Брой 12, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Стара Загора


Поиграй с лъвовете!

Турнир по шахмат и спортна табла събра членове на "Лайънс клуб Стара Загора - Тракия" и незрящи от РСО Стара Загора. Партиите бяха изиграни на 29 ноември, в навечерието на Международния ден на хората с увреждания, а като специален гост на състезанието беше поканен Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България. В надпреварата по табла Долапчиев надви Тони Куцаров с 2:0, а Тодор Тодоров - първият ученик, обучен по пилотна компютърна програма от лъвовете, се наложи над учителя си Емил Енчев, президент на "Лайънс клуб Стара Загора - Тракия", с 3:2. Илчо Гичев също извоюва победа за незрящите, след като спечели срещата си с Георги Симеонов.
В партиите по шахмат представителите на РСО Стара Загора отново се представиха по-добре от лъвовете, след като Васил Ганчев надигра Тони Куцаров. За да потушат горчилката от загубата, членовете на "Лайънс клуб" предварително бяха осигурили торта за всички участници. По-късно Васил Долапчиев, Дина Желева - председател на РСО Стара Загора, и членове на "Лайънс клуб Стара Загора - Тракия" обсъдиха проблемите на слепите в България, както и бъдещи общи инициативи. Надделя мнението, че подобни неформални срещи са изключително полезни и за двете организации, а и популяризират проблемите на незрящите в обществото.
По дарителска програма "Създаваме по-добро бъдеще" на "Загорка" АД "Лайънс клуб Стара Загора - Тракия" спечели и реализира проект "Компютърът - врата към по-добро бъдеще за незрящите". В рамките на този проект бе създаден и оборудван компютърен клуб за хора с увредено зрение, бяха проведени курсове по начална компютърна грамотност за пълнолетни с нарушено зрение, за работа с говореща програма, електронна поща и скайп.
"От години сме приятели, продължаваме да реализираме идеите от проекта по естествен път" - сподели Емил Енчев.

Дина ЖЕЛЕВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Съюзът на слепите в България не може да има бъдеще, ако не знае своето минало
90 години заедно по трудния път към светлината
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Асеновград
Добрич
Русе
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Интервю с Йордан Хаджиев
МИСТЕРИЯ
Бил ли е Омир сляп?
РАЗКАЗ
Изневяра
СУРВАКАРСКИ СТРАНИЧКИ
Стихове
ЮБИЛЕЙ
За многая лета, Маестро!
Мемоарите на Стефан Ненков - изключително ценен извор
Десет години "Благодат"
Архив на изданието
1 2 3 4