Брой 10, 2012

Тема: ИНТЕРВЮ

Искам да радвам всички българи


С Радослав ЗЛАТАНОВ разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

Едва ли има човек, който да не се почувства горд със спортния успех на свой сънародник, особено когато този спортист е донесъл на страната си медал. При страхотна конкуренция в надпреварата на параолимпийските игри, които се проведоха в Лондон през август 2012 г., Радослав Златанов ни зарадва с бронзов медал в дисциплината скок на дължина с постижение от 6 м и 81 см. Освен медала той зае и престижното шесто място в бягането на сто метра.
Роден е през 1987 година във Велико Търново. До 6-и клас учи в масово училище в родния си град, а после поради намаляване на зрението се премества в училището за деца с нарушено зрение в София, където завършва средното си образование. Сега е студент последна година в Националната спортна академия -треньорски профил. Радослав е с остатъчно зрение и това му дава възможност да се справя безпроблемно и както виждаме изключително успешно в тренировките и състезанията.
- Как започнахте да се занимавате със спорт?
- Всичко стана благодарение на моя учител по физическо възпитание – Дейвис Виделов.
- Към кой спортен клуб тренирате?
- Отначало тренирах в "Локомотив" София, а сега като студент в спортния клуб на академията.
- Кой е Вашият треньор?
- Пак моят учител ме запозна с треньора ми - това е Георги Недев.
- Кои са Вашите дисциплини?
- Състезавам се в бяганията на сто и двеста метра, а също така и на скок на дължина.
- На Вас се разчиташе да се представите по-добре в бягането на сто метра, а то се получи, че взехте медал на скока. Според Вас каква е причината?
- Случи се така, че в двете дисциплини финалите бяха с разлика само 4 часа. При скока аз получих травма и за толкова кратко време не можах да се възстановя. Тръгнах добре, но после болката си каза думата и аз останах на шесто място с резултат от 11.25 секунди. Съжалявам, че двата финала се случиха в един ден, защото в бягането на сто метра до седемдесетия метър бях втори. Това явно не е само мой проблем. Предстои конференция, на която се очаква да се вземе решение, с което да не се разрешава участието на един състезател в два финала в един и същи ден.
- Как мина подготовката Ви за параолимпиадата?
- Мина много добре. Имахме доста лагери - зимата в София, януари и февруари турнири в чужбина, после имахме лагери в Приморско, в "Спортпалас" Варна. Мога да кажа, че не само аз, но и всички останали сме много доволни от това, което направи за нас държавата, за да можем добре да се подготвим и да представим подобаващо нашата страна. Наистина и правителството, и министърът на спорта г-н Свилен Нейков ни осигуриха страхотната възможност да се подготвим и да се представим добре. Мисля, че при завръщането ни от Лондон зарадвахме всички българи с нашите постижения.
- Кой Ви беше най-сериозният конкурент при бяганията?
- В бягането на сто метра ирландският състезател е от страхотна класа. Той дава такива резултати, каквито дават и здравите хора. На скока се вижда пък колко са силни кубинците. Съвсем смело мога да кажа, че конкуренцията беше много сериозна.
- За пръв път ли участвате на параолимпиада?
- Не, за втори път. За пръв път участвах през 2008 година в Пекин, където се класирах, както и този път, на шесто място в бягането на сто метра.
- Участвал ли сте и в други световни и европейски състезания?
- Да, участвал съм. Имам медали от доста други състезания. Като последното беше състезанието преди олимпиадата. То се проведе в Холандия. На него участвах в дисциплините дълъг скок и бяганията на сто и двеста метра. Върнах се с два сребърни и един бронзов медали. Имам една световна титла за младежи от 2005 г. Тогава поставих и рекорд в бягането на сто метра. Моят личен рекорд е от състезание в Италия и е 10.80 сек., като се надявам да го подобря много скоро.
- А на дълъг скок колко Ви е рекордът?
- На параолимпиадата е 6.81, а личният ми рекорд е над 7 метра. При нас резултатите са много високи. Седем метра е минимумът. В света сме осем човека, които правим скокове над този резултат.
- Готвите ли се за следващо състезание и къде ще бъде то?
- В момента съм малко в почивка, защото лекувам травмата от олимпиадата, но след две-три седмици започвам подготовка за световното първенство във Франция през 2013.
- Какво си пожелавате занапред?
- Да се реализирам като треньор, но преди това да поставя много рекорди и да радвам всички българи.

Виж снимки:Назад

Всички статии на Брой 10, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара загора
Добрич
София
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Искам да радвам всички българи
КОНКУРС
Световен конкурс за есе
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ЛИТЕРАТУРА
За цената на свободата
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Поредно заседание на Балканския консултативен комитет у нас
ОЧЕРК
Очите на камбаните
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания",
ПРОЕКТИ
Реализиран проект от СКХЗУ "Пауталия спорт - 2005" Кюстендил
Архив на изданието
1 2 3