Брой 12, 2011

Тема: ЮБИЛЕЙ

За многая лета, Маестро!


В тези тревожни времена на икономическа несигурност посветихме два часа на една личност. Загърбихме онова, което не ни достига, което ни измъчва и се потопихме в просторите на един човешки дух. В малкото салонче на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" на 29 ноември се събраха ентусиазирани почитатели на Стоян Бабеков. Както каза в разговора ни председателят на Съюза на българските композитори проф. Петър Льондев, той има вече свое място в съвременната българска музика и песенно творчество. Поради заетостта на председателя организацията на музикалните творци бе представена от проф. Михаил Букурещлиев. Той изтъкна музикалните заслуги на Бабеков в песенния жанр. Оценките допълни представителят на Министерство на културата - композиторът Стефан Илиев. Той поднесе плакет от министъра на културата. От името на патриарх Максим говори отец Кирил Попов, сътрудник при Светия синод, който поднесе поздравленията на българския патриарх и подчерта приноса на г-н Бабеков към българската православна музика и песен.
Господин Михаил Кърлин предаде поздравителен адрес от Националната потребителна кооперация на слепите и добрите им пожелания към техния приятел. Председателят на читалището Спас Карафезов награди юбиляря с почетен медал с образа на акад. Петко Стайнов.
Маестрото подготви кратко представяне на откъси от своето изкуство. Прозвуча „Макя Яна надалеко дава” от Тодор Попов в изпълнение на смесения професионален хор на слепите и под неговата диригентска палка. Впечатлени бяхме от авторската песен „Кочо” в изпълнение на хора на Радио „София”. Отделени бяха минути и за инструменталната творба „Концертино за пиано и оркестър”.
Създаде се мила атмосфера на взаимна почит между приятелите и твореца. Всички слушаха с внимание, с нескривано уважение и с радост от звуците на авторските му пиеси. Присъстващите бяха под магията на срещата. Знаменателно прозвуча гласът на патриаршеския пратеник. Той постави началото на песенната възхвала „Многая лета!”. Спонтанно всички запяха.
За много години, Маестро!
Щастлив път в твоя живот!


Спас КАРАФЕЗОВ

СТОЯН ИВАНОВ БАБЕКОВ е роден на 16.10.1936 в София, България. Завършва ДМА "Проф. П. Владигеров" с музикознание при проф. В. Стоянов (1962). Учи композиция при проф. В. Стоянов и проф. Ал. Райчев и хорово дирижиране при Л. Максимов и проф. Г. Димитров. От 1962 до 1992 е диригент на първия в света професионален смесен хор от незрящи изпълнители.
От 1992 до днес е диригент на камерен хор "Алилуя". От 2000 до 2010 дирижира църковен хор при храм "Свето Възкресение". Междувременно дирижира различни самодейни състави. Той е единственият сляп диригент, който дирижира хорови състави от зрящи, по данни на ЮНЕСКО.
В дългогодишната си практика като диригент е реализирал повече от 3 000 концерта в България, Беларус, Армения, Литва, Чехия, Словакия, Германия, Унгария, Полша, Колумбия и др., като голяма част от репертоара заема българската музика. Носител е на държавни отличия и 34 награди от различни хорови конкурси и фестивали – България, Беларус, Полша, Чехия, Колумбия, Германия. Автор е на: оркестрова, камерна и хорова музика, сонати и други пиеси за пиано; над 400 хорови, солови, детски и други песни. Сред хоровите му произведения се откроява ритуалната и концертна църковна музика, която е централен жанр в творчеството му още от средата на 60-те години. Автор е на 10 литургии, на сборника "Източноправославни църковни песнопения" Т.1 (2003). Негови произведения са печелили награди на конкурси в България, Русия, Беларус, Чехия, Полша, Колумбия, Германия, издадени на грамофонни плочи, аудиокасети и CD, записани са за фонда на БНР и БНТ, "Дойче веле" и др., отпечатани са в България, Русия, Чехия, Куба и Колумбия. Автор е на изследването "Български инструментален концерт" (1962) и популярната брошура "Как да слушаме музика", на аналитични статии, свързани с песенното творчество на българските композитори, рецензии и др. Инициатор е на първия в целия балкански регион конкурс за нови хорови източноправославни църковни песнопения "Нека бъдем по-добри" (1994), вследствие на което се създават над 100 нови песнопения от български автори.

ТВОРЧЕСТВО:
За симфоничен оркестър:
Концерти:
за виолончело и орк. (1985);
за тромпет и орк. (1989);
за пиано и орк. (1998).
Концертино за пиано и малък орк. (1970).
Камерна музика:
Струнни квартети:
№1 “Шопски” (1975),
№2 “Дунавски” (1978),
№3 (1995).
Сонатина за флейта и пиано:
“Тракийска” (1965).
За пиано:
Соната (1980),
Малка соната за пиано (1965),
Сборник с 42 етюда в неравноделни тактове (1993).
Вокални цикли, хорови песни за дамски, мъжки, детски и смесен хор.


Из "Енциклопедия български композитори",
редакция проф. Емил ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 12, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Съюзът на слепите в България не може да има бъдеще, ако не знае своето минало
90 години заедно по трудния път към светлината
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Асеновград
Добрич
Русе
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Интервю с Йордан Хаджиев
МИСТЕРИЯ
Бил ли е Омир сляп?
РАЗКАЗ
Изневяра
СУРВАКАРСКИ СТРАНИЧКИ
Стихове
ЮБИЛЕЙ
За многая лета, Маестро!
Мемоарите на Стефан Ненков - изключително ценен извор
Десет години "Благодат"
Архив на изданието
1 2 3 4