Брой 06, 2012

Тема: ЮБИЛЕЙ

Песни за изпепеляваща любов и горещи страсти


На 1 юни 2012 г. залата на читалище "Природа и наука" в София едва успя да побере почитателите на старата градска песен - музиката на романтиката, любовта и бурните страсти. Празнуваха дамите от вокална група "Люлин". Празнуваха, защото това беше десетият рожден ден на тази популярна формация, позната на всички организатори на фестивали на старата градска песен, които не пропускат да ги канят за участие. Представяли са се на фестивалите "Море и спомени" Варна, два пъти са участвали на "Златен кестен" Петрич, "Под липите златен прах се рони" Стара Загора, в Хасково - "С песните на Ари", в Пловдив - "Нежни чувства", в Кюстендил - "Пей, сърце", във Враца - "Мара врачанка", и много други, на които се популяризира този песенен жанр. Почти винаги дамите от "Люлин" се завръщат с ценни трофеи - грамоти, дипломи и много призови места. Групата има участия в радиопредавания като "Жива вода", в предавания на телевизия "Скат". През 2009 г. гостуват и имат съвместно участие със своите колеги от Тетово. Това е много накратко визитната картичка на тази формация.


Разбира се на всеки рожден ден, особено на юбилей, е хубаво да има много гости.
За да засвидетелстват своето уважение към дамите и почетат техния празник, в концерта участваха група "Веселите момчета", представителки на най-младата по възраст и наскоро формирана група "Феникс" с ръководител Георги Холянов, певицата Деси Иванова и техните верни приятели от група "Еделвайс" Варна с ръководител Недялка Митева.
Празникът на вокална група "Люлин" се реализира благодарение на Регионалната организация на ССБ София и Национално читалище "Луи Брайл 1928", които винаги са подпомагали всички техни изяви. По случай празника певиците от вокална група "Люлин" бяха поздравени от председателя на ССБ Васил Долапчиев, от председателя на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" Спас Карафезов, от председателя на РСО София Асен Алтънов и от завеждащия социални дейности към общината г-жа Иванова. Получиха и възторжената подкрепа на многобройната отзивчива публика.

Ръководител на вокалната група е г-жа Райна Митина. Нейният богат опит като певица във вече несъществуващия професионален хор към ССБ „Акад. Петко Стайнов” я подтиква да продължи да се занимава с музика.
- Как започнахте?
-Всичко започна с няколко подхвърляния да се съберем и да си попеем, след това се събрахме в клуба. Спомням си, че беше на 31 януари 2002 година. Тогава решихме да започнем да разучаваме стари градски песни.
- Защо предпочетохте да работите в този музикален жанр?
- Защото тази музика се възпроизвежда и възприема много по-лесно. Тя е наситена със силни емоции, носи наслада и доставя радост както на изпълнителите, така и на публиката. Например фолклорните произведения са много по-трудни. Това мое убеждение се затвърди в течение на годините.
- С разучаването на коя песен поставихте началото?
- Имах касета със стари градски песни в изпълнение на две дами от Плевен. От нея избрах песента "Докато сме млади". Научих я. Дадох песента на момчетата от група "Рубин" - Тодор Митев, Светослав Калвин, Николай Найденов и Радостин Георгиев, с молба да направят синбек. В началото пеехме с тях, но аз исках да имам този музикален съпровод за случай, че се наложи да пеем сами. С много топло чувство си спомням за този период. Когато пеехме заедно с тях, беше много приятно и винаги весело. След това разучихме още няколко песни и така началото вече беше поставено.
- Кой беше първият фестивал, на който се появи вашата група?
- През март 2002 г. подадохме заявка за участие на фестивала във Варна "Море и спомени". Всичко вървеше нормално, но липсата на пари щеше да осуети нашето явяване. Тогава, благодарение на г-н Спас Карафезов, участието ни стана реалност. Той пръв ни подаде ръка. На този фестивал друга награда освен грамота за участие не получихме, но се радвахме, че хората ни забелязаха. И досега си спомням това наше първо участие като много весело и хубаво преживяване.
- А после?
- След това последваха много изяви и награди, но аз ще ви разкажа за участието ни на фестивала "Листопад на спомените". Това е едно изключително мащабно мероприятие, тъй като включва различни направления - художествено слово, фолклор, стари градски песни, песни от 60-те, песни от 80-те години на миналия век и т.н. Наложи се фестивалът да се разпростре в рамките на 4 дни и беше много уморително за всички. Там, на "Листопада", получихме един златен лист. Това всъщност беше втора награда, групата беше отличена и с диплом, а аз спечелих трета награда с народно пеене.
- Разкажете как мина посещението ви в Тетово!
- Спас Карафезов ни покани заедно с неговите служители да посетим Тетово и да попеем заедно с нашите съсъдбеници там. Предостави ни се възможност да се разходим до манастира "Свети Наум". Видяхме и прочутата скопска чаршия. Времето беше много лошо, но въпреки това изживяването си струваше.
- На вашия юбилеен концерт сте поканили и групата за стари градски песни от Варна "Еделвайс", явно не ги приемате като конкуренти, а като приятели…
- Връзката ни с "Еделвайс" е много стара. С повечето от тях се познаваме още от училище. През 2008 г. те също честваха своя 10-годишен юбилей, на който ние бяхме техни гости и това е един от най-хубавите спомени за нашата група. Концертът се проведе на сцена "Раковина" в морската градина. Организатор беше тяхната община. Ние чакахме такъв удобен момент - тъй да се каже да си върнем жеста, и съжалявам, че не ги посрещнахме както ние бихме искали. С тях работим в един и същ музикален жанр и ни беше много приятно да се видим и да се повеселим заедно. Смятаме занапред да продължим контактите между двете групи.
- Постоянен ли е съставът на групата и откъде черпите репертоара си?
- В началото започнахме 10 певици, но съставът се променя. Първо пеехме на два гласа, но след това аз си позволих да правя песни и на три гласа. Доволна съм, защото, въпреки че дамите не са професионалистки, се учат и се поддават на обработка. Ние живеем заедно, повечето са работили в един цех и като си говорим, започваме да си спомняме: "Ти помниш ли тази песен? А тази?". Така се подсещаме. После аз намирам песните, научаваме ги и те влизат в нашия репертоар.
- Вие ли аранжирате песните?
- Някои аз разработвам, но повечето песни давам на мои колеги да ги правят срещу заплащане. Опитвам се да правя нещо, но по-лесни песни, не всеки има таланта да аранжира.
- Доколкото разбирам, не само техника, но за аранжировките са необходими и финансови средства. Как се справяте с тази част от проблема?
- Всеки месец ние си събираме по три лева, за да имаме готовност да си помогнем - било за синбек, било за някой аранжимент, а иначе разчитаме или на регионалната организация, или на читалището. Преди много ни помагаха "Веселите Момчета", но вече и те нямат време.
- Доволна ли сте от юбилейния концерт като цяло?
- Смятам, че моите момичета пяха добре. Искам да благодаря на всички, които ни уважиха и взеха участие в нашето специално честване. Благодаря и на публиката, която показа, че харесва нашата музика, тъй като залата беше пълна.
- Какво пожелавате на вашите момичета?
- Да бъдат здрави, дълги години да сме заедно и да имаме и ние красиви униформи, за да изглеждаме винаги като истински дами.

На всеки рожден ден има много подаръци. И този път традицията си беше традиция. Варненските колежки подариха на групата прекрасни сувенири, които ще им напомнят за тях, като красят репетиционната им стая. Най-ценнният подарък за момичетата от "Люлин" може би е песента, която ръководителката на "Еделвайс" Нели Митева е разработила специално за тях. Николай Боев и председателят на читалището им направиха приятни малки финансови изненади.
Известна народна поговорка гласи, че "Много хубаво не е на хубаво!", та затова вероятно имаше и изненадващ пробив в организационно отношение. Надявам се, гостите от Варна вече да са ни простили, че не се представихме като съвършени домакини.

Димитрина МИХАЙЛОВАНазад

Всички статии на Брой 06, 2012

*ОБРЪЩЕНИЕ
До членовете на Съюза на слепите в България от председателя на ССБ Васил Долапчиев
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVI Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Пловдив
Перник
Шумен
Добрич
София
КОНКУРСИ
Конкурси за четене и писане на брайл
ОБЯВА
Помощни технически средства
ПРОЕКТИ
БГАсист - с нови сили на българския пазар
ЮБИЛЕЙ
Песни за изпепеляваща любов и горещи страсти
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8