Брой 03, 2012

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Маратонка заменя белия бастун за слепи


През последните години са разработени впечатляващ брой експериментални системи за подпомагане на незрящи хора. Млад изследовател от лабораторията на Hewlett-Packard в Бангалор, Индия, обаче е на път да обезсмисли напълно носенето на бял бастун. Анируд Шарма е изобретил обувки с вграден навигационен уред, които упътват слепите хора в градски условия. Системата носи името Le Chal ("Заведи ме вкъщи" на хинди). Маратонките могат да напътстват човека, който ги носи до зададено местоположение, но също така и да му помагат да избягва препятствия.
Le Chal функционира на сензорен принцип. Устройството напътства посредством вибрации в предната, задната или страничните части на подметката в съответствие с посоката, в която трябва да върви незрящият.
Желаната дестинация трябва да се въведе предварително в Google Maps на смартфон с операционна система Android. Оттам нататък телефонът комуникира чрез Bluetooth с платка LilyPad Arduino в петата на обувката, която управлява вибриращите моторчета.
Силата на вибрациите е променлива. Когато наближи мястото, където трябва да се завие в друга посока, те стават по-интензивни. Сензор за дистанцията в предната част на интелигентните патъци предупреждава за препятствия. Обхватът му е 3 метра. Засега Анируд Шарма все още се замисля сериозно за серийно производство на Le Chal, но възнамерява твърдо да пусне свободно кода за Android-приложението, посредством което смартфонът комуникира с подметката, както и цялата схема на системата. Освен това младият индиец планира да отвори секция в Wikipedia, в която всеки потребител да може да внася подобрения в устройството.

Георги КАСАБОВНазад

Всички статии на Брой 03, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИСТОРИЯ
Паметникът на Свободата
КОНКУРС
Европейски конкурс за есе
ЛЮБОПИТНО
Вентрило привлича слепи от три континента
НОВИНИ
"Успех Филтър" с нов управител
Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай
Културна Евразия
ОБЩЕСТВО
Европейска година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
ОБЯВИ
Управителният съвет на Съюза на слепите в България,
Частна обява
Конкурс
Конкурс "Искри на Бяла"
Скъпи читатели,
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" 1928" в помощ на невиждащите ученици
РАЗКАЗ
Великден
ТЕХНОЛОГИИ
Нововъведенията в JAWS – версии 11, 12 и 13
Студент измисли умна ръка
Маратонка заменя белия бастун за слепи
Ултразвукът в помощ на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5