Брой 04, 2012

Тема: СПОРТ

За пръв път български голбалисти на турнир в Босна и Херцеговина


Българският голбален отбор на "Витоша" Софийски университет взе участие на турнир в град Тешани, Босна и Херцеговина, който се проведе на 31 март 2012 г. Поканата българите получиха благодарение на логистичната подкрепа на белградския голбален тим "Феникс". Като се има предвид миналогодишната голбална суша, трябваше да се направи всичко възможно студентите да удовлетворят отправената им покана. На помощ се притече председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, който предостави съюзния бус заедно с шофьор за подготвяната експедиция. Разходите за гориво, пътни такси и други се поеха от клуб "Витоша". Така на 30 март 2012 г. много рано сутринта голбалистите поеха за пръв път към Босна и Херцеговина. Условията, включени в поканата, бяха, че домакините поемат една нощувка на 30 срещу 31 март. Самото състезание се проведе на 31 март. В него взеха участие общо 5 отбора - домакините от "Тешани", "Зеница" и "Сараево", които също бяха отбори от Босна и Херцеговина, сръбският отбор от "Суботица/Нови Сад” и българите от "Витоша" Софийски университет. Сърбите от "Феникс" така и не пристигнаха, въпреки че бяха поели ангажимент за участие.
В българския отбор бяха включени младежи, на които занапред ще се залага за успешно продължаване на голбалната традиция. Трябва да се отбележи, че броят на желаещите да тренират единствения колективен параолимпийски спорт, който се практикува у нас, в последно време се увеличи. Това е твърде оптимистично и радващо обстоятелство.
Турнирът беше открит в 9.30 ч. на 31 март, а първият двубой беше между отборите на "Витоша" и сърбите, които бяха направили сборна формация от голбалисти от Суботица и Нови Сад. Играещият треньор на българите Веселин Кушнеренков заложи на стартов състав от голбалисти, които имаха нужда от игрови опит - Ивайло Вътов, Димо Ангелов и абсолютния дебютант Станислав Йорданов. Старите пушки останаха на резервната скамейка. Срещата започна тежко за нашите момчета. Сърбите дръпнаха с два гола, а българите се държаха все по-неуверено. Но след средата на първото полувреме младоците се поокопитиха и успяха да изравнят играта, а след това и да обърнат резултата в наша полза. В крайна сметка "Витоша" победи "Суботица/Нови Сад" с 11:7. Това беше изключително важна победа за младите голбалисти, които си я изковаха абсолютно сами и след мача бяха неимоверно радостни и щастливи от това, което сториха. Втората среща на българите беше срещу отбора на домакините от Тешани. Заложихме на стартовата тройка от първия мач. И отново двубоят започна не много добре за българите, които инкасираха гол в собствената си врата още в самото начало. Но след това младите български голбалисти не оставиха никакъв шанс на босненците и ги разпиляха с резултат 11:1. В третия си мач младите българи с рутина разгромиха отбора на "Зеница" с резултат 12:2. С оглед на останалите срещи стана ясно, че единствено отборът на "Сараево" би застрашил първото място на "Витоша". Първите три двубоя бяха изнесени от една и съща гарнитура, но за последния мач треньорът не искаше да рискува и първото полувреме на терена се появиха Ивайло Вътов, Димо Ангелов и Веселин Кушнеренков. На почивката между двете полувремена треньорското ръководство направи пълна смяна, като за второто полувреме на терена се появиха Николай Желязков, Станислав Йорданов и Иван Янев. Българите бяха надценили отбора на "Сараево", който не се оказа пречка към първото място. Крайният резултат 10:2 в полза на студентите показва, че сараевци не можаха да окажат адекватна съпротива.
Както се наложи в последните години, всеки резултат беше своевременно публикуван на клубната интернет страница на "Витоша" - www.vitoshabg.com. Грижата за това беше поверена, както обикновено, на Диана Тодорова, на която й помагаше активно Ива Мичева. По този начин всички, които се интересуват от българския голбал, получаваха мигновена информация за случващото се в Босна и Херцеговина.
Голбалният турнир беше отразен от държавни и местни медии. Българите дадоха интервюта за държавната телевизия, също така и за местната тешанска телевизия и радио. Пред медиите българите изразиха благодарността си, че са поканени в тази страна, в която очевидно голбалът занапред ще се развива.
След края на състезанието се състоя награждаването, на което българите получиха за първото си място картина. На второ място се нареди отборът на "Сараево" от Босна и Херцеговина. Тройката допълни отборът от Сърбия, който така и не стана ясно дали се подвизава под името "Суботица" или "Нови Сад". Четвъртото място остана за домакините от Тешани, а петото зае тимът на "Зеница".
Трябва да се постави акцент върху факта, че във всички двубои главен съдия беше българинът Павел Кушнеренков, който нагледно показа на босненските кандидат-рефери как се съдийства в този спорт.
Този турнир беше безценен за българските млади голбалисти, които имаха нужда от точно такъв турнир, в който да имат възможността сами да обръщат резултата в дадена среща. Самочувствието, което натрупаха е от голямо значение за бъдещи по-големи изяви. Но разбира се самочувствието трябва да бъде дозирано, за да не им изиграе лоша шега.
Българската делегация, която посети Босна и Херцеговина, беше в състав:
Веселин Кушнеренков - играещ треньор; Михаил Илиев - помощник-треньор, масажист; Павел Кушнеренков - съдия, асистент; Светломир Селев - шофьор, асистент; Ивайло Вътов, Димо Ангелов, Станислав Йорданов, Николай Желязков и Иван Янев - състезатели. Отборът се прибра в родината в първите часове на 1 април с чувството за добре свършена работа.
Усилията на спортните деятели в Босна и Херцеговина за развитието на голбала са похвални. Може да се каже, че нивото на организация, което имат към момента, е такова, каквото беше в България преди десетина години - много желание, но малко опит и още по-малко финансови възможности. Но продължат ли в тази посока, няма съмнение, че и в тази страна голбалът ще постигне напредък, а това би било от голяма полза за целия балкански голбален регион.
Може би не е утопия, че някога в бъдещето ще се създаде една голбална балканска лига, в която ще се състезават най-добрите голбалисти от всички балкански страни. Създаде ли се една такава лига, то с голяма увереност може да се каже, че този спорт ще подобри много своето локално положение в различните държави на полуострова. Защото тогава ще има стимул и идея за какво да се готвят голбалисти в училищата, защо тези голбалисти да продължават своето голбално развитие, след като излязат от тези училища, и въобще ще се създадат условия за показване и доказване на голбалния терен на всеки, който се труди на това поприще.

Всички резултати от турнира по голбал в Тешани, Босна и Херцеговина:
1. "Витоша" Софийски университет, България - "Нови Сад/Суботица", Сърбия 11:7.
2. "Сараево", Босна и Херцеговина - "Зеница", Босна и Херцеговина 15:6.
3. "„Витоша" СУ - "Тешани", Босна и Херцеговина 11:1.
4. "Сараево" - "Нови Сад" 10:5.
5. "Витоша" СУ - "Зеница" 12:2.
6. "Сараево" - "Тешани" 11:5.
7. "Зеница" - "Нови Сад" 3:13.
8. "Тешани" - "Нови Сад" 0:10.
9. "Сараево" - "Витоша" СУ 2:10.
10. "Тешани" - "Зеница" 10:0.

Класиране:
1. "Витоша" Софийски университет, България.
2. "Сараево", Босна и Херцеговина.
3. "Нови Сад/Суботица", Сърбия.
4. "Тешани", Босна и Херцеговина.
5. "Зеница", Босна и Херцеговина.

д-р Иван ЯНЕВНазад

Всички статии на Брой 04, 2012

24 МАЙ
Светите братя Кирил и Методий
Поетът може да е волнодумец, но той е аристократ на духа
За мен е удоволствие да радвам хората с музика
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Добрич
София
ЛЯТНА ПОЧИВКА
Цени и графици за ползване на съюзните бази
ПРОЕКТИ
Нови дейности в НЦРС
СПОРТ
За пръв път български голбалисти на турнир в Босна и Херцеговина
Архив на изданието
1 2