Брой 06, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


Румъния - близка и непозната

Тази година екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания, съвместно с РСО Шумен, реши да проведе практически семинар в Румъния.
На 10 май 40 човека безпроблемно потеглихме с автобус от Шумен за Русе, където ни очакваше нашата екскурзоводка г-жа Юлия Фратева. Работната среща с ръководството на Регионалната организация на слепите от румънския град Гюргево бе насрочена за 11 часа.
Бяхме любезно посрещнати от домакините - председателя Павел Бурлаку, неговата заместничка и секретаря им.
Те ни предоставиха информация за структурата на организацията на слепите в тяхната страна и предлаганите социални придобивки от държавата и институциите. Имахме възможност да разговаряме за помощно-техническите средства, за социалните услуги и рехабилитацията.
Срещата бе ползотворна, премина в добро настроение, размяна на подаръци и контакти. Потребителите на Центъра и съюзните членове имат възможност да сравняват социалната политика на България и съседните ни страни Румъния и Турция. Какво е отношението към хората с увреждания у нас и изводите със съжаление запазваме за себе си...
Пътуването продължи към столицата на Румъния и към най-известната и красива сграда в Букурещ - Двореца на парламента.
Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului) е многофункционална сграда, в която заседават и двете камари на Румънския парламент. Според книгата на Гинес дворецът е най-голямата, най-скъпата и най-тежката цивилна административна сграда в света. Той е конструиран и почти завършен по време на режима на Чаушеску. Николае Чаушеску го кръщава "Къщата на републиката", но много румънци го наричат "Къщата на народа". Разполага с 1 100 стаи, разпръснати на 12 етажа. За направата му се изразходвани огромни количества мрамор, кристал, дърво и други. Архитектурният стил, в който е претворена сградата, е еклектична неокласика.
На следващата сутрин, наспали се и в добро настроение, разгледахме Замъка Бран (Bran Castle), който е една от най-популярните и интересни туристически атракции в Румъния. Издига се величествено на висок хълм до град Бран, между румънските провинции Трансилвания и Влашко.
Първоначално той е бил крепост, построена от рицарите на Тевтонския орден, но известността на този национален румънски паметник се дължи на другото му име - "Замъка на граф Дракула".
Жителите на Бран, чиито предци издигнали замъка, го подарили на румънската кралица Мария. Замъкът скоро се превърнал в нейната любима резиденция и днес могат да се видят традиционни мебели и вещи, събирани лично от нея.
Разходката ни из Румъния продължи с посещение на град Брашов. Беседата на екскурзоводката разказваше за историята на това прелестно градче, излязло сякаш от приказка. Всичко, което успяхме да видим, беше приказно, но нищо не може да се сравни с това, което видяхме на третия ден. Той беше отреден изцяло за посещение на двореца Пелеш, издигнат между годините 1873 и 1883 като лятна резиденция на румънския крал Карол I и неговата съпруга кралица Елисабета. Той е вторият по посещаемост исторически обект в страната след Замъка на Дракула.
Творение на австрийски и немски архитекти, румънският дворец не може да те остави равнодушен с изящната си аристократична осанка. Картината наистина е идилична - тучни хълмисти полянки, приютили красивите тераси на градини с фонтани и скулптури в късноренесансов стил, а над тях се извисяват кулите на дворцова сграда в немски неоренесанс, секващи дъха на всяко пораснало момиче, което някога си е мечтаело да се чувства като истинска принцеса.
Внушителна е кралската колекция от бойни оръжия, около 4000 екземпляра, най-старите сред тях датират от XIV век. Пелеш е и първият дворец в Югоизточна Европа, който е електрифициран, разполага със собствена отоплителна система, асансьор и система за почистване - от отварящи се капаци в стените на дворцовите стаи се изтеглят маркучи за прахосмучене, които после се прибират и отново стават все така невидими.
Впечатляващи са грижата и вниманието към детайлите, с които румънците поддържат доброто състояние на това забележително архитектурно наследство.
Потеглихме за България, но всички бяхме единодушни, че сме изживели малка приказка и сме били герои в нея. Така всеки отнесе в сърцето си по една мечта от един друг по-красив и вълшебен свят...Назад

Всички статии на Брой 06, 2012

*ОБРЪЩЕНИЕ
До членовете на Съюза на слепите в България от председателя на ССБ Васил Долапчиев
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
XVI Национално общо събрание на пълномощниците на ССБ
Програма за дейността на Съюза на слепите в България през 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Асеновград
Пловдив
Перник
Шумен
Добрич
София
КОНКУРСИ
Конкурси за четене и писане на брайл
ОБЯВА
Помощни технически средства
ПРОЕКТИ
БГАсист - с нови сили на българския пазар
ЮБИЛЕЙ
Песни за изпепеляваща любов и горещи страсти
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8