Брой 01, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Варна


Три празника в едно

На 3 декември ТО на ССБ отбеляза Световния ден на хората с увреждания. Г-жа Христина Манева го откри с кратко слово, в което даде информация откога се отбелязва този ден, на кого се посвещава и какво е значението му.
Официално Световният ден на хората с увреждания е обявен през 1992 г. с решение на Генералната асамблея на ООН, с цел привличане на вниманието на обществеността към проблемите и възможностите на хората с физически дефицити. Г-жа Манева обясни, че тук в ТО се прави всичко възможно да се осигуряват добри условия, като се подкрепят мероприятията и изявите на хората с увреждания, за да бъде животът им по-приятен и по-ползотворен. След нея състав "Еделвайс" изпълни три стари градски песни, с които поздрави колеги и приятели в залата. Последва кратко слово от Ганка Параскевова.
Използвахме събирането, за да отбележим и три християнски празника - Св. Апостол Андрей, Св.Сава и Св. Варвара.
Андреевден е в чест на Св. Апостол Андрей, който пръв е бил призван за апостол от Иисус Христос. Проповядвал е Божието слово и е бил докрай предан на Вярата, за което е разпънат на кръст. Затова и се казва Андреевски кръст. На този ден християните раздават варена царевица - символ на плодородието и както царевицата при варене се уголемява, така и денят започва да расте.
Св. Сава е светец, който е живял в Палестина. От 18-годишна възраст е посветил живота си на църквата. Обърнал е сърцата на много хора към доброто и към Христовото учение.
Св. Варвара е живяла по времето на император Максимилиан. Тя е била едничка дъщеря на родители от знатен произход, богата и красива. До пълнолетието си била затворена във висока кула, където баща й я държи, отстранявайки я от светския живот, за да я запази такава, каквато той иска да бъде. Въпреки нейното отшелничество, тя става твърда последователка на християнската вяра, за което баща й я убива.
Тия светци трябва да почитаме и уважаваме, като и днес ги споменаваме, защото те са проповядвали обич и любов между хората, вяра в доброто и са обърнали със словото си много сърца към него.
Денят продължи с музика, песни и танци.
Стефка Мирева рецитира стихотворението "Молитва", след нея Димитър Грудев изпълни стиха "Въпроси". Иван Тончев изпя една народна песен. Ганка Параскевова и Тошо Кирилов изпълниха две стари градски песни, с които поздравиха всички присъстващи, пожелавайки им здраве, радост и приятни Коледни и Новогодишни празници.
Събирането премина във веселие. Хората се срещнаха, поприказваха, повеселиха се и се разделиха щастливи и доволни.

Ганка ПАРАСКЕВОВАНазад

Всички статии на Брой 01, 2013

IN MEMORIAM
Актрисата Белка Белева почина на 85 години
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Година юбилейна
КАТАЛОГ на записаните НОВИ заглавия през 2012 г.
КАТАЛОГ на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ заглавия през 2012 г.
ЗА ХОРАТА
Неуморен присмехулник и разностранен лидер
По-високо от Еверест
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Варна
Русе
Левски
Пловдив
Добрич
Горна Оряховица
НОВИ КНИГИ
Книги, издадени в Национално читалище "Луи Брайл 1928" през 2012 г.
ОБЯВА
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРОЕКТИ
Новите знания и умения - път към професионална реализация
ТОП 10
10 от най-добрите изобретения, които правят незрящите зрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6