Брой 03, 2012

Тема: НОВИНИ

"Успех Филтър" с нов управител


С г-н Донко АНГЕЛОВ разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

На първи декември миналата година управлението на софийското предприятие на ССБ беше поверено на дългогодишния ръководител на търговското направление в него - г-н Донко Ангелов. Той е роден през 1965 г. Средно образование завършва в училището за деца с нарушено зрение в София, а по-късно кандидатства и успешно завършва и висше икономическо образование във Висшия икономически институт.
От 1981 до 2004 година Донко Ангелов е един от най-изявените спортисти в средите на хората със зрителни увреждания. Състезава се преди всичко в дисциплините сто метра бягане, висок скок, а неговата коронна дисциплина е тройният скок. И точно в нея той завоюва най-ценните си отличия. Носител е на много медали от републикански и европейски турнири, но най-високо цени сребърните медали от двете параолимпиади в Барселона и Сеул.
Трудовата си кариера започва в Пловдив като работник през 1983 г. По-късно се премества на работа в софийското предприятие на ССБ. През 1995 г. става ръководител на търговското направление в него.

- Г-н Ангелов, как оценявате състоянието в момента на повереното Ви предприятие?
- На фона на икономическото състояние в страната ни бих го определил като прилично. Мога да кажа, че днес "Успех Филтър" е в относително стабилно състояние.
- В момента какво произвежда предприятието?
- По принцип ние произвеждаме филтри за двигатели с вътрешно горене и климатични филтри, известни още и като филтри за чисти помещения.
От години имаме много сериозни проблеми с филтрите за двигатели с вътрешно горене, тъй като последните инвестиции, които са правени в това производство, са още от 80-те години на миналия век. Така се оказва, че ние сме изостанали, защото всичко се развива. Може дори да се каже, че там нещата са вече безвъзвратно изтървани и производството на тези филтри е на доизживяване. Правим нещичко, но то е твърде малко в сравнение със съвременните изисквания. До 1990 година нещата бяха ясни, но сега автомобилният и автобусният парк се обновяват интензивно, а ние технологично изоставаме. В това отношение нещата не са добри и ми се струва, че ще се наложи тотално да забравим за филтрите за двигатели с вътрешно горене.
- Следва ли от това, че закриването на този цех е предстоящо?
- Голямото ни технологично изоставане е наистина много сериозна пречка пред бъдещата работа на цеха. Понастоящем там работят десет човека, но имат работа само по три-четири дена в месеца. През другото време не ги викаме на работа. Няма перспектива, защото там не сме инвестирали, но това не означава, че предстои скорошно отпадане на тази дейност. Продължаваме да търсим клиенти, продължаваме да търсим възможности и ако има поръчки ще ги викаме да ги изпълняват.
- Явно в много по-голяма степен разчитате на производството на климатичните филтри - смятате ли, че те имат бъдеще и че чрез тяхното производство нашето предприятие ще стои достатъчно стабилно на пазара?
- През последните няколко години изцяло обновихме както техниката, така и технологията на производство на климатичните филтри. Преди една година бях на едно специализирано изложение в Германия за производство на филтри от този вид и това, което видях там ме убеди, че като начин на производство и като качество на произвежданата продукция ние сме на изключително високо ниво. Този факт подхранва моите надежди за успех в това производство.
- Имате ли достатъчно поръчки и клиенти?
- Да, като производители ние стоим добре на пазара и името, с което се ползваме е прилично. Това производство е основата, гръбнакът на предприятието. Смятам, че и в бъдеще ще имаме достатъчно поръчки и дори може да се разчита именно с това производство да изведем предприятието на печалба.
- Имате ли сигурност за поръчките, на които разчитате?
- Разбира се! Имаме 3-годишни договори с "Токуда", "Нестле", "Крафт Фуудс". Освен това всяка година кандидатстваме за получаване на обществени поръчки в градския транспорт и редовно печелим. Така че в момента имаме сигурни договори. От 10-12 години ние активно участваме в битките за обявени обществени поръчки за филтри. За съжаление неведнъж се налага да констатираме, че доста често обществените поръчки са изкривени.
- Какво означава това?
- Това означава, че нерядко ни се налага да се състезаваме с конкуренция, която е, меко казано, нелоялна. Например преди 2 години за болница "Лозенец" участвахме с наша оферта за 40 хиляди лева, а поръчката за филтрите беше спечелена от фирма, чиято оферта беше за 120 хиляди лева. Това очевидно показва, че самите обществени поръчки са изкривени като коректност и организация. Това показва, че ние трябва да имаме добра комуникация с държавата. Преди известно време направих срещи с няколко народни представители, които ми обещаха своята подкрепа в това отношение. Дано тази подкрепа не остане само на думи!
- А как си осигурявате необходимите средства за нови инвестиции?
- Редовно участваме в проекти към АХУ и по този начин обновяваме климатичните филтри. Разбира се търсим варианти за износ на продукцията ни на чуждестранни пазари и понякога успяваме, но засега това са единични случаи.
- Очаква ли се свиване на щатове?
- От два-три месеца аз специално полагам максимум усилия да не стигаме до такива крайности. Стремя се да избегнем необходимостта от съкращения на бройки, а и изобщо да не говорим за възможно затваряне на предприятието. Дори и да се наложи съкращаването на трима-четирима, предприятието ще си съществува.
При нас малко нещата са сбъркани - по-точно се преплитат. Имаме обслужване на наеми, обслужване на наематели, а отделно и производствена част, включително и брайловата печатница. Преди години тя правеше учебници и тогава съставът й беше по-голям, пък и финансовите резултати бяха добри. Сега сме останали на правене на съюзните брайлови издания, които е явно каква функция имат. И като финансови резултати какво се случва...
- А какво всъщност се случва?
- Кой мислите, че може да издържа тези издания, като имате предвид, че месечно само разходите за материали и заплати са над 2000 лв. А какви са приходите от брайла?
- За приходите от брайла няма да задълбаваме, но няма ли възможности печатницата да си осигурява и други приходи?
- Другият начин е правенето на надписите на брайл на опаковките на лекарствата.
- Само това ли? А не се ли поемат и някакви външни поръчки?
- Някакви листовки поръчва преди всичко ССБ, а на външни поръчки и да разчиташ - зависи какво ще дойде.
Получава се конкуренция за надписите на лекарствата между читалището и "Успех Филтър". Смятам, че би трябвало да се разберат помежду си и да си разпределят по някакъв начин пазарите. Специално за брайловата печатница - много се надявам държавата да има някакви обществени поръчки, свързани с брайла. И там евентуално ние да успеем да спечелим такава поръчка.
Трябва да Ви обърна внимание, че училищата за деца с нарушено зрение в София и Варна също си имат брайлови принтери. Значи от една страна има конкуренция, а от друга – пазарът на брайловите издания е много специфичен и много ограничен.
- Как си представяте бъдещето на предприятието?
- Поради това че освен икономически смисъл, нашите предприятия имат и социален, смятам, че особено в големите градове трябва да се борим те да се запазят. Най-лесно е да се съкращава, но не ми се иска да се стига дотам. Аз съм оптимист. Особено разчитам на климатичните филтри, тъй като и в България почти всички помещения се модернизират и ще им се наложи да се оборудват с инсталации, за работата на които климатичните филтри са абсолютно задължителни. Както вече казах, за мен бъдещето на това предприятие е в производството на този тип филтри. Имам уверението, че ще започнем едно производство на ишлеме, но то ще бъде, за да увеличим работата на тези 10 човека от цеха на филтрите за двигатели с вътрешно горене. Бих искал за тях работните дни в месеца да станат поне 16-20, а не както сега 3-4.
- Не Ви попитах - в производството на климатичните филтри могат ли да бъдат заети напълно слепи хора?
- Има един-двама човека, които са без зрение, но техният труд е малко приложим, тъй като за почти всички операции се изисква наличието на някакво остатъчно зрение.
- Какво смятате да правите с покривите, които текат дори и в работните помещения?
- Заеманата от предприятието площ е много голяма, но ще се постараем, където работят хората, да спрем течовете и да оправим покривите поне на площ от около 2000 кв. м. За това, обаче, отново са необходими много средства, които ние не можем да отделим от производството и в този случай отново ще разчитаме да намерим финансов ресурс чрез спечелване на някакъв проект.Назад

Всички статии на Брой 03, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИСТОРИЯ
Паметникът на Свободата
КОНКУРС
Европейски конкурс за есе
ЛЮБОПИТНО
Вентрило привлича слепи от три континента
НОВИНИ
"Успех Филтър" с нов управител
Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай
Културна Евразия
ОБЩЕСТВО
Европейска година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
ОБЯВИ
Управителният съвет на Съюза на слепите в България,
Частна обява
Конкурс
Конкурс "Искри на Бяла"
Скъпи читатели,
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" 1928" в помощ на невиждащите ученици
РАЗКАЗ
Великден
ТЕХНОЛОГИИ
Нововъведенията в JAWS – версии 11, 12 и 13
Студент измисли умна ръка
Маратонка заменя белия бастун за слепи
Ултразвукът в помощ на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5