награди за изпълнителите от оркестъра за народна музика "Спектър" с художествен ръководител Николай Докторов, вокалната група за обработен фолклор с художествен ръководител Теодора Манева и индивидуалните изпълнители на празника на фолклорното изкуство "Като жива вода" в град Суворово.
Участие на Елена Николаева и Надежда Стойнова в Международния фестивал на есперантското слово и песен в Карлово.
Участие на оркестър "Спектър" в благотворителен концерт в подкрепа на Училище за деца с нарушено зрение "Професор Иван Шишманов" Варна, проведен в Младежкия дом във Варна и организиран от Варненския икономически университет.
Концерт на оркестъра в село Царевци по случай освещаването на църквата.
Отново призово класиране на групата за обработен фолклор на Петия национален преглед на многогласните хорове и групи за народно пеене в село Кортен, Новозагорско.
Рецитаторките от групата за художествено слово "Зари" с ръководител Недялка Иванова развълнуваха публиката и журито на международния фестивал "Утринна звезда" в курортен комплекс "Албена" и заеха призово място в класирането.
Следват традиционните концерти на нашите групи и индивидуални изпълнители на сцена "Раковина" в Морската градина, организирани от Община Варна. На 11 юли – самостоятелен концерт на вокалната група за градски и популярни песни "Еделвайс" с художествен ръководител Недялка Митева, на 23 август – самостоятелен концерт на народния оркестър и солистите му и на 6 септември - Деня на Съединението на България, участие и на трите ни групи.
Тези концерти са изключително вълнуващи, тъй като са на открито пред гражданите и гостите на Варна и са през курортния сезон. Те се превръщат в истински празници за изключително многобройната публика, която захваща буйни хора по време на изпълненията.
Фолклорен събор в местността "Света Марина", село Ботево, отново успешно представяне на групата за обработен фолклор и оркестъра - успех, повторен и на събора в село Иширково, Силистренско.
Надежда Стойнова участва в Националния фестивал за млади хора с увреждания "Надмощие на духа", организиран за пети пореден път от фондация "Старт" в град Девин.
Много оригинално и интересно бе участието на народния оркестър в предаването на Ути Бъчваров по Канал 1 на БНТ по случай Деня на белия бастун. На този ден посветихме и предаване по радио "Варна", с участието на ръководителите на музикалните състави и излъчване на записи на техни изпълнения.
Друго постижение на групите и индивидуалните изпълнители е участието в Националния фестивал на ССБ в София. Оркестърът, вокалната група "Еделвайс", групата за обработен фолклор, групата за художествено слово "Зари", Елена Николаева (изпълнителка на градски песни) и Веселина Стоилова (представила собствена поезия) завоюваха І място, поради което РСО Варна беше отличена като най-добрата в системата на ССБ за цялостния й принос в развитието на художественото творчество сред незрящите хора.
Трите музикални групи имаха честта да участват и в тържеството по случай юбилея на Съюза на слепите в София, състояло се на 7 ноември.
Към тези изяви следва да добавим и участията ни в конкурса за бързо и правилно четене и писане на брайл и викторината по случай юбилея, които преминаха при изключителен интерес.

Спорт
Благодарение на партньорството между РСО и Спортен клуб за слепи "Успех" на 12 и 13 август проведохме регионални състезания по шахмат, с участието на отбори от Кюстендил, Дряново, Шумен, Сливен и Варна, и по спортен риболов на 4 септември с отбори от Кюстендил, Шумен, Сливен и 2 отбора от Варна.
С купата за І-во място се завърна мъжкият ни шахматен отбор от състезанието в Шипково, където добре се представиха и жените.
Много активно е участието на нашите спортисти и в регионалните състезания, организирани от другите клубове и организации – по шахмат в Шумен, Кюстендил и Силистра; по спортен риболов в София и Кюстендил; по спортна табла и канадска борба в София.
В партньорство между спортния клуб, Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение и РСО е и ползването на фитнес залата, която безплатно всеки ден е на разположение на желаещите.
Организациите от Варна, занимаващи се с културна и спортна дейност за незрящи, са отворени към всички колеги от страната за съвместни мероприятия и взаимна помощ.

Петър ДЕЧЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На многая лета!
Приветствено слово на председателя на ССБ по случай 90-годишния юбилей на организацията
Поздравителни адреси
Фестивал, фестивал!!!
90 години заедно по трудния път към светлината
Клуб "Витоша" на 10 години
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Варна
Велики Преслав
Добрич
Кюстендил
Търговище
Асеновград
Червен бряг
Карнобат
София
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България по голбал 2011 г.
И Скопие падна
Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6