Брой 09, 2012

Тема: 50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ

Среща на ветераните в Пловдив


На 3 август в Пловдив се проведе среща-кръгла маса, посветена на 50-годишния юбилей на организирания спорт сред невиждащите хора в България.
От единайсетте живи участници в първата спартакиада, проведена във Варна през далечната 1962 година, на срещата присъстваха 7 ветерани. Това бяха Ганка Павлова - Софийски районен съвет, Велик Атанасов - Пловдивски районен съвет, Костадин Дечев - Пловдивски районен съвет, Костадин Грабчев - Пловдивски районен съвет, Димитрина Кулишева - Пловдивски районен съвет, Вида Григорова - Варненски районен съвет и Олга Захариева - Варненски районен съвет. Тук разбира се е мястото да се споменат и имената на останалите четирима участници в първата спартакиада, които за съжаление поради различни причини не можаха да присъстват. Това са Димо Делиев - Варна, Николай Божинов - Габровски районен съвет, Елка Шопова - Пловдив и Георги Милчев - Пловдив.
Изборът на датата на провеждане на срещата не беше случаен, защото тя съвпадна с дните, в които светът беше олимпиада и предстоеше откриването и на параолимпийските игри в Лондон.


Хората, събрали се в залата на НЦРСИ, искаха да споделят своите спомени, да обменят мисли за миналото, настоящето и бъдещето на спорта сред незрящите, както и да срещнат свои стари приятели - бивши и настоящи спортисти.
Много върхове и мигове на спортен триумф е имало през 50-годишната история на спорта, имало е разбира се и разочарования, както е и в големия спорт, но волята за победа, желанието за физическо укрепване и спортният хъс си остават винаги несломими и именно те са факторите, които ръководят напредъка и развитието на спорта сред невиждащите хора.
Освен ветераните, взели участие в първата спартакиада, присъстваха и настоящи изявени спортисти - носители на високи спортни отличия от национални и международни спортни прояви, бивши и настоящи ръководители на спортното движение. Тук бяха почетният член на ССБ г-н Спас Карафезов, дългогодишният ръководител на спорта сред незрящите г-н Стефан Стефанов, трима от членовете на Управителния съвет на Съюза, силно ангажирани с темата за спорта - Стефан Данчев, Велик Атанасов и Борислав Лазаров. Разбира се тук бе и ръководството на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" в лицето на нейния председател Иван Янев, както и Емил Узунов - председателят на Контролния съвет на ССБ. Събитието уважи председателят на Българската параолимпийска асоциация г-н Илия Лалов - един от най-големите приятели и поддръжници на незрящите спортисти. Присъства и г-н Ангел Сотиров - съюзният летописец, който е и причината този юбилей да не бъде подминат.
В знак на благодарност за огромния им принос за развитието на спорта сред незрящите хора в България с медал за особени заслуги бяха наградени г-н Илия Лалов и г-н Стефан Стефанов, които с дългогодишните си усилия и труд напълно заслужиха това високо признание.
В началото бе изчетен един изключително пространен доклад, подготвен от г-н Иван Янев, който обхващаше всичките 50 години организирано спортно движение сред невиждащите по десетилетия. В продължение на почти два часа присъстващите изслушаха информация за най-сериозните ни участия и постижения в национални и международни спортни съревнования в различните видове спорт.


След проявеното от присъстващите изключително търпение да изслушат пространното изложение на г-н Янев започна и втората част от срещата, която протече в дух на неформален и неофициален диалог, включващ спомени на ветерани, споделени мисли и наблюдения за спорта сред незрящите днес, както и много забавни истории от многобройните участия на нашите спортисти през годините.
Освен огромното си задоволство и благодарностите към организаторите на тази среща участниците в нея изразиха и желанието на всички, ангажирани със спорта сред незрящите, да се намерят повече начини и възможности той да се развива, финансира и популяризира най-вече сред учениците и младите хора.

Марина ПЕТКОВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2012

50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА В БЪЛГАРИЯ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ
Среща на ветераните в Пловдив
Нашите спортисти са на световно ниво
Висока оценка, а не реванш
Футболът в българските училища за слепи 1945-1968
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ГОДИШНИНА
100 години Съюз на слепите и слабовиждащите в Германия
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Кюстендил
Бургас
МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ
"Фар на слепите" свети в Атина
ОЧЕРК
Великолепен бас и световноизвестен есперантист
СРЕЩА
Двама
Архив на изданието
1 2