Брой 03, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Спортен клуб за интеграция "Пираните" с нови сили в ръководството

Спортен клуб за интеграция "Пираните" към РСО София при ССБ е създаден през юли 2009 година с цел насърчаване и повишаване на двигателната и жизнена активност на хората със зрителни увреждания, живеещи на територията на софийския регион.
За почти трите години, изтекли от неговото основаване, клубът се утвърди като организация, създаваща много възможности за зрително затруднените в София да удовлетворят необходимостта си от движение сред природата и да живеят по-здравословно. Слепите хора на територията на София успяха да посетят много и интересни места, да спортуват по-активно, да участват в състезания, да пътуват и добиват впечатления.
На проведеното на 24.02.2012 г. в клуба на ул. "Цар Симеон" №110 в София общо годишно-отчетно събрание бе отбелязана изпълнената с инициативи дейност на "Пираните" и сериозната и заслужаваща адмирации работа на неговия председател Пламен Бакърджиев. В отчетния доклад намериха място много мероприятия и спечелени награди от участници в различни прояви на клуба. Прочетен бе доклад на ревизионната комисия, който даде много положителна оценка на извършеното и определи насоките за популяризирането на спортната и туристическата дейност през предстоящите месеци. Поставен бе въпросът за регулярно провеждане на заседания на УС, като бе отчетено, че за това са нужни както усилията на председателя, така и проявяване на съответната активност и отзивчивост от страна на членовете на "Пираните" и ръководството.
Последва оживена дискусия, в която намериха място много и различни предложения. Част от препоръките бяха за активизиране на усилията за ремонт на спортната зала, където да се създадат условия за активен тренировъчен процес и да се сформират постоянни отбори по голбал, шоудаун, канадска борба и всички останали спортни секции в клуба. Някои членове препоръчаха да не се набляга толкова на шаха и спортната табла, защото са твърде пасивни занимания, а целта на спортния клуб е двигателната активност и физическото натоварване.
Залата се обедини около становището да бъдат развивани всички спортни занимания, подходящи за хора с увредено зрение, към които членовете на сдружението проявяват интерес.
На събранието бе поставен въпросът мероприятията да се планират съобразно работното време и заетостта на основната част от членовете. Имаше и изказвания, че прекалено много внимание се отделя на туризма, а би следвало усилията да се насочат към постигане на високи спортни достижения в спортовете за хора с увредено зрение. Други защитиха тезата, че в условия на жестока финансова криза и оскъден бюджет, предвид интересите и двигателните възможности на голямата част от членовете на РСО София, е по-важно те да бъдат изведени сред природата. Накрая събранието се обедини около становище за значението на спорта и туризма за подобряване на здравето на хората с увредено зрение и бе решено да се търсят възможности за приобщаване към туристическите излети и походи на максимален брой хора, като маршрутите се съобразяват по трудност с техните възможности. Постъпиха и предложения за повече мероприятия по спортен риболов, към който определено има интерес. Решено бе в същото време да се активизират усилията за създаване на постоянно трениращи отбори, подходящи условия за тренировки и да се използват всички възможности за развитие на активен спорт и постигане на високи резултати в регионални и национални състезания за хора със зрителни увреждания.
С оглед амбициозните задачи бе решено да се разшири съставът на Управителния съвет на СКИ "Пираните". След оспорвано гласуване между четири кандидатури за допълнителни негови членове бяха избрани Георги Петрушев и Иван Бакърджиев, които с нови сили да се включат в изпълнението на предстоящата за тази година амбициозна програма. Планираните мероприятия са:
Месец март – Излет по маршрут: квартал Бояна – Боянско езеро – Драгалевски манастир. Турнир по табла с участието на СКИ "Витоша" и СКИ "Пираните".
Месец април – Излет по маршрут: местност Копитото – Боянски водопад – хижа Камен дел – Драгалевски манастир. Турнир по табла с участието на СКИ "Витоша" и СКИ "Пираните".
Месец май – Туристически поход: град Карлово – хижа "Хубавец" с нощувка – хижа "Балкански рози" – град Карлово (общо 2 дни). Градско състезание по спортен риболов за излъчване на софийските отбори за националната надпревара.
Месец юни – Туристически поход: местност Петрохан – хижа "Петрохан" – местност Врелата – хижа "Пробойница" с нощувка – гара Лакатник (общо 2 дни).
Месец юли – Туристически поход: град Дупница – местност Паничище – хижа "Пионерска" с превоз - хижа "Рилски езера" - връх Дамга - хижа "Рилски езера" с нощувка – местност Паничище - отпътуване за София (общо 2 дни).
Месец август – Туристически поход в Пирин планина: София – село Добринище - хижа "Безбог" с нощувка - Попово езеро - Демир капия - Аргирово езеро - хижа "Пирин" с нощувка - хижа "Каменица" с нощувка - Попина лъка с нощувка - град Сандански – връщане в София (общо 5 дни).
Месец септември – Излет по маршрут: тръгване от София – село Чуйпетлово - местност Живата вода - Меча чешма - Даин Кладенец – село Кладница – връщане в София. Национален турнир по риболов за купата на СКИ "Пираните".
Месец октомври – Излет в Плана планина: с градски автобус №3 до местност Дяволски мост - манастир "Архангел Михаил" и обратно до изходния пункт.
Месец ноември – Излет в Люлин планина: местност Черният кос - заслон Ловната чешма, хотел-ресторант "Владая" – село Владая.
Месец декември – Посещение с осигурена беседа в Боянската църква - обект на световното културно наследство.
За многодневните прояви в Стара планина, Рила и Пирин ще се подбират съюзни членове и техните придружители, които са били редовни участници в еднодневните излети и са доказали своите възможности за интензивни туристически преходи.
Радващо е да се отбележи, че двудневните и многодневните походи ще бъдат подпомогнати частично с финансови средства от РСО София и СКИ "Пираните".
Програмата е наситена с прояви, в които членовете на РСО София могат да се включат според интересите, желанията и възможностите си. Клубът е отворен за нови предложения и инициативи от тези, които приемат идеята, че спортът е здраве и дълголетие. Да пожелаем успех на попълненото със свежи сили ръководство и да се присъединим към усилията му за повече здраве за всички нас.

Даниела ДАМЯНОВА

Пролетно настроение с Баба Марта

На първи март всички по стара българска традиция се закичваме с бяло-червените символи на пролетта, някъде шеговито кръстени Пижо и Пенда и известни в цял свят като българските мартеници. Усуканите бели и червени вълнени конци символизират възраждането на природата след тежките студени зимни дни, носят се за здраве и дълголетие и създават радостното усещане за идваща пролет и очаквано плодородие.
РСО София организира мило тържество по този повод на първи март в клуба на ул. "Цар Симеон" №110 и събра десетки членове на организацията, като покани всички – и големи, и мънички, за да ги закичи с мартеничка, да се видят, да си поговорят, да се посмеят и попеят на чаша топъл чай или кафе и да се почерпят с банички и сладки за този хубав български празник. Идеята бе посрещната с много радост и клубът през целия ден се огласяше от песни, шеги и смях.
Весела Иванова, зам.-председател на ТСО "Съединение", подготви интересна беседа, в която разказа увлекателно за появата на традицията за закичване с мартеници. В българската народопсихология е разпространено вярването, че зимните фъртуни и хали са свързани със злите сили и сериозно предпазно средство срещу тях е червеният цвят, от който те бягат. Затова с настъпването на пролетта пред къщите се закачали червени дрехи и престилки, а най-уязвимите - децата и малките агънца, теленца и ярета, се закичвали с червен конец от най-възрастната жена в семейството. Така първите мартеници всъщност били само червени, направени от вълнен конец. С течение на времето се появил и белият цвят, които е символ на дълголетие. Така червеното – мъжкото начало, здравето и силата, се преплело с бялото – женското начало, надеждата за дълъг живот. Стилизираните фигурки на момче и момиче от бяла и червена вълна хората с умиление нарекли Пижо и Пенда.
Друга легенда разказва, че с бял конец бил вързан белег на крачето на гълъб-вестоносец, използван за връзка между синовете на Кубрат, но тъй като при битка един от тях бил ранен, то кръвта му обагрила част от белия конец в червено. Братята разбрали за опасността, бързо пристигнали на помощ и българският род бил спасен. Хан Аспарух завързал белия и червения край на конеца и повелил те никога да не се разделят, за да бъдат основната нишка, свързваща българите. Днес, стотици години по-късно, веселите бяло-червени мартеници, изпратени от близки от родината, честитят пролетта на много българи, пръснали се по целия свят.
В българския фолклор се разказва като приказка как Баба Марта и братята й Голям и Малък Сечко си направили вино. Братята си го изпили и посегнали на нейното буре, което тя грижливо си пазела. Като видяла, че са й изпили виното, Баба Марта се разлютила, настанал студ, сняг и виелици. После се усмихнала, защото все пак братята й са го изпили, а тя ги обичала много и изгряло слънце, цъфнали кокичета и минзухари. Та затова и времето през март е променливо - според настроението на Баба Марта. По този повод на тържеството се чу и шеговито стихче, което вдигна градусите на настроението.
На тържеството всички - млади и вечно млади, здрави и пожелаващи си здраве, с надежда посрещнаха празника на мартеницата и си пожелаха повече поводи за усмивки през настъпващата пролет.

Даниела ДАМЯНОВАНазад

Всички статии на Брой 03, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИСТОРИЯ
Паметникът на Свободата
КОНКУРС
Европейски конкурс за есе
ЛЮБОПИТНО
Вентрило привлича слепи от три континента
НОВИНИ
"Успех Филтър" с нов управител
Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай
Културна Евразия
ОБЩЕСТВО
Европейска година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
ОБЯВИ
Управителният съвет на Съюза на слепите в България,
Частна обява
Конкурс
Конкурс "Искри на Бяла"
Скъпи читатели,
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" 1928" в помощ на невиждащите ученици
РАЗКАЗ
Великден
ТЕХНОЛОГИИ
Нововъведенията в JAWS – версии 11, 12 и 13
Студент измисли умна ръка
Маратонка заменя белия бастун за слепи
Ултразвукът в помощ на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5