Брой 05, 2007

Тема: ПРИРОДНА АПТЕКА

Копривата - билка, храна и лекарство

След зимата копривата е първият пресен зеленчук на трапезата ни. В ранна пролет, когато "ни нападне" пролетната умора, я споменаваме като спасител. Виждаме полезното растение да се показва с крехките си зелени листа като предвестник на пролетта в "женския месец" март.
Едва ли има човек, който да не познава това многогодишно тревисто растение, но не всеки знае неговите лечебни свойства и с лека ръка подценяват копривата, заради парливите й власинки, с които я е дарила природата, за да пари и за да не бъде изяждана от животните.
Като храна и лечебно средство копривата е позната на почти всички древни и съвременни народи. Въпреки че хората я проклинат, заради парещата й природа, тя е безценна както като храна, така и като лечебна билка. Копривата е едно от растенията, което е най-богато на хранителни соли.
Не е забравена и до днес традицията в ранна пролет, когато копривата се употребява за храна, всички жители от селото да си вкусват от нея за здраве. Не напразно народът я тачи толкова много.
Копривата е едно от леснодостъпните лекарствени растения. Тя е добро средство срещу пролетна умора, заради съдържащия се в нея витамин "C", както и срещу анемия, защото подобрява обмяната на веществата.
На мнозина е известно, че копривата като билково растение притежава много полезни за човека хранителни и лечебни свойства с общоукрепващо действие.
Като билка тя е незаменимо средство срещу заболявания на нервната система.
Отварата от коприва подсилва дейността на сърдечния мускул. Изпитах лично това лечебно действие и имах значително подобрение след прекаран инфаркт.
Отварата от коприва повишава и отделянето на пикочна киселина, помага при жълтеница, чернодробни и жлъчни заболявания. Тя премахва и пърхута, след изплакване на косата.
Минералите желязо, натрий и фосфор се съдържат в копривата в много по-голямо количество, отколкото в спанака и киселеца.
Копривата е позната и с лечението на ревматизъм, посредством жуленето на болните места с пресните й листа.
Тя се препоръчва за ежедневна храна на родилките за увеличаване на кърмата и спомага за поникването на зъби при кърмачетата. Ако в ежедневието си човек по-често употребява копривата за храна, много болести на стомаха, червата, костната система и нервите биха изчезнали.
От коприва могат да се приготвят различни вкусни ястия, а в други ястия тя може да се слага като подправка, вместо червен пипер.
Накрая ви предлагам една рецепта против диабет:

Две супени лъжици семе от коприва се поставят в кофичка кисело мляко, сместа се разбърква  много добре и се изяжда на три пъти в течение на деня. За по-голям и бърз ефект, добре е семето да бъде счукано.

Димитър БОТУШЕВ


Назад

Всички статии на Брой 05, 2007

ВАКАНЦИЯ
Цени за почивка в рехабилитационната база на ССБ в Обзор
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ИНФОРМАЦИЯ
За по-голяма самостоятелност
Организационен отчет на ССБ за 2006
В Управителния съвет на ССБ
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Продължение на историята с продължение или година и половина изгубено време
Да погледнем малко напред
Дарение
Великден е за всички
Спортен празник - 2007
Бодър дух - здраво тяло
КОНСУЛТАЦИЯ
При загубена работоспособност под 90 на сто няма добавка за балнеолечение
Защо понятието "пожизнена инвалидност" не важи за всички случаи
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Заседание на Комисията по равноправие и недискриминация към Бюрото на ССЕ
МУЗИКА
Андреа Бочели - човекът глас
Андреа Бочели издаде брайлов компакт диск
ОФТАЛМОЛОГИЯ
Какво представлява свързаната с възрастта макулна дегенерация?
ПОЕЗИЯ
Костадин Папазов, град Стамболийски
ПОЛЕЗНО
Щастливата съдба на една брошура
ПОЧИТ
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
ПРЕМИЕРА
Поезията на Братанов в антология на българската лирика
ПРИРОДНА АПТЕКА
Копривата - билка, храна и лекарство
ПЪРВИ ЮНИ
Ден на детето
Архив на изданието
1 2 3 4 5