Брой 10, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Пълноценен отдих

В горещите августовски дни членовете от РСО София изкараха чудесни, запомнящи се дни в станция "Релакс".
Извисила триетажната си снага над бълбукаща рекичка, станцията бе приютила своите гости от ССБ, а те са ежегодни посетители, привлечени от красивата природа и от дружелюбното и хубаво отношение. Ръководството и персоналът, както и през предишните години, отдадоха всичко от себе си за спокойния и приятен отдих на почиващите. Обслужването в столовата бе от млади хора, които с невероятна сръчност и бързина изпълняваха своите задължения и удовлетворяваха желанията на гостите си. За вкусната храна, за точността, за бързото и вежливо обслужване им благодарим от сърце!


По време на пребиваването ни на територията на почивната станция се проведе запомнящо се тържество по случай празника на минералната вода. От кметството на село Шипково бе организирана музикална програма с изяви на танцови състави, с изобилие от изпълнения на български песни, танци и хора.
Откриването бе тържествено и по български обичай - с менче с вода, погача и освещаване на празненството с пожелания за здраве, развитие и добруване на това благодатно кътче. Присъстваха много хора от селото и гости на Шипковски минерални бани. Оркестър, певци и танцьори през целия ден се грижеха за доброто настроение на присъстващите. Водещата на празненството проведе игри с деца, имаше спонтанни прояви на веселото множество и всички изявили се подобаващо получиха награди.
Песни, танци, хора, детски игри, настроение – това беше празникът за жителите и гостите на Шипково. Денят премина при чудесна организация и внесе много живот, разнообрази почиващите и местните хора, и беше един чудесен празник, с който бе отбелязан стогодишният юбилей на шипковската минерална вода.
Нашите съюзни членове споделиха прекрасните си впечатления от почивната база, лечението и от всичко това, което ги зареди задълго с положителна енергия. Бяхме щастливи, че можахме да споделим хубавите мигове, емоциите и настроението на шипковени. От сърце им желаем да са все така гостоприемни и да ни посрещат в това китно кътче на България.
Невероятна природа, хубава кухня, чудесно обслужване и един хубав ден, който ще остави у нас траен и запомнящ се спомен!
Докосната от природата на Шипково, наша членка спонтанно написа малко стихче, като израз на връхлетелите я чувства.
За курорта Шипково може да се говори и пише много. Шипково е курорт с традиции и бъдеще.
Закътано във Васильовската планина, разположено в северните склонове на Средна Стара планина, извисява китна снага село Шипково.
На неговата територия се намират естествени минерални извори. За основоположник на балнеолечението в Шипково се счита предприемчивият и пословичен със своето трудолюбие Кино Пеловски.
През далечната 1912 г. той направил 5 чибура (плитки дървени елипсовидни каци), които изпълнявали ролята на вани. Първоначално къпането ставало на открито. Бързо се разнесла славата на Шипковските минерални извори. Потокът от болни, идващи за лечение, възседнали коне и каруци, не стихвал, растял. Предприемчивият дядо Кино построил частна баня и хотел с двадесет места. След време къпането започнало да става на закрито в циментови корита. Водата се носела с кобилици, с каруци, а по-късно се използвали така наречените "пакомици" – надлъжно сковани дъски, които играели ролята на тръбопровод. Бил построен и малък басейн. По-заможните шипковени започват строителство на вили с търговска цел в района на баните в периода 1932-1934 г. През следващите десетилетия се появяват обществена минерална баня с басейн, почивни станции, вили, магазини, ресторанти, кино, поликлиника с физиотерапевтичен блок и др.
Курортът Шипковски минерални бани е един от най-старите и известни курорти в България. Намира се на два километра от центъра на селото. Той е известен със своите лековити минерални води. Тук е единственото действащо находище на сулфато-калциева вода в България. На територията на Шипково има няколко сондажа и минерални извори, които са различни по състав и предназначение.
В центъра на курорта има чешма, от която текат четири вида води, подходящи за различните заболявания. Събрани са на едно място за по-голямо удобство.
В курорта има и открити басейни. Някои от тях са с топла минерална вода, която се отразява добре и облекчава някои заболявания. Водата на отделни извори е с температура 18 до 35 градуса и е с доказани лечебни качества.
Възможностите, които предоставя този чудесен комплекс, са балнеолечение, лов, риболов, колоездене и др. Това го прави едно чудесно кътче от България, където се съчетават едновременно лечението и развлечението. Почиващите от РСО София към ССБ изкараха една чудесна почивка, вдишвайки кристалния въздух от величествено извисилите се ели около станцията и ползвайки процедури и минерални вани в банята.
С всеотдайни грижи към всеки, с много топлина и ангажираност към задачите и проблемите, с огромна заслуга за организирането на екскурзия до Крушунските водопади – райско кътче в България, г-жа Надя Томбушева направи почивката на членовете от ССБ незабравима.

Стефка ДИМИТРОВАНазад

Всички статии на Брой 10, 2012

ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Стара загора
Добрич
София
Пловдив
ИНТЕРВЮ
Искам да радвам всички българи
КОНКУРС
Световен конкурс за есе
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ЛИТЕРАТУРА
За цената на свободата
МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ
Поредно заседание на Балканския консултативен комитет у нас
ОЧЕРК
Очите на камбаните
ПОКАНА
Управителният съвет на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания",
ПРОЕКТИ
Реализиран проект от СКХЗУ "Пауталия спорт - 2005" Кюстендил
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6