Брой 02, 2012

Тема: ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ

Още инфо от нас и за нас


Нов, напълно достъпен, удобен и интересен информационен портал за невиждащите хора се появи наскоро в интернет-пространството. Авторите му са малка група незрящи млади ентусиасти, обединени от идеята да дават своевременна и най-вече полезна и интересна информация на хората с нарушено зрение.
Двама от тези креативни младежи са Панчо Карамански и неговата сестра Елена, които са в основната част от екипа. Те са от София и са, както се казва, на "ти" с компютрите. Панчо е на 20 години и продължава да се самообучава в информационните технологии, не учи никъде официално. Занимава се с компютърно музициране и активно диджейство в сферата на електронната музика. Сестра му Елена Караманска е на 22 години и е студент - втора година право в НБУ. Завършила Първа английска гимназия, тя е трябвало да се сблъска с действителността, а и да научи много IT тънкости, за да бъде наравно със съучениците си.
В университета Елена се оказва основният "доставчик" на лекции за колегите си.
"Липсата на адекватна помощ и актуална информация ни препъва на всяка крачка, която и без това трудно се решаваме да предприемем."
Тя се надява, че в най-скоро време ще можем уверено да вървим напред, уповавайки се на взаимопомощта.
Идеята за създаването на информационния портал blinfo.bg е на Панчо, като това не е първият му подобен проект.
"Когато откривах първия сайт, аз не откривах топлата вода, а просто я пуснах да тече. Тогава видях, че американци и руснаци обменят информация точно по този начин - чрез аудио-подкасти, аудио-ръководства или аудио-обяснения, но идеята много-много не потръгна в България, не зная защо."
Така проектът blind.info.bg по различни причини прекратява съществуването си преди година.
През октомври миналата година Панчо Карамански заедно със своя съученик Калоян Деспотов, с когото не са се виждали близо две години след завършването на софийското училище за деца с нарушено зрение, в неформален разговор сравняват степента на познанията си в областта на компютърните технологии.
"Седнахме да се надговаряме кой знае повече нови и интересни неща и се оказа, че двамата сме на еднакво ниво и ако си обединим усилията ще направим нещо много добро. Доста мислихме как да организираме сайта, каква платформа да използваме за него, как да бъде максимално достъпен за хората със зрителни проблеми. Накрая открихме необходимата платформа. За щастие и двамата имаме достатъчно познания по компютърните езици, което ни позволи да организираме този сайт. Започнахме да събираме и други хора – сестра ми беше първият човек, който се присъедини към щурата ни идея. След това се включи и ученичката от 10-и клас Ралица Станева и така стартирахме с екип от 4 човека."
Калоян Деспотов е студент първа година в НБУ - специалност "Информатика".
Той има сериозни познания в сферата на интернет, които дължи на денонощно четене и гадаене в опит да овладее софтуерните особености, които често не са съобразени с незрящите потребители.
"IT постоянно се развиват, за да ги следваш, трябва да се информираш. Липсата на информация, съобразена със слепите потребители, не е в полза на никой, имащ интереси в тази област."
Това накратко е неговият мотив да се включи в този проект.
Продължава и разговорът ни с Панчо Карамански.

- Как ти хрумна да се захванеш с подобно начинание?

- За такъв проект аз говоря вече две-три години и по принцип съм доста по-амбициозен, защото ако имаше как, бих създал такъв информационен офис - дори може би обучителен. Не зная как ще продължат нещата, но мисля, че липсата на развитие при българските слепи се дължи на това, че те нямат достатъчно информация, а не я и търсят.

След като създават сайта, младежите обединяват в името му думите blind, което на английски означава сляп, и info от информация, и така на бял свят се появява blinfo.
Разширението bg приемат поради неговата краткост и защото по-лесно се възприема и запомня, въпреки някои нападки от небезизвестни наши критикари, че това звучи прекалено тежкарско.
Водени от амбицията да направят нещо наистина полезно, младежите, естествено, сами заплащат поддръжката на домейна, а уеб-пространството им е предоставено безплатно от "суперхостинг.бг" с идеята за постоянна безплатна поддръжка, ако проектът продължи да се развива.

- И все пак скъпо удоволствие ли е поддръжката на подобно начинание?

- Чисто финансово поддръжката на самия сайт е 60 лв. годишно. Оттам нататък обаче, за да оборудваме екипа, а и ние самите да сме достатъчно мобилни, излиза много повече. Всеки от нас има лаптоп под ръка, качествен диктофон, а освен това желанието ни е да закупим видеокамера за заснемането на различни информационни видеоматериали. Докато не се намерят отнякъде пари, ще се налага да плащаме на някого за заснемането.

- Имате ли идея за възвръщаемост някой ден на инвестициите, които се налага да правите сега?

- За възвръщаемост не зная, Калоян Деспотов е по-навътре в интернет-бизнеса и може би той ще е човекът, който би могъл след време да организира нещата така, че да имаме и някаква печалба, но в никакъв случай не на гърба на потребителите ни. Просто е трудно да се печели от реклами, имайки предвид нашата аудитория, но в бъдеще това ще бъде задачата на Калоян - да намери подходящия механизъм.
Въпреки всичко, основната ни идея е да бъдем полезни и да покажем на хората, че не бива да се крие информация (защото ние изведнъж се оказахме трън в очите на много хора).

- В такъв случай, вашата работа до голяма степен се припокрива с работата на журналистите...

- Да, в голяма степен ние се оказваме своего рода журналисти, но давайки на другите, самите ние получаваме много от това. Получаваме обратна връзка от хората - какво търсят, от какво се интересуват. Дори вече имаме индикации от хора, които желаят да споделят при нас знанията си в някаква област. За щастие такива хора се появяват все повече. Много по-лесно е, когато темите ни намират, а не когато ние търсим темите. Сега темите идват при нас предимно от частни физически лица, въпреки че сме изпратили писма до над 40 различни институции – организации и фондации. Получили сме отговор само от една фондация, а от Съюза на слепите до момента поне нямаме отговор.

Въпреки че откликът от институциите до момента никак не обнадеждава младите хора, те продължават опитите за сътрудничество, като за целта има човек от екипа, ангажиран именно със създаването на връзки.

- Има ли основания да вярваме, че blinfo.bg няма да има съдбата на първия ти подобен проект?

- Ние имаме надежда, а това за вас впоследствие може да бъде основание да вярвате, че няма да се случи същото. За съжаление амбицията ми е обратнопропорционална на възможностите, най-вече като времеви ресурс, и затова разчитам предимно на екипа.

По думите на Панчо Карамански екипът на blinfo.bg се увеличава с главоломна скорост. След успешния старт с 4 човека в момента те са двойно повече, като ядрото си остават шестима – студенти и хора с висше образование. Един от тях е и Георги Минчев, преподавател II степен в Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл".
Към момента по проекта активно работят Калоян Деспотов, Панчо Карамански, Елена Караманска, Ралица Станева, Стефан Цвятков. Действащи помощници са също Георги Минчев, Богомил Кърков, Десислава Ралчева, Ваня Димитрова, Ралица Чалова и Десислав Ценов.
Друга, много съществена, част от идеята на проекта е неговата многостранна насоченост. Екипът счита за не по-малко важна и информацията, която самите незрящи могат да предоставят за себе си на виждащите хора – информация за различните си проблеми и потребности. В момента по тази тема на сайта има няколко публикации от Георги Минчев. Екипът търси сътрудници, които да взимат отношение по различните проблеми на незрящите, като публикуват свои материали.
Точно в тази връзка е необходимо и създаването на различни видеоматериали.

За финал попитах Панчо и Елена за степента на комуникацията им с различните организации на и за слепи.

"Това е много трудно. Със Съюза на слепите няма никаква комуникация. Единствено от ЦСРИ в София имаме обратна връзка, което веднага послужи като основание да бъдем обвинени, че работим за този център. Не, ние не работим за никого, работим за нас, за всички вас. Но това бяха хората – г-н Алтънов и г-н Младенов, които предложиха да ни сътрудничат. Другите, които се обърнаха към нас, бяха хората от фондация "Мария Кюри". Оказа се, че те имат много работещи проекти, свързани с незрящите, които тепърва ще разясняваме и ще информираме за тях. Освен тях, никой друг не пожела да комуникира с нас, дори наскоро бяхме обвинени, че сме откраднали информация от фондация "Хоризонти", отнасяща се до проект на Национално читалище на слепите, която информация ни беше лично изпратена от Яна Йорданова.
Смятам, че подобни дребнавщини не би трябвало да присъстват сред нас и да пречат на работата ни, както и на нашите читатели."

Младите хора изрично подчертават, че те не са и не биха искали да бъдат конкуренция на други сходни проекти.
"Ние искаме само да допълним празнината, която усещаме, че съществува по отношение на информацията."

Всеки, който желае да посети новосъздадения информационен портал, може да го направи на адрес: http: www.blinfo.bg
Лично се убедих, че страницата е интересна, информативна и полезна за хора, които искат освен да научат новини от живота на незрящите и нови предоставяни услуги, могат да получат информация и за различни програмни продукти и работата с тях, така че на всички настоящи и бъдещи ползватели – приятно и ползотворно браузване!

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2012

ЛЮБОПИТНО
Кино за слепите хора в Маракеш
Киноклуб за слепи и у нас
Сляпото петно на нашите очи
Фейсбук вече и за хора с увредено зрение
ОБЩЕСТВО
Нова надежда за интеграция в обществото и достоен живот
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очните лекари на Токуда Болница ще консултират безплатно пенсионери и социално слаби
ПОЕЗИЯ
Млади поети
ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ
Още инфо от нас и за нас
Нова специализирана услуга за хора със зрителни увреждания
ПРАЗНИЧНО
Легенди за виното и още нещо
Любовта е болест
ПРОЕКТИ
За правата и възможностите на хората с увреждания
Заедно с мама можем повече
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Презентация на съвременни помощни технически средства
Списък на наличните помощни технически средства и игри в ЦУ на ССБ.
ЮБИЛЕЙ
Мария Тодорова на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5