Брой 03, 2012

Тема: НОВИНИ

Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай


Поредно доказателство за истинността на тази древна мъдрост стана организираната от национално представителните организации на и за хора с увреждания изложба, чийто домакин бе Българският парламент.
Културната проява е по проект "Изкуството – начин на живот и интеграция", финансиран от фонд "Социална закрила" към МТСП. Официално тя бе открита на 29 февруари и в продължение на 10 дена българските народни избраници имаха възможността и удоволствието да се насладят на художествените умения на хора с различни физически дефицити, както и да закупят изложените творби – картини, дърворезба, керамика и стъклопис.
Изложбата откри председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, а от името на национално представителните организации говори председателят на ССБ г-н Васил Долапчиев.
За това първо и уникално по рода си културно събитие организаторите бяха подбрали около 60 измежду най-добрите творби, оценени от пловдивския художник Жорж Трак, както и от самите творци. Трябва да се отбележи, че всички произведения действително се отличаваха с много високо качество и притежаваха реална художествена стойност, доказателство за което бе фактът, че още преди официалното откриване на изложбата трима от депутатите изявиха желание да закупят избрани от тях картини. Сред тях бе г-жа Емилия Масларова – бивш министър на труда и социалната политика, която оцени високо и закупи картина на Боряна Веселинова, която освен художник е известна в нашите среди и като автор на много качествена поезия и проза.
Освен творбите на хора с физически, слухови и ментални увреждания, тук централно място заемаха и творбите на невиждащите автори – картини на Верка Стойкова, Боряна Веселинова и трима други, както и керамични изделия, създадени от участниците в курсовете по арт-терапия в НЦСРИ в Пловдив, а Николай Примов от София представи пред народните избраници изящна стъклопис.
"Силно съм впечатлена от възможностите на хората с увреждания, на които Бог е взел едно, но е дал друго. Невероятни картини, в които се усеща техният стоицизъм. Това са истински таланти, които въпреки че имат физически дефицит, се стремят да го компенсират и да се изявяват."
Думи на Светлана Ангелова – зам.-председател на Социалната комисия в Парламента.
А ето какво сподели и академик Андрей Пантев:
"Изложбата е прекрасна – свидетелство за равнопоставеност, свидетелство за цивилизованост и особения принос на хора като вас в нашата материална и духовна култура. За мен е чест и вълнение да я разгледам подробно и внимателно. В творбите прозира малко тъга, но и една оптимистична идея".
На официалното откриване на изложбата председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази удоволствието си, че именно Българският парламент е домакин на това културно събитие, като подчерта специалното отношение на тази институция към хората в неравностойно положение. Тя припомни акта на ратифициране от Народното събрание в края на януари на Международната конвенция на ООН за правата на хората с увреждания.
"Днес сме се събрали, обаче, не да говорим за полезните инициативи, тъй като това е работата на парламентаристите и Народното събрание, а да се убедим с очите и сърцата си, че нашите съграждани с физически увреждания са равнопоставени, а в някои отношения и много по-високопоставени от онези, които съдбата е определила да нямаме увреждания. Тук са представени хора, които дават израз на творческите си умения, на таланта, на чувствата и емоциите, които ги вълнуват."
Г-жа Цачева завърши с пожелание, освен за нови творчески успехи и за продължаване на диалога между политиците и хората с физически проблеми, "това да бъде диалог между абсолютно равнопоставени в социално отношение хора, разделени единствено от медицински показатели и от нищо друго – диалог между приятели".
За самите произведения г-жа Цачева сподели впечатленията си:
"Онова, което аз усещам от произведенията, е много настроение. Те са много пъстри, а цветовата гама и нейното разнообразие издава богатство на преживяното, на настроението, на емоцията и откровено казано - това страшно много ме радва, защото чрез тях още веднъж става ясно, че всички граждани, всички хора сме равнопоставени и когато, за съжаление, на някого нещо е отнето във физически план, съдбата му е дала на друго място повече талант, отколкото другите разполагаме. Искам да пожелая много здраве и късмет на всички творци, които са изложили тук свои произведения и разбира се за мен като председател на 41-то Народно събрание е особено важно, че диалогът ми с представителите на тези граждански организации е много активен и ще продължи по този начин".
Изложбата бе удостоена и с присъствието на посланика на Северна Корея, който отдели много време на творбите и ги разгледа с огромен интерес. Още едно доказателство за качествата на изложените художествени произведения стана закупуването на една от картините от председателя на Комисията по култура в Парламента.
Това е първата наистина национално значима творческа изява на хора с физически увреждания в България. Следващото мащабно събитие е предстоящата през месец април голяма изложба в Художествената галерия на улица "Шипка" 6, в която ще се разшири кръгът от автори и художествени творби.
Подобни изяви са много сериозно предизвикателство за художниците в неравностойно положение, особено за тези от тях, които имат зрително увреждане. Те са едно огромно поле за личностна и творческа изява, както и отворена врата към света на голямото изкуство, а за ценителите на художествени творби такива инициативи са повод за истинска наслада.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИСТОРИЯ
Паметникът на Свободата
КОНКУРС
Европейски конкурс за есе
ЛЮБОПИТНО
Вентрило привлича слепи от три континента
НОВИНИ
"Успех Филтър" с нов управител
Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай
Културна Евразия
ОБЩЕСТВО
Европейска година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
ОБЯВИ
Управителният съвет на Съюза на слепите в България,
Частна обява
Конкурс
Конкурс "Искри на Бяла"
Скъпи читатели,
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" 1928" в помощ на невиждащите ученици
РАЗКАЗ
Великден
ТЕХНОЛОГИИ
Нововъведенията в JAWS – версии 11, 12 и 13
Студент измисли умна ръка
Маратонка заменя белия бастун за слепи
Ултразвукът в помощ на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5