Брой 11, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Плевен


Традицията продължава

Под този надслов на 13 и 14 октомври 2012 г. РСО Плевен за пореден път организира традиционна среща с всички председатели, сътрудници и някои активисти на организацията в РБ "Релакс", Шипковски минерални бани. Пътувахме чудесно, настроението бе прекрасно. Това личеше от усмихнатите лица на хората. На път за Шипково посетихме Природонаучния музей в Черни Осъм, един от 100-те национални туристически обекта в България. Посетихме и Троянския манастир, където всички запалиха свещи за здраве и се поклониха пред чудотворната икона "Света Богородица Троеручица".
След настаняването в базата ни сервираха по една прекрасна баклава със следобедния чай. Започна и работната среща-семинар на тема "Права и възможности за освидетелстване от ТЕЛК, социални услуги и рехабилитация на хората със зрителни увреждания".
Регионалният председател П. Ангелов беше поканил и присъстваха В. Хорозова - регионален директор на "Социално подпомагане" Плевен, д-р Върбанова - председател очна ТЕЛК Плевен, и Л. Романова - директор на "Социално подпомагане" Левски.
Присъствието на тези високопоставени лица предопредели нивото на нашия семинар. Бяха изложени последните тенденции за по-всеобхватно задоволяване на социалните потребности на зрително затруднените хора. Обсъдена беше последната промяна на Наредбата и правилника за приложение на очните ТЕЛК. Зададени бяха много въпроси, които получиха компетентни отговори, разискваха се конкретни казуси.
Регионалният директор "Социално подпомагане" г-жа Хорозова искрено благодари на председателя на РСО г-н Ангелов и сътрудника г-жа Танкова за добре организирания и съдържателен семинар. Гостите бяха единодушни, че подобни мероприятия са изключително полезни и за двете страни, и с удоволствие биха присъствали и на следващи такива.
Срещата продължи с обсъждане на наши съюзни въпроси. Председателят ни напомни, че предстои депозиране на предложения към общинските съвети по места за включването ни с определени суми в бюджета за 2013 г. Отчетохме експедитивността, с която за пореден път се справихме с раздаването и отчитането на целевите помощи за придружител.
След приключването на деловата част започна вечерното веселие, което продължи до полунощ. Вечерята беше много богата и разнообразна, а за доброто настроение се погрижиха колегите от екипа на рехабилитационната база.
Сърцата на много от присъстващите не издържаха на прекрасната музика и песните и се хванаха на хорото. Извиха се кръшни хора и танци, с което отново доказахме, че наред с ежедневните проблеми можем да отделим време и за малко веселие.
Буйните танци не попречиха на много от нас да станем рано и да поемем по стръмните планински пътеки към подножието на връх Васильов. Още в началото се разделихме на две групи - по-добре екипираните 12 души имаха за цел върха, останалите се изкачихме до планинска поляна с ухаещи треви и студена изворна вода. Попяхме планинарски песни, събрахме билки. Какво удоволствие е да дишаш този чист планински въздух!
След завръщането на двете групи хапнахме и поехме обратно към Плевен.
Традицията беше спазена, но семинарът беше различен - по добре организиран, с повече активисти от организацията и с гости, заемащи отговорни длъжности в социалната сфера и здравеопазването.
Дълго ще помним преживяното през тези два дни.

Веселина ВЪЛЧИНКОВА


Назад

Всички статии на Брой 11, 2012

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Абонамент 2013
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА
за подкрепа на деца и младежи с нарушено зрение за периода 2013-2020 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Шумен
Пловдив
Бургас
Плевен
Червен бряг
Русе
Асеновград
Левски
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект
ЮБИЛЕЙ
50 години говореща книга
Минало и настояще под Сините камъни
Архив на изданието
1 2 3 4 5