Брой 11, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Нашият пръв помощник

И тази година отбелязахме Международния ден на белия бастун. В клуб "Детелина" проведохме състезание за ползване на дълъг бял бастун по два критерия - бързина и техника. В надпреварата се включиха 17 сляпо-глухи участници. Журито бе с председател Силвия Тодорова - социален работник в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Добрич, и членове Нина Николаева и Митко Симеонов. Последният бе ангажиран с измерването на времето.
Надпреварата бе оспорвана. Всеки се стараеше да покаже уменията си. В крайна сметка за поредна година най-добре се представи Марийка Атанасова. Второ място взе София Ганчева, а на трето се класира Еленка Демирева. Призьорките получиха скромни парични награди.
По време на почерпката се проведе викторина с въпроси от историята на белия бастун. Всеки правилен отговор бе награден с малък предмет.
След това побързахме да се присъединим към общоградското събиране по повод Международния ден на белия бастун. Инициатори бяха "Лайънс клуб" и Младежкият червен кръст. Освен териториалната организация на сляпо-глухите в събитието взеха участие и представители на ТСО на слепите и сдружение "ХобиСклуб". Присъстваха и много журналисти, които взеха интервюта. Поставен бе акцент върху обстоятелството, че 15 октомври не е празник за нас, хората със зрително увреждане, а повод да покажем на всички, че ни има и че с помощта на белия бастун подсказваме за нашия сензорен дефицит.

Калинка КОВАЧЕВА

Генчо Златев при свои приятели

Големият добруджански поет Генчо Златев, непосредствено преди Деня на народните будители, се срещна със свои приятели от "Хобисклуб".
Срещата започна с въвеждащо слово за будителството в България.
Имена като Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Левски, Христо Ботев и други приковаха вниманието на присъстващите.
Генчо Златев прочете свои стихове, с които ни пренесе в необятните поля на Добруджа.
В непринуден разговор с водещия Иван Тодоров той разказа за скромния си, изпълнен със събития, живот, за будното, което намира във всеки човек, за величието на Йордан Йовков, от когото и до днес черпи вдъхновение.
Незабравими и трогателни са срещите му с бесарабските българи.
Събитието обогатиха със свои спомени краеведите Веселина Малчева, Атанас Пеев, Валерия Урсова, Марин Атанасов и други членове на "ХобиСклуб".
Срещата приключи с поднасяне на цветя и поздравления.
В почетната книга на "ХобиСклуб" Генчо Златев написа краткото изречение - "Почувствах се хиляда пъти българин!".

Иван ТОДОРОВ

Участие във фестивала "Листопад на спомените"

Певческият състав за патриотични и градски песни "Да останем млади" при "ХобиСклуб" Добрич взе участие на 19 октомври във фестивала "Листопад на спомените".
Той се провежда във Варна с тридневно представяне на състави за народно творчество и градски фолклор и е традиционен.
При много добра организация участниците изпълняваха хубави български песни и индивидуални рецитации на авторски стихове.
Съставът "Да останем млади" с ръководител Светла Стоева се представи отлично и завоюва едно от първите места. Със своя репертоар представителите на "ХобиСклуб" внесоха разнообразие след продължителното изреждане на фолклорни състави и развълнуваха публиката.
Слънчевият есенен ден и разходката край морето създадоха у добруджанци усещане за бодрост и удовлетворение от представянето и приятно прекарания ден във Варна.

Веселина МАЛЧЕВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2012

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Абонамент 2013
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА
за подкрепа на деца и младежи с нарушено зрение за периода 2013-2020 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Шумен
Пловдив
Бургас
Плевен
Червен бряг
Русе
Асеновград
Левски
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект
ЮБИЛЕЙ
50 години говореща книга
Минало и настояще под Сините камъни
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6