Брой 11, 2011

Тема: СПОРТ

И Скопие падна


Отборът по голбал на "Витоша" Софийски университет получи покана да вземе участие в международен турнир, който се проведе на 22 октомври 2011 в македонската столица Скопие. Поканата, меко казано, беше от днес за вчера, тъй като на 17 октомври Жарко Селковски - председателят на македонския съюз на зрително затруднените, се обади, че турнир в Македония ще има и българите са добре дошли на него.
Македонската покана беше в отговор на българската, която македонците уважиха и взеха участие в Отворения турнир за купата на Република България, провел се на 1 октомври 2011. Само за няколко дни трябваше да се осигури пътуването и всичките съпътстващи го формалности да бъдат уредени, за да може българските голбалисти да вземат участие в скопското състезание. В крайна сметка всичко се нареди по начин, позволяващ заминаването на отбора. Тръгването беше на 21 октомври преди обяд и отборът пристигна в Скопие без никакви проблеми. Там обаче започнаха перипетиите по намирането на адреса на училището за деца с нарушено зрение, където трябваше да бъдат настанени отборите. След достатъчно лутане, питане и насочване школото беше намерено, а отборът - настанен. Леглата в пансиона са около тридесетина, няколко стаи делят един санитарен възел и един душ, обстоятелство, което не е от най-удачните и то не само за спортисти. Но такива са възможностите на македонските ни приятели в настоящия момент и това предлагат. По-важен е ентусиазмът, с който бяха заредени, да се проведе турнирът и то да се проведе без проблеми. Председателят на македонската спортна федерация за незрящи Коце Витанов обясни, че би искал турнирът да се състои между националните отбори, за да има възможност следващата година да поиска по-сносно финансиране. Разбира се, че от българска страна той получи пълна подкрепа и отборът излезе на терена да защитава родния трикольор. В турнира взеха участие още първият и вторият национални отбори на домакините от Македония и националите на Косово. Избраната схема беше, както си е по правилата, да се играе всеки срещу всеки и в крайна сметка отборът, който събереше най-много точки ставаше шампион. Главен съдия на турнира по молба на домакините и без никакви възражения от косоварите стана българинът Павел Кушнеренков. Основният съдия на масата отново беше от България – Анита Димитрова, която въдворяваше ред на съдийската маса и обучаваше македонците как точно да си изпълняват ангажиментите там.
Състезанието се проведе в спортна зала, която се намираше в близост до училището и не се налагаше използването на транспорт. Залата беше с отлични качества за голбал и това много допринесе за повишаването на нивото на голбалните мачове.
Българите откриха турнира с двубой срещу втората репрезентация на македонците. Повече от очаквано те се разправиха с тях с резултат 13:3. Следващият двубой беше срещу косоварите, които, откакто получиха независимост, явно са добре субсидирани от някои развити страни и сега бяха един твърде корав съперник. Дали от спортна амбиция или религията има нещо общо с тяхното поведение не може да се каже, но те играят до последния сигнал с една фанатичност, която е малко обезпокоителна и рано или късно ще им донесе успехи. Това може би беше и най-хубавият мач. Костеливите косовари не се предаваха лесно, но българите бяха решили да не си правят експерименти и да играят твърдо и безкомпромисно. В крайна сметка резултатът 15:5 за българите не отразява съвсем реално яростната съпротива, която оказа отборът на Косово. В последната си среща българите надделяха над първата гарнитура на домакините с резултат 12:3 и само секунди ги деляха от прекъсването и на този двубой с 10 гола разлика. В останалите срещи се получиха следните резултати:

Македония 1 – Косово - 12:18;
Македония 2 – Македония 1 - 5:6;
Косово – Македония 2 - 25:15.

Класиране:
1. БЪЛГАРИЯ;
2. Косово;
3. Македония 1;
4. Македония 2.

Така българите превзеха Скопие без никакви затруднения и могат спокойно да продължават към следващите предизвикателства. Всички участници в турнира оцениха високо българското съдийство и фактът, че македонците поканиха Павел Кушнеренков да бъде главен съдия на тяхното държавно първенство, което беше седмица по-късно, е красноречив знак за отлично свършената работа. Кушнеренков ръководи македонското държавно първенство, провело се на 29-30 октомври в Гевгелия, авторитетно и безкомпромисно спрямо комитите, някои от които имат навик да избухват за щяло и нещяло.
Този турнир беше една чудесна възможност всички момчета, в това число и тези, които по-рядко намират място в титулярния състав, да поиграят и да покажат качествата си, и да демонстрират с какво биха били полезни занапред.
Сайтът vitoshabg.com своевременно публикуваше резултатите на българите веднага след приключването на всяка тяхна среща. По този начин всички в страната, на които голбалът не им е безразличен, получаваха информация какво точно се случва на македонска земя. Грижата за актуалните новини беше поверена както обикновено на Диана Хинкова и Ива Мичева, които за пореден път безупречно вършеха тази дейност.
Съставът на делегацията, която покори Македония: Веселин Кушнеренков – играещ треньор, Димо Ангелов – състезател, Ивайло Вътов – състезател, Николай Желязков – състезател, Михаил Илиев – пом.-треньор, Асен Алтънов – придружаващо лице, Павел Кушнеренков – съдия, Анита Димитрова – съдия на масата, Иван Янев – състезател и ръководител.
Шампионската купа, завоювана безапелационно в Македония, се намира в препълнената витрина в офиса на "Витоша", където са подредени всички трофеи, показващи най-новата голбална история на България.
Любезността на домакините беше очевидна, те всячески се стараеха всичко да бъде наред, въпреки оскъдните си материални възможности. След турнира на 22 октомври те осигуриха двама придружители, с които българската група се разходи в Скопие и разгледа множество забележителности, а някои от нас си закупиха и сувенири. Българите потеглиха към старите предели на 23 октомври сутринта и благополучно се прибраха по своите домове. У нас остана убеждението, че е много добре да има повече регионални турнири, защото и разстоянията са от значение за обезпечаването на всяко участие на голбалния отбор.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 11, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На многая лета!
Приветствено слово на председателя на ССБ по случай 90-годишния юбилей на организацията
Поздравителни адреси
Фестивал, фестивал!!!
90 години заедно по трудния път към светлината
Клуб "Витоша" на 10 години
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Варна
Велики Преслав
Добрич
Кюстендил
Търговище
Асеновград
Червен бряг
Карнобат
София
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България по голбал 2011 г.
И Скопие падна
Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
Архив на изданието
1 2 3 4 5