Брой 03, 2012

Тема: ТЕХНОЛОГИИ

Ултразвукът в помощ на слепите


Иновативното ръчно устройство, наречено the Tacit, може да помогне на хората с нарушено зрение да се движат безопасно в сложна среда, пише PhysOrg.com.
Поставена върху горната страна на китката, приставката е снабдена с ултразвукови излъчватели и сензори, които приемат отразения звук.
Разположени над кокалчетата на пръстите, последните измерват разстоянието до отделните обекти в обсег от няколко сантиметра докъм 3 метра и после преработват информацията във формата на механичен натиск върху китката.
Така, колкото по-близко сте до даден обект, толкова натискът върху китката се засилва. Той съответно се прилага съответно от лявата и дясната й страна, така че да можете да определите с по-голяма точност разположението на обекта.
Tacit може да бъде поставен и върху двете ръце, не затруднява движението на пръстите и китката и реагира достатъчно бързо, така че ориентацията с него да става в реално време, обяснява изобретателят на приставката Стив Хоуфър.
В момента Хоуфър се опитва да усъвършенства прототипа, откривайки и елиминирайки неговите недостатъци. В бъдеще Tacit може да бъде с двойно по-малък размер и за корпуса му да бъде използван по-подходящ материал от сега използвания неопрен.
"Относно прецизността на устройството - лазерите биха дали най-голяма точност при измерване на разстоянията, но на този етап те биха оскъпили много проекта", коментира Хоуфър. Цената на частите за ултразвуковия прототип е само 65 долара.Назад

Всички статии на Брой 03, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
София
ИСТОРИЯ
Паметникът на Свободата
КОНКУРС
Европейски конкурс за есе
ЛЮБОПИТНО
Вентрило привлича слепи от три континента
НОВИНИ
"Успех Филтър" с нов управител
Който иска - може, който може - трябва да иска до безкрай
Културна Евразия
ОБЩЕСТВО
Европейска година за активен живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
ОБЯВИ
Управителният съвет на Съюза на слепите в България,
Частна обява
Конкурс
Конкурс "Искри на Бяла"
Скъпи читатели,
ПРОЕКТИ
Национално читалище на слепите "Луи Брайл" 1928" в помощ на невиждащите ученици
РАЗКАЗ
Великден
ТЕХНОЛОГИИ
Нововъведенията в JAWS – версии 11, 12 и 13
Студент измисли умна ръка
Маратонка заменя белия бастун за слепи
Ултразвукът в помощ на слепите
Архив на изданието
1 2 3 4 5