Брой 03, 2012

Тема: НОВИНИ

Културна Евразия


На 25 февруари 2012 г. в турския град Измит певци и танцьори от Спортен клуб за интеграция "Витоша" изнесоха истинско шоу, с което представиха държавата, организацията и самите себе си по превъзходен начин.
Проявата се състоя на сцена в голям търговски център пред многобройна публика. Двете певици, които взеха участие, Катрин Димитрова и Сияна Пенчева изпълниха по 5 песни. Двойката Ели Кирилова-Кушнеренкова и Георги Гергов с художествен ръководител и хореограф Ивайла Иванова, която положи невероятни усилия през последния месец, за да може двойката да се представи на ниво, показа 2 танца "салса" и един танц аржентинско танго. Групата по народни танци към клуба, която бе сформирана в началото на 2012 г., с художествен ръководител и хореограф Иво Георгиев подготви и представи Дайчово хоро. Трупата по народни танци се състоеше от 8 момчета и момичета - нямаше възможност всички, които се занимават с тази нова дейност в клуба, да отидат в Измит, защото бройките бяха ограничени.
Безспорно тежестта падна върху двете певици, които трябваше да подготвят сериозен репертоар, но те се справиха блестящо със задачата, а доказателство за това бяха бурните аплодисменти на публиката. Катрин изпълни песните "Je t’aime", "Woman in love", "Uninvited", "Bring me to live", "My number one", като на последната песен Катрин и Сияна направиха дуетно изпълнение.
Сияна изпълни песните: ария "Loretta", "Молба", "Детелини", "Мой стих", като на тази песен Катрин също взе участие. Последната песен, която изпълни Сияна беше "Топъл дъжд".
Информация за проявата бе публикувана в турската преса, а в самия търговски център на видео стените вървеше клип с предстоящата българска програма. Тук е мястото да се изкажат наистина големи благодарности на партньорите на клуба от турска страна, които организираха българското представяне по един чудесен начин. Безспорно най-големи адмирации заслужава Елиф Арслан, която е дългогодишна приятелка на нашия клуб и която и сега не пожали сили нещата да се случат по възможно най-добрия начин. Това фактически е първата културна изява на клуб "Витоша" и тя стана възможна благодарение на финансиран проект от Национален фонд "Култура" към Министерството на културата, който предостави средства за транспорт на българската група. Проектът беше разработен от Георги Гергов, който беше и координатор на цялата експедиция. Проектът беше одобрен в края на 2011 г. и пред организацията възникна въпросът за обезпечаването на разходите за храна и хотел на участниците. Въпреки десетките писма, които бяха изпратени до всякакъв род организации, институции, фирми и т.н., ако въобще имаше отговор отнякъде, то той биваше отрицателен. А времето неумолимо напредваше. Не беше изключен и вариантът да се поиска анулиране на сключения договор с Национален фонд "Култура" и средствата за транспорт да бъдат възстановени на фонда, но това би означавало провал и то грандиозен. Клубът все още няма провал от подобен голям мащаб. За щастие дни преди заминаването на помощ се притече Районната съюзна организация в столицата към Съюза на слепите в България с председател Асен Алтънов. Финансовата инжекция предоставена от УС на РСО София даде глътка свеж въздух на предстоящата културна акция. Така на 24 февруари групата от 15 души потегли с бус към южната ни съседка. След 12-часово пътуване и малко преди полунощ самодейците пристигнаха в град Измит, където се настаниха в хотела. Уморената група имаше късна вечеря, а след това се оттегли по стаите да релаксира и да бъде на ниво за предстоящото събитие. Не всички обаче се прибраха по стаите - двойката Ели и Георги, която щеше да представи аржентинско танго, беше привикана от неумолимата инструкторка Ивайла. Тя не остави на танцьорите дъх от репетиции почти през цялата нощ. На следния ден след закуска групата се разходи из града, но отново двойката Ели и Георги не беше помилвана и си остана в хотела да тренира танца.
Измит се намира в Северозападна Турция, на азиатския континент, на около стотина километра от Истанбул. Център е на вилает Коджаели. Разположен е в залив на Мраморно море. Градът има богата история и е играел важна роля още в Римската империя. Измит е подложен на ужасяващо земетресение през 1999 г., което го разрушава. Наистина е впечатляващо как за няколко години този град успява да бъде изграден наново и сега да приема многобройни туристи. Трябва да се отбележи, че турската страна е изградила превъзходни магистрали, чрез които са създадени наистина европейски условия за придвижване.
След кратката разходка групата се върна в хотела, за да може всеки участник да се подготви за предстоящото събитие.
Културната проява беше насрочена за 16.00 ч., като по сценарий трябваше да продължи не повече от час и половина. Представянето започна с кратко слово на председателя на клуб "Витоша", а след това приветствени думи произнесе и координаторът по проекта Георги Гергов. Преводач, както на събитието, така също и през цялото време, беше Асен Алтънов, който се справи с тази задача отлично.
Конферансие на концерта беше Стела Стефанова, която имаше нелеката работа, освен да води, също така и да помага най-вече на двете певици.
След приключването на официалната част турските домакини заведоха своите български приятели до близък търговски център, от който те можаха да си купят различни неща, като турските сладкиши разбира се бяха задължителни. Вечерта българите дадоха официална вечеря и благодариха на турските си домакини за оказаното съдействие.
На следващия 26 февруари рано сутринта българската група потегли обратно към родните предели с чувството за добре свършена работа. Въпреки че в състава на делегацията дамското присъствие беше преобладаващо, до сериозни недоразумения не се стигна. В повечето случаи груповата дисциплина се спазваше. Но трябва да се отбележи, че все пак тук бяха предимно хора на изкуството, а не спортисти, така че някои дисциплинарни отклонения могат и да се преглътнат. За отбелязване е, че едни от най-дисциплинираните в това пътуване бяха двете певици, които изнесоха и главната тежест на програмата.
А ето и състава на българската културна делегация:
- Група по народни танци "Витоша" – Георги Гергов, Господин Стоянов, Доброслав Илиев, Гергана Пенчева, Сияна Пенчева, Стела Стефанова, Стефка Василева, Цветелина Атанасова.
- Двойка за салса танци и аржентинско танго – Ели Кирилова-Кушнеренкова и Георги Гергов с художествен ръководител и хореограф Ивайла Иванова.
- Певици – Катрин Димитрова и Сияна Пенчева.
- Преводач – Асен Алтънов.
- Асистент – Михаил Илиев.
- Водач на делегацията – Иван Янев.
Вярно е, че и преди тази изява по различни младежки обмени наши членове са представяли различни щрихи от родната култура, но за първи път се осъществява подобен проект - изцяло насочен към културата. Видно е, че много млади хора имат афинитет към певческото и танцувалното изкуство. Народните танци, които стартираха в клуб "Витоша" в началото на 2012 г., се радват на изключителен интерес. Салса танците имат вече дългогодишни традиции в клуба, а аржентинското танго е една нова и красива инициатива, на която може само да се пожелае успех занапред. Стана ясно, че младите самодейци имат твърде голям потенциал, но трябва да им се осигури възможност да го разгърнат и да го усъвършенстват, за да представят държавата и себе си още по-добре.

Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 03, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИСТОРИЯ
Паметникът на Свободата
КОНКУРС
Европейски конкурс за есе
ЛЮБОПИТНО
Вентрило привлича слепи от три континента
НОВИНИ
"Успех Филтър" с нов управител
Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай
Културна Евразия
ОБЩЕСТВО
Европейска година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
ОБЯВИ
Управителният съвет на Съюза на слепите в България,
Частна обява
Конкурс
Конкурс "Искри на Бяла"
Скъпи читатели,
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" 1928" в помощ на невиждащите ученици
РАЗКАЗ
Великден
ТЕХНОЛОГИИ
Нововъведенията в JAWS – версии 11, 12 и 13
Студент измисли умна ръка
Маратонка заменя белия бастун за слепи
Ултразвукът в помощ на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5