Брой 02, 2012

Тема: ЛЮБОПИТНО

Киноклуб за слепи и у нас


С Йордан МЛАДЕНОВ разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

Нашите читатели знаят, че от май миналата година и в София вече функционира дневен рехабилитационен център за слепи. Той вече работи и реализира първите си инициативи. Една такава инициатива провокира желанието ми да се срещна с директора на центъра г-н Йордан Младенов. Конкретното събитие беше прожекцията на филм съпроводен с аудиодискрипция.

- Г-н Младенов, кой филм излъчихте за пръв път за незрящите любители на киното?
- Това беше чудесният български филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Както при всяко начало и ние си имахме своите малки проблеми с "домашното кино". Оказа се, че не си бяхме задействали тонколоните и през цялото време вървяха субтитрите на английски език.
Това разбира се си е малък пропуск от наша страна, но следващия път съм убеден, че всичко ще бъде наред. Точно затова спорихме с колегите дали 50 или 75 процента беше провалът ни.
- Харесва ми вашата самокритичност, но все пак прожекцията се е състояла и зрители също е имало ...
- Разбира се в нашите спорове с колегите имаше голям коефициент шега. Проблемът е дребен, чисто технически, следващия път лесно ще се реши.
- Да се върнем към съществото на работата. Какво всъщност представляваше вашата инициатива? Незрящите изгледаха един филм и аз искам да ви попитам какво по-точно беше особеното в този случай?
- Прожектирахме филма на закупеното за нуждите на Центъра домашно кино. Телевизорът е 37-инчов, което дава възможност и слабовиждащите да получат добър образ. Симултанно с прожекцията на кадрите вървеше на живо и аудиотранскрипция. Една от нашите обучителки по ориентиране и мобилност предварително беше изгледала филма и по време на прожекцията правеше аудиоописание на това, което се случва на екрана. До този момент тя не беше правила подобно нещо и естествено в началото нейните описания не бяха достатъчно подробни, но постепенно се ориентира към изискванията на публиката и всички успяха да получат интересни и образни обяснения. Благодарение на това, пък и на стойността на самия филм, мисля, че хората останаха доволни.
- Доколкото разбрах това няма да бъде ваш единствен опит ...
- Нашата идея е да направим киноклуб и през седмица, в сряда от 15 часа, да прожектираме различни филми. Ще се стараем да бъдем актуални, като подбираме стойностни съвременни филми. Разбира се трябва да се усъвършенстваме в правенето на аудиодискрипцията и в четенето на субтитри.
- Избрали ли сте вече следващия филм?
- Да! Следващата прожекция ще бъде на филма "Стъпки в пясъка", това е един хубав български филм, който беше излъчен за пръв път през миналата година. Както вече казах - ще организираме прожекциите периодично, така че каним всички слепи почитатели на киното да заповядат при нас през седмица, в сряда от 15 часа.Назад

Всички статии на Брой 02, 2012

ЛЮБОПИТНО
Кино за слепите хора в Маракеш
Киноклуб за слепи и у нас
Сляпото петно на нашите очи
Фейсбук вече и за хора с увредено зрение
ОБЩЕСТВО
Нова надежда за интеграция в обществото и достоен живот
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очните лекари на Токуда Болница ще консултират безплатно пенсионери и социално слаби
ПОЕЗИЯ
Млади поети
ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ
Още инфо от нас и за нас
Нова специализирана услуга за хора със зрителни увреждания
ПРАЗНИЧНО
Легенди за виното и още нещо
Любовта е болест
ПРОЕКТИ
За правата и възможностите на хората с увреждания
Заедно с мама можем повече
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Презентация на съвременни помощни технически средства
Списък на наличните помощни технически средства и игри в ЦУ на ССБ.
ЮБИЛЕЙ
Мария Тодорова на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5