Брой 02, 2012

Тема: ЮБИЛЕЙ

Мария Тодорова на 80 години


Организацията на слепите в София отдаде заслужено признание на Мария Тодорова, като отбеляза тържествено нейния юбилей. На 9 януари в обновения клуб на ул. "Цар Симеон" 110 се бяха събрали нейни колеги, за да покажат своето уважение към жената, която повече от 40 години е работила в Съюза на слепите.

През 1970 г. нейният син – Володя, който тогава е бил шофьор на председателя Иван Илиев, й предлага да дойде в Съюза, за да бъде назначена като телефонистка. Случва се така, че тя живее наблизо до сградата на ул. "Найчо Цанов" 172 и с радост се съгласява да поеме този ангажимент. Благодарение на своята общителност Мария се запознава с много хора и с желание помага на незрящите. Те ще я запомнят с това, че не пропуска проявите, които се организират от ССБ и ТСО. С уважение тя си припомня за първите си срещи с колеги, с които е работила, като Иван Илиев, Георги Папазов, Асен Стоянов, деловодителката Стефчето и за много други хора. Характерно за нея е, че е спокойна и уравновесена и никога не отказва да направи услуга. Повече от 15 години тя работи в телефонната централа, създава много контакти с хората от цялата страна и това я прави духовно богата и обичаща хората с увредено зрение. Сключва брак с Христо Тодоров - неуморен деец, един от първите създатели на кооперацията на слепите, продължил своята дейност като бизнесмен. В продължение на много години тя го насърчава в неговата дейност. След като той напуска този свят, тя решава да се посвети на хората с увредено зрение. Започва работа като доброволка в териториалната организация "Триадица" и по-късно става неин председател. Посещава старческите домове в Пирдоп, териториалните организации в малките градчета около София, запознава се отблизо с проблемите на хората и се опитва да им помогне с каквото може. Сега вече тя е изцяло отдадена на себе си, но изпитва известна тъга, че не може да бъде полезна на хората с увредено зрение. Вярва, че ръководството на Софийската организация ще ползва опита й и ще я кани да присъства на различните прояви, които се организират. Тя чувства, че все още има сили и енергия и би могла да бъде полезна на организацията.
Познавам Мария много отдавна, пътували сме заедно в командировки и винаги съм се чувствала добре в нейната компания. Прекалената й загриженост и нейната всеотдайност привличат вниманието на хората и това я прави независима и обичана.
Нека и пожелаем на добър час и много здраве, за да се радва още дълги години на своите внуци и на живота си, изпълнен само с добри дела!

Таня ЙОВЕВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2012

ЛЮБОПИТНО
Кино за слепите хора в Маракеш
Киноклуб за слепи и у нас
Сляпото петно на нашите очи
Фейсбук вече и за хора с увредено зрение
ОБЩЕСТВО
Нова надежда за интеграция в обществото и достоен живот
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очните лекари на Токуда Болница ще консултират безплатно пенсионери и социално слаби
ПОЕЗИЯ
Млади поети
ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ
Още инфо от нас и за нас
Нова специализирана услуга за хора със зрителни увреждания
ПРАЗНИЧНО
Легенди за виното и още нещо
Любовта е болест
ПРОЕКТИ
За правата и възможностите на хората с увреждания
Заедно с мама можем повече
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Презентация на съвременни помощни технически средства
Списък на наличните помощни технически средства и игри в ЦУ на ССБ.
ЮБИЛЕЙ
Мария Тодорова на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5