Брой 11, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Заслужена почивка

Есента е сезон, през който всяко домакинство се приготвя за зимата. Почиства помещенията, в които живее. Прибира реколтата от полето. От богатото разнообразие на плодове и зеленчуци приготвя компоти, конфитюри, прави туршии, пече пипер и т.н.
След упорития труд човек се нуждае от заслужена почивка. Председателката на ТСО Добрич Паунка Пеева организира група от 17 съюзни членове с техните придружители за почивка и лечение в Националния център "Свети Георги" град Поморие. Пътуването до град Поморие стана с микробус на станцията, което е много удобно, като се има предвид, че там могат да почиват инвалиди първа група и първа група с чужда помощ. Престоят е една седмица. Цената е 195 лева, като след представянето в Социално подпомагане на фактура за спане, храна и процедури за лечение сумите се възстановяват.
На 25 октомври се настанихме в Националната станция "Свети Георги". Всеки ден след лечебните процедури излизахме на разходка край брега на морето и интересните места на града. Посетихме музея на солта, солните езера и мъжкия манастир "Свети Георги", който е основан от гръцки заселници през 7-и век. След нахлуването на турците той бил разрушен. В края на 17-и век тук се заселва турчинът Селим бей, който създава голямо феодално владение (чифлик). По преданието той боледувал от тежка неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора, където живеел, има чудотворна вода. На сутринта, разкопавайки мястото, намират мраморен релеф на Свети Георги, който и до днес се пази в аязмото на манастира. На същото място започнала да извира вода, с която той пръв се излекувал. След това се покръстил с цялото си семейство. Като приел християнската вяра, построил и малък параклис. Така поставил началото на днешната света обител. След време овдовява, приема монашеството и става първия игумен на манастира. Подарява целия си чифлик от 3800 декара земя на обителта. През 1856 година се изгражда нов храм, като старият остава и до днес под неговия купол. В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18-и век.
Групата ни успя да гласува за президент в една от избирателните секции на град Поморие, благодарение на това че госпожа Пеева влезе във връзка с местните власти и уреди този проблем.
Всяка вечер групата се събираше за фолклорна изява. Имаше четене на стихотворения от Паунка Пеева и Кръстинка Иванова, чества се Димитровден от Димитър Койчев и Димитринка Тодорова. Запомнящи се бяха и вицовете на Янка Райнова.
Укрепили здравето си и доволни от преживяното, се завърнахме по домовете с желанието следващата година да се организираме за колективна почивка.

Паунка ПЕЕВА

Животът в стихове

На 31 октомври клуб "Детелина" отново покани членовете на териториалната организация на сляпо-глухите от град Добрич, за да отбележим Деня на будителя. Много хора откликнаха на поканата. Клубът едва побра всички дошли на мероприятието.
Специален гост на скромното ни тържество бе председателят на сдружението на добричките поети и секретар на Народно читалище "Йордан Йовков" в нашия град Сашо Серафимов.
В началото изнесохме рецитал с творби на петима наши поети, членуващи в клуб "Вдъхновение" при Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Стиховете, прозвучали на събирането, оформиха красив букет от нежни думи, насочени към съкровените моменти от ежедневието ни – майката, любимата, родината, неувяхващата вяра и воля на хората с увреждания.
Гостът ни остана очарован. Той изтъкна, че макар и да не сме професионалисти в стихоплетството, написаното от нас е красноречив призив за обич, а всяко нещо, направено по този начин, не може да не е хубаво и стойностно. Сашо Серафимов от своя страна ни прочете собствени стихове.
Гостът и всички поети получиха букет от хризантеми.
Тържеството завърши със скромна почерпка, със смях и закачки.
Разотидохме се духовно обогатени, окуражени от мисълта винаги да правим само добро, защото така се постига всичко.

Калинка КОВАЧЕВА

Верни на почитта към будителите

Неправителствена организация "ХобиСклуб" Добрич, вярна на своите и на добруджанските традиции, на 8 ноември – Архангеловден, събра почитателите на Йордан Йовков и неговото творчество, за да отбележат 131-ата годишнина от рождението му.
На срещата беше поканена г-жа Рада Въртунинска – известна писателка, краевед и изследовател на живота и творчеството на Йордан Йовков и Дора Габе - две имена в културната история на България, с които добруджанци се гордеят.
Г-жа Въртунинска говори вдъхновено за певеца на Добруджа, за някои нейни открития, които привнасят нови детайли в творчеството на Йордан Йовков, като сближава драматургията на Йовков с "Ревизор" на Н. В. Гогол, както и сатирата на руския гений в романа "Мъртви души" с незавършения роман на Йовков "Приключенията на Гороломов". Накрая гостенката прочете свои стихове.
Атмосферата беше празнична, разговорите непринудени и сърдечни. На сбогуване г-жа Въртунинска каза: "Тук царува духовността. Тук при вас светлината е по-светла от утринна зора, а от очите и сърцата на хората струи обич, надежда и човеколюбие". Над 60 човека изпратиха гостенката с бурни аплодисменти.

Иван ТОДОРОВ

Отново заедно по двоен повод

На 14 октомври екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция покани всички свои потребители, за да отбележим заедно Международния ден на белия бастун и годишнината от откриването на социалното заведение. Ние, членовете на териториалната организация на сляпо-глухите, също се включихме към инициативата.
На събирането присъства кметът на Община град Добрич Детелина Николова, зам.-кметът Камелия Койчева, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" Иванка Титова, директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Магдалена Миткова и др.
В началото екипът на социалното заведение прие поздравления по повод рождения си ден от своите гости. Прочетен бе и поздравителен адрес от председателя на Националната асоциация на сляпо-глухите в България Димитър Парапанов. В него се изтъкнаха постиженията на екипа във връзка с интеграцията на хората с увреждания.
За добрата атмосфера работещите в ЦСРИ бяха подготвили състезание по образец на известното "Минута е много". Регламентът бе следният: петима състезатели отговаряха на въпроси в три кръга от областите: същност и функции на белия бастун; предмети на тифлопедагогиката; живота и делото на Луи Брайл и Валентин Аюи.
Надпреварата бе оспорвана. Всички участници проявиха добра информираност и компетентност по време на представянето си. Първо място зае Светла Стоева, второ – Веселин Михайлов, а трето – Калинка Ковачева. Поощрителни награди за участие получиха също Елена Демирева и Тихомир Драганов. Символични подаръци имаше и за хора от публиката, които допълваха знанията на петимата състезатели.
Социалният педагог Кристина Димитрова напомни на всички присъстващи колко е необходимо да се ползва белият бастун. Със своята символна функция помощното средство показва на участниците в движението, че притежателят му е със зрително увреждане. Тя призова да не се срамуваме от него и че посредством употребата му ние ще се чувстваме по-уверени, а и можем да предотвратим пътно-транспортни произшествия, словесни пререкания с минувачи, шофьори и др.
Събирането приключи с почерпка, осигурена от любезните ни домакини.
Ние, ползвателите на социалните услуги, предлагани от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, се радваме, че има подобно място, в което можем да придобием полезни за нас умения. Социалните работници, педагозите и рехабилитаторите от социалното заведение винаги са се отзовавали с готовност при реализирането на нашите инициативи. Благодарни сме, че всеки, който желае, има къде да усвои релефно-точковата азбука, десетопръстната система за писане на машина, да научи начините за общуване посредством интернет и т.н. Хубаво е, че през последните тринадесет години разчитаме на приятелски подадената ръка на ръководството и екипа на социалното заведение!

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На многая лета!
Приветствено слово на председателя на ССБ по случай 90-годишния юбилей на организацията
Поздравителни адреси
Фестивал, фестивал!!!
90 години заедно по трудния път към светлината
Клуб "Витоша" на 10 години
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Варна
Велики Преслав
Добрич
Кюстендил
Търговище
Асеновград
Червен бряг
Карнобат
София
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България по голбал 2011 г.
И Скопие падна
Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6