Брой 12, 2011

Тема: ЮБИЛЕЙ

Десет години "Благодат"


Неусетно изминаха десет години от официалното регистриране на Християнски център за хора с увреждания "Благодат".
Когато го регистрирах, знаех само че ще разпространявам Библията сред незрящите.
Отначало бях сама, но постепенно започнаха да се присъединяват хора от цялата страна. Някои от тях са от моето семейство, с други сме се запознали, докато са били курсисти в Рехабилитационния център в Пловдив, а трети са хора, с които се свързахме по-късно.
Много преди официалната регистрация на "Благодат", аз имах желание да помагам на незрящите като мен и започнах работа в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив като учителка.
От 1993 г. тръгнах да презаписвам проповеди и песни на касети, а по-късно и Новия Завет на Библията. Няма да се спирам на моите дейности преди регистрацията на "Благодат", защото това не е предмет на този материал. Целта ми е да ви запозная с дейностите на Християнски център за хора с увреждания "Благодат" през изминалите десет години.
Започнахме служението в сътрудничество с Българско Библейско дружество, а финансирането за отпечатването на Библията на брайл и записването й на дискове, както и разходите по издръжката на офиса като наем, телефон, техническо оборудване и консумативи са осигурени чрез Германското Библейско дружество. Вече завършихме по-голямата част от проекта "Библията достъпна за всеки". На брайл сме отпечатали целия Нов завет и две трети от Стария завет. Паралелно с брайловия печат върви и записването на Библията в аудио вариант. Записали сме целия Нов завет, а от Стария са останали началните книги до 1 Царе. Те ще се съберат на един диск в mp3 формат. И така ще се получи Новият завет на един диск, а Старият на три. Записана на компактдиск е и детската Библия, одобрена от Министерството на образованието. Очакваме продължение на финансирането за довършването на този проект.
През годините, преди официалната регистрация на "Благодат", бях събрала много книги и касети. С моя екип продължаваме и до днес да разширяваме библиотеката. Фондът ни е богат с книги, проповеди, филми и музика на различни носители – електронни, хартия, дискове и касети. Всичко, с което разполагаме, се предоставя безплатно на ползвателите.
Ние сме екип от доброволци от цялата страна. Сканираме и коригираме книги, събираме и записваме проповеди и филми, записваме и конвертираме книги в mp3 формат. Работим така, че целият фонд да е достъпен за всички. Това беше моето първоначално желание. Финансирането на тази дейност става чрез даренията на много от хората, които са и потребители.
От 2002 г. започнахме да издаваме списание "Благодат". То е тримесечно и за да е достъпно за всички, излиза в няколко варианта – на брайл, аудио вариант, на уголемен шрифт и електронно. В него поместваме проповеди, поучения, поезия, свидетелства и новини.
От 2005 г. поддържаме сайт, на който качваме списанието, ръководства, авторски материали и други.
От няколко години в офиса на служението организираме ежеседмични събирания на група за поучение въз основа на Библията и християнството – начин на живот.
Отпечатваме на брайл помощни материали за ученици и студенти и стихосбирки на незрящи и хора с други увреждания.
Подпомагаме крайно нуждаещи се с дрехи и хранителни продукти.
Целта на нашите дейности е да сме близо до хората. Да им помагаме да се приближават до Господ Иисус Христос, да Го опознават и почитат като свой Господ и Спасител. Да им показваме, че в трудните моменти могат да намерят подкрепа, утеха и помощ.
Така работим вече десет години. Постепенно дейностите ни се разширяват и хората, които ни търсят, се умножават. Бихме искали да насърчим всеки, който желае да има Библията, да получава списанието, което издаваме, или друга християнска литература като книги, проповеди и видео материали, както и много песни, да ни потърси.

Стефка СТОЙЧЕВА


За контакти:

Тел.: 032/28 11 37

Мобилен: 0898 54 71 16

E-mail: stefka@gracebg.org

Web: http://gracebg.org

Пощенски адрес:

ул. "Ландос" 24

ПК 11

4006 ПловдивНазад

Всички статии на Брой 12, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Съюзът на слепите в България не може да има бъдеще, ако не знае своето минало
90 години заедно по трудния път към светлината
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Асеновград
Добрич
Русе
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Интервю с Йордан Хаджиев
МИСТЕРИЯ
Бил ли е Омир сляп?
РАЗКАЗ
Изневяра
СУРВАКАРСКИ СТРАНИЧКИ
Стихове
ЮБИЛЕЙ
За многая лета, Маестро!
Мемоарите на Стефан Ненков - изключително ценен извор
Десет години "Благодат"
Архив на изданието
1 2 3 4