Брой 01, 2013

Тема: IN MEMORIAM

Актрисата Белка Белева почина на 85 години


На 22 декември ни напусна Белка Белева – актрисата, която чрез есперанто беше любимка на театралната публика в цял свят.
Родена на 29 януари 1927 г., тя заедно със съпруга си Анани Анев изучава международния език през 1957 г. и започва да се изявява на есперантска сцена чрез Българския есперантски театър. В последните десетилетия именно тя е моторът на театъра, който ежегодно гастролира по време на международни и национални есперантски конгреси и други значими събития. Някои от най-интересните изяви са отбелязани в автобиографичната й книга "Teatro sen lingva bariero" (Театър без езикова бариера).
Освен в трупата на БЕТ, Белева има изяви пред многонационална публика от 1957 до 1969 г. и чрез Международния художествен театър (Internacia Arta Teatro), ръководен от Сърджан Флего (Srdjan Flego).
Заедно със съпруга си Анани Анев, починал през 1992 г., тя прави театрален дует под името "AABB", който също подготвя десетки спектакли за интернационална публика.
За незрящата аудитория Белева дълги години чете списание "Bulgara Esperantisto" и много други аудио издания. Едни от най-запомнящите се художествени произведения, звучащи с нейния глас, са "Престъпление и наказание" на Достоевски, "Мостът на Дрина" на Иво Андрич, "Джейн Еър" на Шарлот Бронте, "Пармският манастир" на Стендал и още много други.
Освен като актриса, в есперантските среди тя е популярна и като дългогодишен председател на Женската комисия на Световния есперантски съюз (UEA) и активист на софийското есперантско движение.
Заради многостранната си дейност Белка Белева беше избрана за почетен член на UEA (1996 г.) и на Българския есперантски съюз.
На театрално майсторство Белка Белева започва да се учи при проф. Кръстьо Мирски в Държавната театрална школа към Народния театър в София през 1945 г. От нейния випуск са актьори като Апостол Карамитев, Славка Славова, Милка Янакиева, Кирил Янев и много други любимци на публиката.
След години натрупан опит Б. Белева също става преподавател и обучава студенти като доцент в НАТФИЗ.
Поклон пред паметта й!Назад

Всички статии на Брой 01, 2013

IN MEMORIAM
Актрисата Белка Белева почина на 85 години
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Година юбилейна
КАТАЛОГ на записаните НОВИ заглавия през 2012 г.
КАТАЛОГ на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ заглавия през 2012 г.
ЗА ХОРАТА
Неуморен присмехулник и разностранен лидер
По-високо от Еверест
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Варна
Русе
Левски
Пловдив
Добрич
Горна Оряховица
НОВИ КНИГИ
Книги, издадени в Национално читалище "Луи Брайл 1928" през 2012 г.
ОБЯВА
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРОЕКТИ
Новите знания и умения - път към професионална реализация
ТОП 10
10 от най-добрите изобретения, които правят незрящите зрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6