Брой 09, 2012

Тема: ГОДИШНИНА

100 години Съюз на слепите и слабовиждащите в Германия


С тези редове бих искал да поздравя съвременните дейци на тази организация. Покланям се пред делото на много хора, които в миналото са изграждали социалния и културен живот на слепите в най-голямата страна от Европейския съюз.
Будни дейци още през 1876 г. основават първата местна организация в Берлин. Те се борят за равностойни права в обществото. Идеята се разнася в цяла Германия. На 23 юли 1912 г. е основан Съюзът на слепите. През 1933 г. той става Райх-организация на слепите в Германия. След Втората световна война от руините възкръсва организацията за взаимопомощ на слепите от западната част. През 1957 г. инициативни комитети на слепи основават Съюза на слепите на ГДР. Тези организационни форми са предшествани преди повече от век и половина от учебните институции в градовете. Такива са съществували в Берлин, Магдебург, Хале, Лайпциг, Хамбург, Дюрен и на други места. Основана е Централната библиотека на слепите в Лайпциг, а след нея и Северогерманската библиотека в Хамбург.
В момента петнадесет библиотеки се обединяват в сдружението "Медибус". На разположение на читателите са повече от 100 000 заглавия в брайлов, говорещ и дигитален формат. С различна периодичност се предоставят в същите формати повече от 200 вестника и списания. Те се издават на национално и локално ниво.
Изключителни заслуги за делото на слепите в Германия имат много личности. Сред тях е професор Карл Щрел. Той е бил моряк, ослепява като химик. Учи във "Филипс университет" в Марбург. Щрел основава един от най-големите образователни комплекси за слепи в света в този град. Много военни изгубват зрението си след Първата световна война и това подтиква мнозина цивилни слепи да ги обучават в начална рехабилитация. Така възникват и първите центрове, където те се учат на мобилност, ориентиране и ползване на полезни умения за бъдещия си живот. Комплексът в Марбург обхваща интернати за деца и възрастни и гимназия на името на Карл Щрел. В комплекса функционира отдел към университета в града, който подготвя икономисти-бакалаври. Там е разположена издателска къща и работилница за печатни машини на релефен шрифт.
Още с основаването си немският съюз извоюва от държавата определени права за закрила на своите членове. На преден план е поставено професионалното образование и осигуряването на работни места. Голям успех представлява въвеждането по законодателен път на добавката за слепи, която им се изплаща от 1932 г. Тя се получава независимо от дохода. В днешно време, поради финансовата криза, една голяма част от федералните провинции са променили правилата и са намалили размерите на получаваната добавка. Това е причината много от провинциалните организации, както и тези на национално ниво, да организират протести срещу законодателните промени.
С идването на Хитлер на власт се въвежда изискване да се стерилизират задължително слепите, които имат наследствена слепота. Целта е била прочистването на немската раса от болести. Със специален закон след Втората световна война Федералната република и ГДР са изплащали компенсации на мъжете, които са претърпели това насилие.
Преди войната популярен функционер е бил Ф. Фогел. Особено място в историята на организацията има Рудолф Кремер. Той се е борил за демократизъм в организацията и против фашистката власт. Бил е преследван. В продължение на 24 години след войната д-р Алфонс Готвалд възстановява организацията и прилага съвременни методи в областта на рехабилитацията и интеграцията. След него имат заслуги Хорст Щолпер, Густав Добрава, Херберт Демел. Най-силната личност в източната част на Германия е бил Хелмут Пилаш. Той е известен и в международните среди като генерален секретар на Европейския комитет за благополучие на слепите и като пръв председател на ИБСА.
Образованието и социалните грижи на слепите в Германия винаги са били образец в дейността на българските институции. Проф. Иван Шишманов е командировал Стойчо Донев да проучи опита на немските училища за слепи. След Първата световна война в Германия са изпратени ослепели български офицери. В продължение на година те са обучавани да бъдат самостоятелни и са подготвяни за новия им живот. Един от тях беше майор Илия Минков. Той е син на възрожденеца Тодор Минков. Жени се за германка и след завръщането си става секретар на Дружеството за покровителстване на българските слепи. Заедно с академик Пашев построяват сградата на ул. "Найчо Цанов" 172. По немски образец Минков прави център и работилница за професионално обучение. Същевременно е бил преподавател в Института за слепи по стенография. Благодарение на него аз получих знаците на немския краткопис, който по-късно се реформира и усъвършенства. Академик Петко Стайнов, композиторът Николай Бехтерев и други слепи са учили в Германия. Братът на поета Теодор Траянов - Траян Тъмен, също е посещавал курсове в тази страна. В началото на 30-те години той е бил единственият сляп с куче-водач в София.
В българската педагогическа практика все още ще срещнем примери на взаимствани методи на обучение и прилагане на брайлови знаци от Германия. От значение са знанията и контактите на слепите есперантисти от миналото. Чрез международния език есперанто те са чели списания и друга литература за образованието и живота на слепите в тази страна.
През шейсетте години аз съм получавал списания на немски език. Петко Стайнов и Илия Минков са ми давали западногерманското брайлово списание "Die Blindenwelt" ("Светът на слепите"). След запознаванeто ми с Хелмут Пилаш през 1967 г. получавах списанието "Съвременност" - орган на Съюза на слепите и слабовиждащите в ГДР. Станах познат с неговия главен редактор д-р Томас Николай. След обединението на Германия списанието запази това си име и стана официалния орган на организацията на слепите и слабовиждащите в Германия.
През 1972 г. имах шанса да посетя Федералната република. Тогава се запознах в Бон с д-р Алфонс Готвалд. В Центъра за сляпо-глухи в Хановер и след завръщането ми в България имах писмена връзка с директора му д-р Баске и с ръководителя на местната организация и предприятие г-н Мархауер. Те отдавна напуснаха този свят. В момента ръководител на това предприятие е новоизбраният президент на Европейския съюз на слепите г-н Волфганг Анкерман. Благодарен съм на дружеството на слепите интелектуалци, които продължават да ми изпращат на диск списанието "Хорус".
Преди промените от 1989 година ние сме доставяли помощни средства както от източната, така и от западната част на Германия. Първите модерни печатни машини на брайлов шрифт са закупени от Марбург. Години наред е купуван специалният брайлов картон от ГДР. В продължение на четири десетилетия са разменяни делегации от ръководители, експерти и спортни групи от двете страни. Предимно са доставяни образци и високо технологично оборудване за брайловия печат, съюзното студио, както и за ползване на технически помощни средства у нас.
През месец септември 2011 година в Лайпциг се състоя Световният брайлов конгрес, на който участваха и български представители. Читалището на слепите "Луи Брайл" поддържа контакти с Централната библиотека за слепи в този град, както и с библиотеката в Хамбург.
Юбилейните тържества обхващат много прояви. През месец юни се състоя голям фестивал на името на Луи Брайл. Повече от 200 участници изпълняваха музикални творби, показваха различни изкуства, мериха сили в спортни състезания.
Стогодишнината се отбеляза под патронажа на федералния президент г-н Йоахим Гаук. Централното тържество ще бъде в Берлин на 26 октомври тази година.
Ние пожелаваме на ръководството и членовете на Съюза на слепите и слабовиждащите в Германия нови успехи и ползотворно бъдеще!

Спас КАРАФЕЗОВНазад

Всички статии на Брой 09, 2012

50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА В БЪЛГАРИЯ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ
Среща на ветераните в Пловдив
Нашите спортисти са на световно ниво
Висока оценка, а не реванш
Футболът в българските училища за слепи 1945-1968
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ГОДИШНИНА
100 години Съюз на слепите и слабовиждащите в Германия
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Кюстендил
Бургас
МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ
"Фар на слепите" свети в Атина
ОЧЕРК
Великолепен бас и световноизвестен есперантист
СРЕЩА
Двама
Архив на изданието
1 2