Брой 11, 2011

Тема: СПОРТ

Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи


На 18 и 19 октомври, недалече от София, в квартал Лозен се проведоха състезания по спортна табла и канадска борба. Необходимите за провеждането на турнирите финансови средства бяха осигурени от Столична голяма община. Двете състезания се провеждаха паралелно, естествено в отделни зали.
В словото си при откриването на надпреварата председателят на Съюза на слепите в България г-н Васил Долапчиев приветства състезателите и акцентира върху това, че двата турнира са част от множеството изяви, посветени на деветдесетгодишния юбилей на ССБ. Той изрази своята увереност, че те ще допринесат за разнообразяването на ежедневието на незрящите хора, ще помогнат за излизането им от изолация.
Той пожела на състезателите да проведат една достойна борба, в която наистина да победят най-добрите и изрази надеждата си, че най-големият победител тук ще бъде приятелството и възможността да бъдат заедно.
От Софийска голяма община на откриването присъстваха г-жа Лунджова и г-жа Владимирова. Г-жа Минка Владимирова предаде на всички участници поздравленията от кмета на София г-жа Фандъкова, която с голямо удоволствие и съпричастност е подкрепила тази инициатива. След това г-жа Владимирова изказа благодарност от името на общината лично на г-жа Лунджова и на господин Алтънов, които са извършили голямата организационна работа, с което са направили възможно сбъдването на желанието именно София да бъде домакин на тези мероприятия.
В канадската борба се състезаваха 13 спортисти от различни краища на страната. Прави впечатление, че този спорт много бързо разширява своята география и вече е спечелил много привърженици сред незрящите. От провежданите в последните години състезания се вижда, че той вече се практикува в много от по-големите градове, а вече навлиза и в по-малките населени места на България.
Съдия на състезанието беше Христо Дилиджанов. Един изключително вежлив и лъчезарен човек. Той често и много внимателно предупреждаваше участниците, особено онези, за които това беше първото им състезание, за опасните позиции на тялото и ръката. В залата наистина витаеше силен спортен дух. Чувстваше се вълнението и на участниците, и на зрителите. Състезанието премина много динамично във всичките му формати. Незрящите спортисти влагаха всичко от себе си, за да се доберат до желаната от всеки победа.
Първо състезателите се бориха с дясна ръка. Тук победител стана на всички известният лидер в този спорт Марин Пейчев. На второ място се класира Иво Атанасов и на трето Иван Великов.
С лява ръка се бориха само седем състезатели. Тук отново безспорен фаворит беше Марин Пейчев. Вторият и третият от надпреварата с дясна ръка си размениха местата, като тук втори стана Иван Великов, а Иво Атанасов зае третото място.
За съжаление не можахме да наблюдаваме битка между дами. В този спорт вече има силно дамско присъствие, но поради неизвестни за мен причини дамите не бяха включени в това състезание.
Съдията Христо Дилиджанов за пръв път съдийства на турнир за незрящи, но познава почти всички състезатели от участието им в турнира за хора с увреждания "Воля за победа". Според него най-важното за такива турнири е момчетата да са достатъчно загрели, за да няма контузии, а съдията трябва да бъде внимателен за опасни позиции и да говори ясно и достатъчно високо. Той даде добра оценка за проведеното състезание. Не е учудващо това, че и този път в него като фаворит присъстваше и се доказа Марин Пейчев, който е почти професионален състезател. На моя въпрос има ли и други силни и надеждни състезатели той отговори положително, като специално изтъкна възможностите на Иво Атанасов и Иван Великов.
"Те имат големи възможности, но все още изостават в усвояването на специфичните техники, които се прилагат в канадската борба. На тях просто им трябват повече тренировки и разбира се повече опит от участия в силни състезания. Много важно е да могат да провеждат повече тренировки с партньори. Това е напълно достъпен спорт за незрящи и всеки, който тренира, може да усвои техниките и да бъде победител. Навсякъде, където има клубове по канадска борба, незрящите са добре дошли да тренират. Специално за София да заповядат всеки петък от 19 часа."
Докато силните мъже премерваха своите възможности и демонстрираха превъзходство, в друга зала състезателите по спортна табла за незрящи показваха съвсем други умения, а именно спокойствие, търпение и разбира се надяваха се и на своя късмет. В това състезание участваха 38 състезатели - мъже и жени. Играеше се на принципа на елиминирането. Проведоха се 6 кръга. Имаше доста напрегнати и оспорвани игри. Съдии бяха Любомир Василев и Георги Гергов.
В този турнир третото място завоюва Венцислав Георгиев, втори стана Али Неби, а на първо място се класира Антон Кисьов.

Попитах Георги Гергов как е преминало състезанието.
- Понеже е трудно да се направи състезание с 38 човека, имаше един предварителен кръг, след който останаха 32 състезатели. Останалите 6 не отпаднаха въобще, а играха в друга категория.
- Оспорвано ли беше състезанието?
- Да! Много! Защото играха и победителите от състезанието през миналата година, и се получиха много интересни резултати. До последния момент имаше тръпка.
- Имате ли препоръки към състезателите?
- Най-вече да спазват всички правила, да бъдат коректни към противника си. Като цяло състезанието протече спокойно.

Ето така преминаха тези две оспорвани състезания, които донесоха на някои голяма радост, а на други малко разочарование, но пък това занапред може да се превърне в катализатор за изявата на нови победители. Въпреки че се наложи доста чакане при настаняването, тъй като до 12 часа на обяд хотелите не бяха освободени от предишните гости, състезателите проявиха разбиране и търпение, та дори и това не помрачи настроението им. Времето също беше в тон с настроението на спортистите - топло и слънчево.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 11, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
На многая лета!
Приветствено слово на председателя на ССБ по случай 90-годишния юбилей на организацията
Поздравителни адреси
Фестивал, фестивал!!!
90 години заедно по трудния път към светлината
Клуб "Витоша" на 10 години
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Пловдив
Варна
Велики Преслав
Добрич
Кюстендил
Търговище
Асеновград
Червен бряг
Карнобат
София
СПОРТ
Отворен турнир за купата на България по голбал 2011 г.
И Скопие падна
Състезания по канадска борба и спортна табла за незрящи
СЪОБЩЕНИЕ
Уважаеми читатели,
Архив на изданието
1 2 3 4 5