Брой 11, 2012

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Русе


Има дати, които се знаят от всички и са приети за празници. Други пък отбелязват нещо, но не са празници. Такава дата е 15 октомври - Международен ден на белия бастун. С белия бастун слепите хора не са белязани. С него те показват на цялото общество, че съществуват и са част от него. Макар и да не е празник, УС на ТСО Русе с председател Росица Маринова реши да отбележи датата със събиране на своите членове. Присъстващите се оказаха повече от очакваното.
Кратко обръщение към тях направи председателката на организацията. Особено внимание се обърна на това какво прави науката за мобилността и подобряването на живота на слепите. Вече има светофари за слепи, които се откриват с дистанционно управление. Подобно устройство е създадено и за намиране на главните входове на обществените сгради. Конструирани са и уреди за разпознаване на цветовете.
Най-масово се използва белият бастун. За да е лек и удобен, вече се прави от фибростъкло. Радостно е, че се произвежда и в България. За добрата атмосфера на присъстващите УС беше подготвил викторина с около 50 подходящи въпроса. За най-бързо и точно отговарящите бяха предвидени малки подаръци. Всичко беше подплатено с приятна музика. Събирането беше отразено по програма "Север" на телевизията.
Накрая беше отбелязано, че много голям дял за нашата информираност, за отразяването на живота на организациите и поддържането на духа на слепите има списание "Зари" и неговият редакционен колектив.
Разделихме се весели, забравили всичките си несгоди.

Тодор ЛАЗАРОВ


Назад

Всички статии на Брой 11, 2012

АБОНИРАЙТЕ СЕ!
Абонамент 2013
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
В управителния съвет на ССБ
ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА
за подкрепа на деца и младежи с нарушено зрение за периода 2013-2020 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Добрич
Шумен
Пловдив
Бургас
Плевен
Червен бряг
Русе
Асеновград
Левски
КОНКУРС ЗА ЕСЕ
Говорещата книга - моята паралелна вселена
ПРОЕКТИ
Още един успешно реализиран проект
ЮБИЛЕЙ
50 години говореща книга
Минало и настояще под Сините камъни
Архив на изданието
1 2 3 4 5