Брой 04, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Борислав Великов: Държавата трябва да се грижи повече за незрящите

На предстояща непосредствено след празниците среща с новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев председателят на 39-ото Народно събрание през 2005 година доц. Борислав Великов, два мандата народен представител от Монтана, ще настоява за повече грижа от страна на държавата към хората с нарушено зрение. Доц. Великов е член на управителното тяло на Българската академия на науките.
С протекция от страна на държавата би могло да се възстановят загубените пазари за стоки, конструктивни елементи и детайли, произвеждани в предприятията на незрящите.
"Ако искаме България да е наистина европейска държава, то би трябвало държавата да поеме разходите за социална интеграция на хората с увредено зрение чрез безплатно предоставяне на модерни приспособления, които да улесняват ежедневието им. Стойността на такива тифлоприбори се поема от социалните служби на повечето страни в ЕС", каза доц. Великов.


Дни преди Великден доц. Великов бе гост на столичната организация на Съюза на слепите на ул. "Цар Симеон" 110. Той направи дарение на апаратура - комбиниран скенер, принтер, копир, и се запозна с условията в Регионалната организация на ССБ в София, чиято изцяло обновена сграда е съобразена с всички изисквания за адаптирана среда в полза на незрящите, благодарение на усилията на председателя на РСО София Асен Алтънов. Тук ежедневно хора с увредено зрение се учат на самостоятелно придвижване и полезни умения, като например да готвят и шетат в напълно оборудвана модерна кухня, изучават брайловата азбука, работят на компютър с говореща програма, учат английски, имат часове за музикална терапия и т.н. Председателят на РСО София и директорът на Центъра за рехабилитация показаха на доц. Великов помощни средства, които могат в голяма степен да компенсират липсата на зрение - говорещ кантар, очила с вибрации, таймер за течности, уред за разчитане на етикети и други налични мостри.


За съжаление, цената на "умните" уреди се движи около 80-120 евро и не всеки нуждаещ се може да си ги позволи. В останалите страни от ЕС всички тифлосредства се предоставят на потребителите безплатно, а у нас на слепите се полага само обикновен бял бастун, произведен в Габрово, с цена около 17 лева, който лесно се чупи и не се отличава с особена функционалност. "Добрите английски бели бастуни обаче, с високо качество, удобни и леки, с много полезни екстри, струват около 70 паунда", поясни Асен Алтънов.
В София и страната има все още останали предприятия на слепите, където се произвеждат филтри за климатици, електроматериали и т. н., но китайски нискокачествени евтинии подбиват пазарите за произведеното от незрящите и така работните места за тях от ден на ден намаляват. Вече не купуват от нас от АЕЦ "Козлодуй", както и от други държавни фирми. "Причините са може би в това, че трудно се вписваме в пазарната практика за стимули при договаряне", със съжаление констатира г-н Алтънов.


"Това ще е една от темите ми с министър Добрев", обеща доц. Великов. Той се ангажира и лично да занесе и представи мостри, произведени от слепите хора в България, на световното изложение "Аналитика" в Мюнхен, което ще се състои в близките дни. "Всички трябва да се ангажираме с каузата на хората с увредено зрение и да помогнем за тяхната интеграция. Тези хора са талантливи, могат да работят качествено, да живеят пълноценно и с достойнство, ако се осигури достъпна жизнена среда", обобщи гостът ни.

Даниела ДАМЯНОВАНазад

Всички статии на Брой 04, 2012

24 МАЙ
Светите братя Кирил и Методий
Поетът може да е волнодумец, но той е аристократ на духа
За мен е удоволствие да радвам хората с музика
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Добрич
София
ЛЯТНА ПОЧИВКА
Цени и графици за ползване на съюзните бази
ПРОЕКТИ
Нови дейности в НЦРС
СПОРТ
За пръв път български голбалисти на турнир в Босна и Херцеговина
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6