Брой 12, 2011

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Чествахме Международния ден на слепия гражданин

Ежегодното отбелязване на Международния ден на слепите е традиция в Пловдив вече цяло десетилетие. За втора поредна година го провеждаме съвместно с колегите от НАСГБ. Тъй като 13 ноември се падаше в неделя, решихме да организираме честването в петък, на 11 ноември, преди обяд.
Димитър Парапанов, председател на НАСГБ успя да осигури залата в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. Тъй като на 7 и 8 ноември - първите два дни от седмицата, бяхме в София във връзка с кулминацията по отбелязването на 90-годишнината от основаването на Съюза на слепите в България, времето за подготовка и разгласа определено не достигна. Това, съчетано с първите прояви на наближаващата зима и обявения ранен час на семинарното мероприятие на НАСГБ, си оказа влиянието - посетеността и от съюзни членове на двете организации, и от граждани беше слаба.
Но в замяна на това присъстващите в залата се насладиха на наистина добре композирана и изнесена програма както в деловата, така и в забавната й част.
Гости на честването, макар и за кратко време, бяха Надя Танева - директор на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив, Теодора Синджирлиева - регионален координатор на Агенцията за хора с увреждания, и Лилия Тодорова - психолог и социален работник в Дома за стари хора с физически увреждания на бул. "Цариградско шосе". Беше прочетен и поздравителен адрес от Минчо Коралски - директор на Агенцията за хора с увреждания.
От НАСГБ бяха подредили изложба на помощно-технически средства, учебни пособия и изделия на хора със зрителни и двойни сензорни увреждания. Специалният педагог Деян Славов от Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи "Хелън Келър" направи представяне на специфичните възможности на тази категория хора с увреждания с кратък доклад на тема "Индивидуалната работа - ефективна форма и метод в рехабилитацията и социалното включване на сляпо-глухите". След това в своя специфичен стил един от летописците на ССБ Ангел Сотиров изнесе почти половинчасова беседа - "Учредяване и прохождане на Дружеството на българските слепи - куриози".
С това деловата част от програмата приключи и водещата до момента Таня Тодорова - експерт по международно сътрудничество в НАСГБ, предаде щафетата на Георги Генов като представител на Съюза на слепите, за да води забавната, може би по-приятната за публиката, част. В своето поздравление към нашите съсъдбеници и към гостите той подчерта, че ако през 2009 г. свързахме отбелязването на Международния ден на слепите с 200-годишнината от рождението на бележития син на френския народ Луи Брайл, дал на невиждащите възможност да се докоснат до плодовете на цивилизацията чрез писаното слово, ако през 2010 г. този ден свързахме с 265 години от рождението на първоучителя на слепите Валентин Аюи, както и със 130-годишнината от рождението на забележителната сляпо-глуха американка Хелън Келър - политически активист, лектор и бакалавър по изкуствата, то тази година всички мероприятия в Съюза на слепите преминават под знака на 90-годишния юбилей от основаването му.
Първи на сцената излязоха нашите стари приятелчета и партньори при организиране на тържества - възпитаниците на детска градина "Щастливо детство". Както винаги, под вещото ръководство на директорката Евгения Попиванова, възпитателките бяха подготвили нова програма с танци, стихотворения и песни. Затрогващ беше моментът, когато малко момиченце в народна носия поднесе на водещия саксия със здравец, изричайки прекрасни благопожелания. Георги Генов покани малките таланти да ни гостуват на коледно-новогодишното празненство.
След това думата бе дадена на състави и индивидуални изпълнители от двете организации. "Всеки човек - каза водещият - търси място за изява, включително този, комуто съдбата е отнела някои сетива. Нека предоставим нашата сцена на тези хора, които искат да ни докажат, че в художествената самодейност няма граници за желаещите да се изявят".
На сцената се изредиха фолклорна група "Здравец" с художествен ръководител Златка Славова, фолклорен състав за обработен и автентичен фолклор "Тракийски цвят" с ръководител Марин Маринов и индивидуални изпълнители като Милка Дечева, Димитър Стоянов, Ася Бурова, Марин Маринов и гостенката ни от ТО Стара Загора към НАСГБ Ангелина Кръстева. Музикалните изпълнения се редуваха с поезия - свои стихове рецитира Здравко Лекишев, спечелил първо място на конкурса за поезия на хора с увреждания, организиран през май тази година от програма "Христо Ботев" на БНР, а Георги Генов прочете стихотворение на Донка Томова и стихове на починалите пловдивски поети Величка Кърпарова и Дамян Дамянов, публикувани в юбилейната книга "Докоснати от светлина" с творби от невиждащи автори, издадена от ССБ по случай 90-годишнината от неговото основаване.
Събитието беше отразено от пловдивските електронни медии.

Георги ГЕНОВНазад

Всички статии на Брой 12, 2011

90 ГОДИНИ СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Съюзът на слепите в България не може да има бъдеще, ако не знае своето минало
90 години заедно по трудния път към светлината
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара Загора
Асеновград
Добрич
Русе
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Интервю с Йордан Хаджиев
МИСТЕРИЯ
Бил ли е Омир сляп?
РАЗКАЗ
Изневяра
СУРВАКАРСКИ СТРАНИЧКИ
Стихове
ЮБИЛЕЙ
За многая лета, Маестро!
Мемоарите на Стефан Ненков - изключително ценен извор
Десет години "Благодат"
Архив на изданието
1 2 3 4