Брой 04, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Световен ден на съня

НПО "ХобиСклуб" събра на поредна среща своите членове. И този път темата бе интересно подбрана, а именно отбелязването на вече отминалия Световен ден на съня - 14 март. Лекцията по темата изнесе Мая Златева, дипломиран психолог на частна практика.
Световният ден на съня се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация, Световния фонд за психично здраве и Световната асоциация за профилактика на съня. За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година. Отбелязването му придобива все по-голямо значение в стресираното и напрегнато ежедневие, в което живеят съвременните хора. Безсънието е в основата на редица заболявания, здравословни проблеми, депресивни състояния, затлъстяване и липса на самочувствие. Всеки човек се нуждае от спокоен сън, за да работи и живее пълноценно. Нуждите от сън са различни за всеки отделен човек, те са в пряка зависимост от възрастта, физическата активност, индивидуалните особености, типа нервна система, психическото и физическото състояние.


Според статистиката близо 40% от хората страдат от временно или постоянно безсъние, като то се среща в по-голяма степен при хората в активна възраст. Световният ден на съня има за цел да популяризира значението на пълноценния и здравословен сън, да обърне внимание върху този актуален проблем, засягащ почти половината от човечеството. Факт е, че все по-голям процент от подрастващите страдат от някаква форма на безсъние, а точно те имат най-голяма нужда от почивка. Сънят е най-доброто лекарство, смятат медиците, той стимулира обмяната на веществата, подпомага отслабването и засилва паметта. Ползите от пълноценната нощна почивка са безспорни и доказани, а вредите от безсънието могат да бъдат пагубни за здравето. Този ден има за цел да ни накара да се замислим върху начина си на живот, да преосмислим ежедневието си и да се насладим на приятните часове на отмора.
Активно участие със свои въпроси към специалиста взеха Димитър Кънчев, Траянка Хорозова, Радка Цонева, Марин Николов, Софийка Петрова и др.
Срещата завърши с почерпка от рождениците Светла Стоева и Жулиета Станева.

Иван ТОДОРОВ

Пролетта дойде

Вярна на традицията, пролетта прекрачи прага на неправителствената организация "Хобисклуб" Добрич, закачливо пременена във весел костюм. От няколко години в сдружението не се пускат гости на Първа пролет без карнавални одежди. Хубавото време въодушевява членовете на клуба и те се подготвят за празника цяла седмица.
Изборът на костюми за пролетния карнавал отново бе разнообразен. Участниците демонстрираха дрехите в дефиле, но това не бе достатъчно за журито, което призова всеки кандидат за приз да изпълни кратка програма - песен, стихотворение или преразказ на случка.
Бяха раздадени награди, които да поощрят най-оригиналните и умелите в словото. Първо място заслужи Магда Благоева, преоблечена като арабски шейх; втора стана Данчи Тодорова, маскирана като Арлекин; на трето място бе класирана Руса Добрева, представила се като Пинокио.


Журито връчи и три утешителни награди - на Кина Пехливанова - придворна дама; Димитричка Николова, дегизирана като циганка и Иван Тодоров в ролята на главнокомандващ военноморските сили.
Всички, посетили пролетния карнавал, бяха поздравени от председателя на "Хобисклуб" и отпразнуваха идването на новия сезон с много смях, веселие и танци. За сполучливите костюми на участниците помогнаха приятелите ни от театър "Йордан Йовков" Добрич, предоставили безвъзмездно облеклата и ценните си съвети.
Карнавалът завърши с много смях, веселие и танци.

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 04, 2012

24 МАЙ
Светите братя Кирил и Методий
Поетът може да е волнодумец, но той е аристократ на духа
За мен е удоволствие да радвам хората с музика
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Добрич
София
ЛЯТНА ПОЧИВКА
Цени и графици за ползване на съюзните бази
ПРОЕКТИ
Нови дейности в НЦРС
СПОРТ
За пръв път български голбалисти на турнир в Босна и Херцеговина
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6