Брой 11, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Шумен


Ден на отворените врати

В рамките на Седмицата на белия бастун в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен се проведе Ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да разгледат ателиетата, където се занимават незрящите шуменци. Тук хората със затруднено зрение осмислят свободното си време и имат възможност за занимания в любими за тях области.
Ателието по готварство включва обучение за самостоятелно приготвяне на различни видове ястия и усвояване на техниката и културата на храненето. В клуба за приложно изкуство хората със зрителни увреждания изработват различни предмети за украса, картички и сувенири. Арттерапията им помага чрез използването на художествени средства както да изявят своите дарби, така и да опознаят себе си. Участниците в клуб "Здраве" имат възможност да посещават беседи и лекции на здравни и естетически теми. В клуба по цветарство и градинарство незрящите се учат да работят с посадъчен материал, да аранжират цветна градина и да се грижат за нея. Особено популярни са клубовете по спортен риболов и по шахмат.
В деня на отворените врати в ЦСРИ Шумен бяха изнесени няколко открити урока. Експонирана бе изложба на художествени изделия. Подредени бяха грамотите и медалите, спечелени на спортни първенства.
25 души с различни зрителни увреждания използват услугите на социалния център, създаден в Шумен преди шест години.
"Все още обществеността не е наясно с какво се занимаваме в тези центрове, каква е нашата конкретна дейност. Искаме да дадем повече гласност, затова отворихме днес врати за гражданите на Шумен. С отделните инициативи показваме, че незрящите също имат заложби и са част от живота на този град", каза Любомирка Лазарова, председател на Регионалната организация на слепите в Шумен.
Посетителите на центъра успяха да присъстват на открит урок по готварство и приложно изкуство, демонстрация на помощно-технически средства за незрящи, да се запознаят с постиженията на спортния клуб, да разгледат красивата изложба от бижута и сувенири, дело на жените от клуба по приложно изкуство.
"Тук се забавляваме! Откъсваме се от всички проблеми и се концентрираме върху нещо смислено и красиво", сподели Преславка Химирска, председател на Териториалната организация на слепите в Шумен.
Пред екипа на Медийна агенция "Шумен" Николай Василев, един от най-активните потребители в центъра, демонстрира компютърни умения с помощта на специализиран софтуер. Наградите на спортния клуб бяха показани от Феим Якуб, ревностен шахматист и риболовец. Той с гордост се похвали, че и в проведения предния ден турнир по спортен риболов е грабнал първото място със сулка, тежаща близо три килограма.
Всеки, който отдели време и посети Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен, ще разбере, че тук кипи живот, че се създава нещо истинско и ценно, че се помага и се вдъхва вяра. Зрящи или незрящи?! Всички първо сме хора! Със своите надежди, страхове и амбиции! Ето защо не е случайна и болката в думите на рехабилитатора Галина Петкова и социалния работник Миглена Пенкова, които работят в центъра от самото му начало. "Ние, българите, не сме толерантни помежду си, камо ли към различните, в случая - незрящите. Има толкова много проблеми, които трябва още да се решават. Промяната обаче трябва да започне от децата", казват двете дами. И екипът на центъра работи усилено в тази насока с множество беседи пред ученици от Шумен. За Деня на отворените врати е изпратено писмо до директора на Регионалния инспекторат по образованието с молба представители на училищата в града да посетят ЦСРИ и да се запознаят с неговата дейност.
Оказва се, че една "Седмица на белия бастун" може да ни накара да потърсим отговори на много въпроси. Трябва само да поискаме! Защото както каза Любомирка Лазарова: "Всеки от нас носи светлината в душата си!".

***

Във връзка с 15 октомври - Международния ден на белия бастун, и Седмицата на белия бастун, обявена в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания Шумен, бе проведена приятелска среща по шахмат между участниците в клуб "Шах" към центъра в състав Феим Якуб, Фахредин Хасанов, Николай Василев, м. с. Стоян Митев и младежите от шахматен клуб "Шумен" (Боян Ангелов на 20 години, Радостин Рафаилов - 16 г., Боряна Петрова - 14 г., Арзу Илиязова - 14 г., Георги Ганчев - 11 г.).
Оспорвана бе борбата на черно-белите полета, спечелена от младите шахматисти.
Всички състезатели са многократни медалисти от държавни и европейски първенства за незрящи, носители на национални купи, а младите шахматисти са заемали призови места и в международни турнири. Състезанието се проведе в два кръга с разменени фигури и контрола за игра 30 мин. плюс 30 сек. за ход. След оспорвана битка отборът на младежите спечели убедително с 9 на 3 точки.

Виж снимки:
 
 

Назад

Всички статии на Брой 11, 2012

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Абонамент 2013
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА
за подкрепа на деца и младежи с нарушено зрение за периода 2013-2020 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Шумен
Пловдив
Бургас
Плевен
Червен бряг
Русе
Асеновград
Левски
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект
ЮБИЛЕЙ
50 години говореща книга
Минало и настояще под Сините камъни
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6