Брой 12, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Красив "Пачуърк" в "ХобиСклуб"

Писателката Оля Недкова от Разград бе дългоочакван гост за членовете на НПО "ХобиСклуб" Добрич. Написала е три книги за хора с увреждания, в които читателят усеща болката от това да си различен. Тя съумява да трансформира трудния живот в любов към хората и целия свят. В третата книга - "Пачуърк", са събрани в едно книжно тяло лирика и проза, които Недкова подрежда в "пачуърк" и търси контакт с читателите. Самата тя е с тежко слухово увреждане, което не й пречи да поддържа жив контакт с много свои съсъдбеници. В продължение на два часа хората се радваха на интересни разкази, случки, перипетии. Надеждата ни е, че това не е последната ни среща с Оля Недкова и че тя ще продължи да ни подхранва с оптимизъм и кураж.
На раздяла Оля Недкова написа в почетната книга на организацията следното послание:
"Благодаря Ви, мили хора, за силата, която сте ми давали и вдъхновението, което получих от Иван Тодоров. Иван Тодоров се превърна в прототип на някои от героите ми в книгата "Пачуърк", с която искам да стигне добрата дума за хората с увреждания до всички с разбиране за трудния живот на различните хора.
С много обич и пожелание за силен дух!".

Бел.ред.: "Пачуърк" е вид ръкоделие - пришиване на отделни парчета плат от различни материи и цветове. Днес все повече се използва и като нарицателно за изделия, направени с помощта на тази техника.

Котва в "ХобиСклуб"

Да, уважаеми читатели, не се учудвайте - морска котва допълни празничната украса в залата на НПО "ХобиСклуб" Добрич по повод празника на свети Николай Чудотворец - покровител на морските стихии и закрилник на рибарите. Знае се, че на този ден рибата присъства на трапезата във всеки дом и че люспите на шарана са признак на богатство. По тази причина скъп гост в "ХобиСклуб" бе банкерът г-н Донко Марев. След кратки взаимни приветствия гостът ни подари икона на свети Николай Чудотворец, изработена в монетния двор на БНБ и със сертификат за автентичност.
Празникът продължи с разкази за морски събития и легенди. Потекоха и въпроси от рода "Къде е най-изгодно да си внесем парите?", за съдбата на еврото и други.
В тържеството взеха участие и жени от общинското ръководство на партия ГЕРБ, които почерпиха с плодове и лакомства. Разделихме се с пожелания за здрави и светли празници.

Иван ТОДОРОВ

"От силен вятър понесени"

На първи декември 2011 г. в клуб "Социални контакти" в Пловдив се проведе премиерата на новата четвърта стихосбирка на поетичен клуб "Вдъхновение" при Националната асоциация на сляпо-глухите в България - "От силен вятър понесени". В нея са публикувани творби на 25 автори от цялата страна.
Ето част от предисловието на книгата: "Стихотворенията впечатляват с ярка чувственост, разкриваща човешки откровения както за безвъзвратно загубеното минало, така и за красиво бъдеще, в което са сбъднати всички мечти. От тук и разнородността в поетичното настроение - от носталгия и меланхолия до неувяхващ оптимизъм. "От силен вятър понесени" впечатлява и с открояващия се призив за повече доброта и човечност, утвърждавайки ги като незаменими принципи на взаимоотношения в един толерантен и възвишен свят.
Обединяващата нишка в сборника е като че ли вятърът на съдбата, който неумолимо налага драстични промени в човешкия живот. Често борбата е трудна, но винаги се откриват необходимите съпротивителни сили, които ни вдигат на крака и ни карат да продължим по нашия житейски път. Вероятно в това се крие и екзистенциалния смисъл – да устояваме въпреки всичко".
Издаването на сборника бе по повод 14 години от създаването на НАСГБ, шестия рожден ден на поетичния клуб и Международния ден на хората с увреждания - 3 декември.
Гости на премиерата бяха Димитър Парапанов - председател на НАСГБ, Маринка Маринова - председател на Контролния съвет, преподаватели от ЦСРИ - град Пловдив, сляпо-глухи от цялата страна и техните придружители. В събитието участваха осем от авторите, чиито творби са поместени в сборника - Ангелина Кръстева от Стара Загора, Ганка Парашкевова и Станчо Добрев от Варна, Димитър Кънчев, Калинка Ковачева и Светла Маринова от Добрич, Лушка Маджарова от Лъки, Панайот Димитров от Русе.
Тържеството бе открито от Димитър Парапанов, който поздрави всички присъстващи и каза, че клуб "Вдъхновение" се доказа през годините и той се гордее с постиженията на членовете му. След това думата бе предоставена на водещата на събитието Калинка Ковачева, която е и председател на клуба. Тя благодари от своя страна на Димитър Парапанов за помощта, която той редовно оказва на клуба и на всички поети, които участваха в списването на книжката.
Всеки от присъстващите поети имаше възможността да представи някои от своите творби, публикувани в сборника.

Калинка КОВАЧЕВАНазад

Всички статии на Брой 12, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Съюзът на слепите в България не може да има бъдеще, ако не знае своето минало
90 години заедно по трудния път към светлината
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Асеновград
Добрич
Русе
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Интервю с Йордан Хаджиев
МИСТЕРИЯ
Бил ли е Омир сляп?
РАЗКАЗ
Изневяра
СУРВАКАРСКИ СТРАНИЧКИ
Стихове
ЮБИЛЕЙ
За многая лета, Маестро!
Мемоарите на Стефан Ненков - изключително ценен извор
Десет години "Благодат"
Архив на изданието
1 2 3 4