Брой 01, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Пловдив


Спортен клуб "Изгрев" с ново ръководство

На 4 декември 2012 г. в клуба на пловдивската регионална организация в старата сграда на предприятие "Успех" се събраха съюзни членове, участващи в една или друга степен в спортния живот. Целта беше една – активизиране на дейността на създадения преди няколко години спортен клуб към РСО Пловдив, която в последно време реално беше замряла. Трябваше да се избере ново ръководство – досегашният председател Тома Паскалев през октомври 2010 г. бе избран за член на Контролния съвет на Спортната федерация към Съюза и не можеше да съвместява контролни и изпълнителски функции, а преди това бе починал друг от членовете на ръководството – Альоша Николов. Затова РУС препоръча и възложи на председателя на РСО Велик Атанасов да насрочи сбирка, където да се избере ново ръководство, което да поеме грижата за възстановяване и активизиране на дейността на спортен клуб "Изгрев" като структура, която да стане компетентен и перманентен организатор на спортния живот в цялата организация.
За нов председател на СК "Изгрев" бе избран Андон Кисьов – млад, неотдавна завършил юрист (миналата година завоюва първо място на турнира по спортна табла в Лозен), останалите членове на ръководството са Христина Велева и Петър Кисьов (последният няма роднинска връзка с новоизбрания председател). Пред новото ръководство стоят няколко съществени проблема, които то трябва да преодолява с търпелива работа и с воля за успех. Голяма част от активно спортуващите ни съюзни членове са членове и на НАСГБ, и реализират своите спортни умения и дарби в СК "Марица", който представлява тази асоциация, поради несравнимо по-активната му дейност спрямо нашия клуб. Освен това СК "Марица" си е извоювал субсидиране от бюджета на общината - нещо, което при нас не е направено както по обективни, така и по субективни причини. Така че ако се предприемат стъпки в тази насока, нашата организация ще бъде вече втората, а не първата, която представлява хората със зрителни увреждания. Успоредно с това трябва да се осъществи и съдебната регистрация на клуба.

Проблемите, пред които стои новото ръководство, наистина са сериозни, но то ще има решителна и безспорна подкрепа от ръководствата на регионалната и териториалните организации – това е разковничето за бъдещи успехи.
Като първа съвместна инициатива на новото ръководство на клуба и ръководството на регионалната организация бе проведеният на 12 декември вътрешен турнир по спортна табла. Явиха се 12 участници – 8 мъже и 4 жени. Под вещото съдийско ръководство на Христо Колев се изиграха 2 кръга на принципа на елиминирането и тримата победители играха всеки срещу всеки за първо, второ и трето място. Безспорен победител стана Тома Паскалев, а Георги Генов и Хасмик Варданян разделиха второто и третото място. От председателя на РСО бяха осигурени награди за победителите.

Георги ГЕНОВ

Бабинден

Един от най-тачените зимни празници в България е Бабинден. Това е езически празник, чиито корени се губят доста назад във времето. Атрактивен и много емоционален, той събира в себе си 3 основни елемента. Първият от тях е къпането на малките деца от бабата-акушерка. Докато извършва ритуала, тя благославя бебето и го маже с мед и масло за здраве и устойчивост срещу болести и уроки. Бабата се дарява с вълна и обредни кравайчета. След като свърши придружения с песни и наричания ритуал, ревящото бебе се прибира на топло и сухо и започва най-важната част – гощавката на акушерката и нейните помощнички.
Друг начин за отбелязване на Бабинден е посещението в дома на бабата-акушерка. Там се събират всички млади булки, на които тя е бабувала и израждала децата през годината. Младите булки, на чиито отрочета тя е помогнала да се появят на бял свят, носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват с риза, престилка, кърпа и чорапи.
Най-веселата част от празника е така нареченото къпане на бабата. След като добре похапнат и обърнат по някоя и друга чаша вино или домашна ракия, жените качват бабата на каруца и я замъкват на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са се накичили с конопени върви, сушени червени чушки и късчета непредена домашна вълна. Хванали се за ръце или за краищата на престилките и фустаните, бабите друсат здраво българско хоро и пеят обредни песни с еротичен привкус. На празника, за съжаление, тези удоволствия са забранени за мъжете. Ако, недай си Боже, при завръщането от реката празнуващите дами случайно срещнат някой мъж, не го подминават, докато не го обсипят обилно с весели закачки и сладострастни подмятания.
Ето така се празнува Бабинден в повечето населени места в страната. А как премина 8-и януари в колектива на Смесен хор "Тракийски цвят" към регионалната организация на слепите в Пловдив?


Около 10 часа сутринта се събрахме в залата на бившия културен дом, за да отбележим по подобаващ начин Бабинден.
В състава имаме и млади, и стари баби. По характер и акъл коя от коя по от сой и щури за девет села! Дай им да правят купони! И се бяха подготвили страхотно. Салатки, ракийка, винце, мезелъци! Не липсваше нищо на масата. След като получиха по един сапун от доктор Величко Павлов с пожелание да изкарат с него до другия Бабинден, най-лудата от тях Софи Асенова, както винаги, започна с прочувствена сатирично-поетична реч. После привика другите баби при себе си и раздаде на всяка от тях подготвените от нея сюрпризи. И стана тя, каквато стана! На Милка - праз, на Ася - превръзки като още млада баба, на Гинчето - аналгинчето, на Станчето - валерианчето, на кака Таня - памперс, на Мария портмоне-кесия. Тъкмо свърши с раздаването на подаръците и аха да стане мирно и кротко, някой от мъжете викна:
- Хоро! Искаме бабино хоро!
И като се нахванаха ония ми ти баби, най-отпред Ася с дамските превръзки, на опашката на хорото кака Таня с памперса, па като подкараха:
„Събрали се девет баби,
девет баби като жаби”.
Песни пеят, сълзи леят от кеф и удоволствие. Пустите им баби, не бяха девет, ами само седем, но така разтърсиха залата, сякаш бяха седемдесет и седем! Накрая запяхме заедно с тях и ние, дето бяхме насядали около масите и се чудехме това нашите баби ли са или не са. Такъв купон ни спретнаха, че ще го помним чак до другия Бабинден! Да са ни живи и здрави, защото без тях накъде!?

Кирил ДАМЯНОВНазад

Всички статии на Брой 01, 2013

IN MEMORIAM
Актрисата Белка Белева почина на 85 години
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Година юбилейна
КАТАЛОГ на записаните НОВИ заглавия през 2012 г.
КАТАЛОГ на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ заглавия през 2012 г.
ЗА ХОРАТА
Неуморен присмехулник и разностранен лидер
По-високо от Еверест
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Варна
Русе
Левски
Пловдив
Добрич
Горна Оряховица
НОВИ КНИГИ
Книги, издадени в Национално читалище "Луи Брайл 1928" през 2012 г.
ОБЯВА
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРОЕКТИ
Новите знания и умения - път към професионална реализация
ТОП 10
10 от най-добрите изобретения, които правят незрящите зрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5