Брой 02, 2012

Тема: ЛЮБОПИТНО

Фейсбук вече и за хора с увредено зрение


Алексис Тзанетопулос, Филипос Протогеридис и Димитрис Стрипелис са младите момчета, които създадоха ново уеб приложение, което ще позволи на всички с увредено зрение да ползват социалната мрежа.
Иновацията е спечелила първо място на конкурс за развитие на нови информационни технологии и днес тримата изобретатели са готови да разгърнат предприемаческия й потенциал.
Всичко започва, когато 23-годишният Алексис се заел да научи 12-годишния Василис да ползва компютър. Първите стъпки били детето да научи програмата "Уърд" за създаване на текст. След това пристъпили към усвояване на интернет-пространството. Неизбежно малкият Василис пожелал да стане част от алтернативния свят на най-голямата социална мрежа в кибер-пространството.
"Слепите хора използват компютър чрез една конкретна програма, която чете всичко, изписано на екрана. Начинът, по който действа програмата кара потребителят с увредено зрение да натисне поне 25 пъти бутона "Tab", само за да разбере какво е написал негов приятел на стената му", обяснява Алексис. Той решил да създаде нова платформа, която ще позволи на хората с увредено зрение да сърфират без особено затруднение.
Алексис разработил първоначалния софтуер и заедно с Филипос и Димитрис започнал работа по изпълнението му. Съсредоточили се върху изграждането на приложение, което превръща данните, заложени в страницата на Фейсбук, в звук. Приложението използва също така функцията "разпознаване на глас", така че потребителят може да работи с гласови команди и клавишни комбинации, за да прилага основни функции като четене на мнения на "стената".
Тримата изобретатели искат да реализират иновацията си на пазара. "Това не е благотворителност. Това е бизнес идея, насочена към конкретни нужди. Това означава, че може да помогне на определена група от хора. От друга страна предполага потенциал за търговска експлоатация на идеята. Всеки продукт, който покрива конкретни нужди, може да доведе до инвестиции и печалба", обяснява Алексис. Той подчертава, че в областта на развитието на високите технологии в помощ на хората с увреждания държавата няма никаква политика. Всичко е в ръцете на частната инициатива и това е още една причина младите програмисти да потърсят подкрепата на частни инвеститори.
В момента 23-годишният Алексис Тзанетопулос се е заел да разработи втора разработка за социалната мрежа, която ще е в услуга на хората с увреждания на горните крайници, също като се приложат гласови команди. Едновременно с това изобретателите искат да разширят своите платформи за слепи, за да включват приложения за управление на Twitter, YouTube и Wikipedia.Назад

Всички статии на Брой 02, 2012

ЛЮБОПИТНО
Кино за слепите хора в Маракеш
Киноклуб за слепи и у нас
Сляпото петно на нашите очи
Фейсбук вече и за хора с увредено зрение
ОБЩЕСТВО
Нова надежда за интеграция в обществото и достоен живот
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Очните лекари на Токуда Болница ще консултират безплатно пенсионери и социално слаби
ПОЕЗИЯ
Млади поети
ПОЛЕЗНО Е ДА ЗНАЕТЕ
Още инфо от нас и за нас
Нова специализирана услуга за хора със зрителни увреждания
ПРАЗНИЧНО
Легенди за виното и още нещо
Любовта е болест
ПРОЕКТИ
За правата и възможностите на хората с увреждания
Заедно с мама можем повече
РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Презентация на съвременни помощни технически средства
Списък на наличните помощни технически средства и игри в ЦУ на ССБ.
ЮБИЛЕЙ
Мария Тодорова на 80 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5