Брой 04, 2012

Тема: 24 МАЙ

За мен е удоволствие да радвам хората с музика


С Кирил РОДОПСКИ разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

Кирил Родопски е роден в сърцето на Родопите в село Загражден през 1969 г. Основно образование получава в местното училище, а средното си образование - техник-лесовъд, получава във Велинград.Въпреки проблемите със зрението, той работи почти 13 години в системата на горите като пожаронаблюдател и помощник-горски. Сега е отдаден изцяло на музиката. Притежава мек и топъл глас и свири чудесно на акордеон. Кирчо е изключително контактен и артистичен, което го прави приятен за общуване, а със своята отзивчивост печели много дълготрайни приятелства.

- Откога имате проблеми със зрението?
- Аз имам намалено зрение по рождение, заболяването ми обаче позволяваше да работя по моята специалност, разбира се с помощта на колегите.
- Защо по-рано не се явихте на ТЕЛК и пак да си работите?
- Чувствах се неудобно. Мислех, че трябва да бъда равностоен с останалите млади хора.
- Какво Ви накара да промените възгледите си?
- Разочаровах се от това, че много здрави хора по всякакви непочтени начини се инвалидизират. При нас, както навсякъде, настъпиха промени. Трябваше колега, който има две деца, да напусне и тогава реших да се освидетелствам и да си взема пенсия, а и вече по-трудно се справях с многото писане при отчетността. Обичам музиката и по този начин също си докарвам някакви средства. Не исках да съм в тежест на колегите, останах на пенсия и се отдадох на музика и творчество.
- Къде сте се учили да владеете акордеона и да пеете?
- Когато бях ученик, имаше най-различни извънкласни занимания - тогава започнах да свиря и пея, и досега непрекъснато се усъвършенствам.
- Доколкото разбрах, Вие имате издаден диск с родопска музика?
- Така е. Заедно с моята млада колежка Венета имаме издаден диск.
- Скромно премълчахте, че няколко от песните са с Ваш текст и музика.
- Аз споменах, че съм се отдал на творчество. Имам пет мои песни, в диска пеем заедно с колежката ми родопските песни и тези, които са мои. Като аз акомпанирам на акордеона.
В телевизия "Тянков" цяла година вървят две от моите песни като клипове. Искам да благодаря на спонсорите, които ги финансираха, тъй като един клип струва между петстотин и шестстотин лева, а в тези трудни времена ние нямаме възможността да се самофинансираме.
- Лесно ли намирате спонсори?
- За хората, които обичат народната музика, е удоволствие да помогнат. Не бих казал, че засега е особено трудно. Хората, които се занимават с бизнес, са изключително отзивчиви.
- Имате ли група от музиканти, с която работите?
- Нямам определена група, но хората ме канят и свирим заедно с много музиканти. Участваме в различни събори, свирим по рождени дни и изобщо където ни поканят.
- Вие сте млад човек, занимавате ли се с нещо допълнително?
- Разчитам на акордеона и на пеенето. В Загражден, където си живея, има три къщи, които се занимават със селски туризъм по програма "САПАРД". В тях работя, като посрещам и изпращам гостите, веселя ги и помагам, където е необходимо. Членувам в РСО Смолян. През 2011 г. заедно с още пет жени направихме група за автентичен родопски фолклор и се събираме на репетиции.
- Като техен ръководител смятате ли, че ще можете да се явявате на фестивали?
- Работим с голямо желание и стига Съюзът на слепите да организира - с удоволствие ще вземем участие. Засега нашите планове са да започнем разменни гостувания с фолклорни групи от други регионални съюзни организации, за да можем по-добре да се опознаем с колегите. Ние винаги участваме в съборите на община Смолян и ще продължим и с това.
- На фестивала за художествена самодейност, посветен на деветдесетгодишнината на ССБ, Вие спечелихте първа награда за индивидуално изпълнение, имате ли и други награди?
- С родопската песен "Очи, очи, чорни очи" спечелих съюзното отличие, а с новосформираната група спечелихме грамота на събор в община Смолян.
- Имате ли нови авторски песни и какво смятате да правите занапред?
- Да, имам. И съм говорил с Орхан Мурад да ми направи аранжиментите. Сега се обучавам на работа с компютър в ЦРСИ Пловдив. Ще продължавам да се занимавам с музика и вероятно ще направя още много нови песни. За мен е удоволствие да радвам хората с музика!Назад

Всички статии на Брой 04, 2012

24 МАЙ
Светите братя Кирил и Методий
Поетът може да е волнодумец, но той е аристократ на духа
За мен е удоволствие да радвам хората с музика
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Добрич
София
ЛЯТНА ПОЧИВКА
Цени и графици за ползване на съюзните бази
ПРОЕКТИ
Нови дейности в НЦРС
СПОРТ
За пръв път български голбалисти на турнир в Босна и Херцеговина
Архив на изданието
1 2 3 4 5