Брой 11, 2012

Тема: ЮБИЛЕЙ

50 години говореща книга


ЕДИН ИСТИНСКИ РОЖДЕН ДЕН

Втори ноември се превърна в истински празник за Съюза на слепите в България. Ден след като страната ни чества Деня на народните будители, нашата организация празнува 50-годишнината на говорещата книга. Мястото на тържеството не бе случайно подбрано. В унисон с повода рожденият ден на един от най-верните приятели на невиждащите хора в България бе отбелязан в залата на Столична библиотека.
Гости на тържеството бяха изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски, д-р Силвия Хачерян - началник-отдел "Регионални дейности" в дирекция "Културна политик" в Министерството на културата, Спаска Тарандова - зам.-директор на Столична библиотека, Лилия Добрева от издателска къща "Рива", Ели Тодорова - председател на Федерацията на работодателите на инвалидите, г-жа Лунджова от дирекция "Социални дейности" към - Столична община, Спас Карафезов - председател на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" и почетен член на Съюза на слепите в България, Лиляна Елицина - почетен член на ССБ, Йордан Младенов - директор на ЦСРИ в София, членовете на Управителния съвет на ССБ, много бивши и настоящи създатели на говорещата книга - ръководители, тоноператори, техници и четци, и, разбира се, част от най-верните почитатели и приятели на говорещата книга - активните читатели. Присъстваха и представители на медиите.


Ако писаното слово е едно от най-силните средства за напредък по пътя на прогреса, то говорещата книга е един уникален социален феномен, защото чрез нея милиони невиждащи хора по света стават част от този прогрес и преодоляват информационната изолация, в която по волята на съдбата са поставени.
В продължение на половин век Съюзът на слепите в България развива говорещата книга като средство, гарантиращо правото на достъп до информация на хората с нарушено зрение. Ръководството на ССБ в лицето на председателя Васил Долапчиев изказва огромната си благодарност на хората, работили и работещи за създаването и развитието на говорещата книга.
Разбира се, в годините организацията ни винаги е имала своите приятели и партньори в лицето на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Столична библиотека и издателска къща "Рива".
Бяха прочетени поздравителни адреси от зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова, Маргарита Ралчева - началник на кабинета на вицепрезидента на Република България, СОУ за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" и от Министерството на културата, откъдето удостоиха г-жа Красимира Томова с грамота, подписана лично от министър Вежди Рашидов. Поздравленията си поднесе и г-жа Ели Тодорова.
С приветствие към всички се обърна г-н Минчо Коралски, който увери, че и Агенцията за хората с увреждания ще даде своя принос за развитието на говорещата книга в България.
С най-високото отличие на Съюза на слепите в България, статуетка "Хуманитатис кауза", бе удостоен нашият дългогодишен партньор - Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", чийто представител г-жа Мери Диканска поднесе поздравителен адрес от името на директора на тази институция - професор Боряна Христова.
С почетен плакет на Съюза на слепите в България бе удостоена Столична библиотека, която е и дългогодишен партньор на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928". Това високо отличие бе връчено и на издателска къща "Рива".
Г-жа Лилия Добрева подчерта: "За нас като книгоиздатели и хора е въпрос на дълг да направим така, че книгата да стане достъпна за незрящите хора. Радваме се на наградата, много Ви благодарим и разчитайте на нас и за в бъдеще".
Управителният съвет на ССБ награди г-жа Красимира Томова с най-високото отличие на организацията - "Медал за особени заслуги", за дългогодишната й и всеотдайна работа. От името на Националното читалище г-н Спас Карафезов поднесе на Краси Томова личен подарък за спомен и в знак на благодарност.
Тържественото честване на юбилея бе организирано не само като официално празнично събитие, но и като семинар, в който имаха място няколко доклада, посветени на историята на говорещата книга, партньорството на нашата организация с националната библиотечна мрежа и развитието на аудиокнигата извън пределите на България.
Първият доклад изнесе г-жа Томова, която разказа за възникването на идеята за запис на книги, прочетени на глас, през далечната 1958 година, организирането на първото импровизирано звукозаписно студио и последващото развитие на тази дейност в годините до днес.
Експертът от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - г-жа Мери Диканска, със своя доклад запозна присъстващите с мястото на говорещата книга в общата национална библиотечна система и различните форми на партньорство, реализирани през годините.
Докторът по книгознание - г-жа Димитрийка Стефанова, която много от незрящите читатели на говорещи книги познават във връзка с нейните задълбочени проучвания и анкети отпреди няколко години, разказа за говорещата книга и библиотечното обслужване в три европейски страни - Великобритания, Швеция и Дания.
От изнесените данни от г-жа Стефанова стана ясно, че фонобиблиотеката в България разполага с най-богатия библиотечен фонд в сравнение с трите избрани от лекторката европейски страни. Този фонд непрекъснато се разширява и обогатява, като предлага на своите читатели голямо разнообразие от художествени произведения, учебна литература и говорещи списания.
Заключителната част от тържественото честване на половинвековния юбилей на говорещата книга бе посветена на изказванията на всички онези, които са дали и в момента дават частичка от себе си, за да продължава тя да радва своите почитатели - ръководители, тоноператори и, разбира се, хората, чиито гласове познаваме така добре, както гласовете на най-близките си - нашите четци.
Като дългогодишен ръководител в ССБ и основен инициатор за създаването на звукозаписното студио пръв говори г-н Спас Карафезов. Той акцентира основно върху важността на новите технологии и подчерта, че бъдещето е в тях. Карафезов демонстрира на присъстващите един компактдиск с говорещи списания, събрал в себе си около 20 часа информация, но спокойно побиращ се в джоба на дрехата. Така г-н Спас Карафезов нагледно илюстрира технологичния напредък в развитието на говорещата книга.
Не можа да сдържи емоциите си дългогодишният тоноператор Величка Кръстева, чиито сълзи, докато говореше, почти не спираха. През ръцете й са преминали повече от 1500 записани книги, а по-късно г-жа Кръстева завежда "Златния фонд" на Съюза. В ССБ я довежда една обява, на която тя се отзовава и това свързва живота й с незрящите хора и с говорещата книга. Започва работа при тогавашния председател Иван Илиев през далечното седмо десетилетие на миналия век. Може би връщането назад в годините предизвика тези сълзи от вълнение.
Обява довежда при нас и един от дългогодишните ни четци - Олга Петрова, на чийто глас по всеобщо мнение най-добре лежат любовните и романтични произведения. Тя започна изказването си с думите: "35 години чета за вас!", предизвиквайки бурните аплодисменти на залата.
Всички чухме на живо и гласовете от новото поколение четци - Симона Димитрова, Здравко Димитров и съпругата му - актрисата Василка Сугарева, която за кратък период е чела говорещи книги, а сега гласът й ни е познат от дублажите на не един популярен телевизионен сериал.
Настоящият ръководител на звукозаписното студио Стоян Васев се обърна с приветствие към присъстващите. На него се случи да започне работа там, когато студиото бе генерално обновено, а по-късно да поеме и неговото ръководство.
Той акцентира върху това, че не бива да се противопоставят говорещата и електронната книга, защото и едната, и другата винаги ще имат своите почитатели. Въпреки че бъдещето принадлежи на електронната книга, аудиокнигата ще продължава да живее, защото нищо не може да замени удоволствието от слушането на живата човешка реч и превъзходното актьорско изпълнение.
Като много специален ден за себе си определи този втори ноември Краси Томова - човекът, който в продължение на почти 40 години е най-близо до незрящите читатели, човекът, който познава, а може би дори многократно е и помагал за формирането на читателските вкусове и предпочитания.
Освен вълнението от наградите, които по нейни думи са се оказали огромна и приятна изненада, тя сподели удоволствието си, че днес се намира сред приятели, които много обича.
"Днешният юбилей за мен е и един повод за равносметка и когато се обръщам назад в годините, аз се обръщам усмихната, защото съм сигурна, че съм дала всичко от себе си каузата, за която работя, да бъде успешна."
И, разбира се, вярна на себе си, Краси завърши с цитат от Хорхе Букай - един откъс от текст, посветен на щастието.
Много кратко, но трогателно беше изказването на Здравко Димитров: "Докато студиото и всички вие се нуждаете от мен, аз съм до вас".
Като дългогодишен читател и член на комисията за подбор на книги за запис няколко думи сподели и г-жа Мира Попова. Обръщайки се към доклада за библиотечното обслужване в другите страни, тя подчерта, че при цялото си съвършенство и финансови възможности там читателите са лишени от живия човешки контакт с библиотекаря, който да ги обслужи или насочи към някое четиво.
Като представител на младото поколение читатели г-н Иван Янев направи интересно сравнение между електронната и говорещата книга. Той сравни електронната книга със заведение за бързо хранене, където отиваш, хапваш набързо, задоволявайки глада си, докато говорещата книга за него е сравнима с удоволствието от посещението на един луксозен ресторант, където спокойно се наслаждаваш на вкусната храна и изисканото обслужване.
Какво е за тях говорещата книга споделиха дългогодишната читателка и член на комисията за подбор на книги Снежана Йорданова и загубилата късно зрение Наталия Хлебарова. Не без вълнение г-жа Хлебарова сподели, че фонобиблиотеката и говорещата книга са предали ново качество на нейния живот, а за Краси Томова каза: "Дали тя е създадена за фонотеката или обратното не зная, но имам усещането, че е прослушвала всеки един диск и винаги знае какво да предложи".
Тържеството приключи с коктейл, на който всички, допринесли по някакъв начин за развитието на говорещата книга, бяха удостоени с юбилейни грамоти.
В този ден дори есента поднесе своя подарък на нашия юбиляр, защото времето беше меко, слънчево и празнично. И всеки си тръгна, отнасяйки със себе си още една частичка топлота в душата си, готов, прибирайки се вкъщи, отново да подаде ръка на своя най-верен приятел, съветник и учител - говорещата книга. И съм убедена, че всички невиждащи хора в нейно лице имат своята малка паралелна вселена, където се чувстват наистина много щастливи.

Марина ПЕТКОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2012

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Абонамент 2013
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА
за подкрепа на деца и младежи с нарушено зрение за периода 2013-2020 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Шумен
Пловдив
Бургас
Плевен
Червен бряг
Русе
Асеновград
Левски
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект
ЮБИЛЕЙ
50 години говореща книга
Минало и настояще под Сините камъни
Архив на изданието
1 2 3 4