Брой 09, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Бургас


Бургаски вечери край Клептуза

Жегата и дъждът не успяха да стопят жаждата за приключения на групата от РСО на слепите Бургас.
Дългият път с влака и теснолинейката ни сближи и постави началото на нови приятелства.
Дъжд и слънце се бореха за вниманието ни над езерото "Клептуза". Възможностите за различни развлечения бяха използвани пълноценно - част от нас се изкачиха до параклиса "Свети Илия", други се повозиха на водните колела, трети се полюбуваха на красотата на езерото и околните гори сред фолклорния интериор на ресторант "Клептуза".
Следващият ден от престоя ни във Велинград бе посветен на патрона на града - партизанката Вела Пеева, с посещение на музея, посветен на нея.
Град Батак и язовир Батак бяха следващите дестинации от културно-туристическата програма на групата. Времето, отпуснато за разглеждане на забележителностите в това емблематично за национално-освободителната ни борба място, се оказа недостатъчно за най- любознателните. Преклонение и страхопочитание, удивление и уважение се смесиха в душите на онези, които за пръв и не за пръв път видяха прочутата с историята си черква "Света Неделя", приютила за кратко по време на Априлското въстание двеста жени, деца и старци. Фактът, че доскорошната костница вече е действащ православен храм ни позволи не само да чуем беседата на екскурзовода и да докоснем стените на светинята, но и да запалим свещи за упокой на душите на загиналите и за здраве на близки и приятели.
Най-смелите обиколиха с моторна лодка язовир "Батак". Останалите се насладиха на прекрасната гледка към водната шир и острова от уютните крайбрежни заведения.
Дойде ред и на най-трудната точка от туристическия маршрут на групата - Вазова поляна, която привлече с типично бургаски магнетизъм и опитни туристи от Пловдив, Варна и Русе. Хиляда и стоте метра надморска височина, изкачени по брега на планинска река, се оказаха поредното преодоляно предизвикателство от групата ентусиасти, която достигна до едно от любимите места за отдих на В неделята преди отпътуването бе посетена църквата "Света Богородица". Отидохме и на неделния пазар за последни сувенири и покупки за спомен от тази незабравима почивка, организирана от РСО и ТСО на слепите Бургас с ръководители Бинка Монева и Димитрина Тодорова.
Много смях и веселие имаше и край двата басейна, и по стаите на хотел "Витоша", чийто екип за пореден път заслужи нашата признателност.

Калина ВЕРГИЕВАНазад

Всички статии на Брой 09, 2012

50 ГОДИНИ ГОВОРЕЩА КНИГА В БЪЛГАРИЯ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
50 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН СПОРТ СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЛЕПИ
Среща на ветераните в Пловдив
Нашите спортисти са на световно ниво
Висока оценка, а не реванш
Футболът в българските училища за слепи 1945-1968
АБОНИРАЙТЕ СЕ
Уважаеми читатели,
ГОДИШНИНА
100 години Съюз на слепите и слабовиждащите в Германия
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Кюстендил
Бургас
МЕЖДУНАРОДЕН ОПИТ
"Фар на слепите" свети в Атина
ОЧЕРК
Великолепен бас и световноизвестен есперантист
СРЕЩА
Двама
Архив на изданието
1 2 3 4 5