Брой 01, 2013

Тема: ТОП 10

10 от най-добрите изобретения, които правят незрящите зрящи


Тук са представени 10 от най-интересните изобретения за незрящи – от еротични списания, напечатани на брайл, до автомобили, движещи се "на сляпо".


БЕЛИЯТ БАСТУН

Международният ден на белия бастун – символа на незрящите – е обявен в САЩ на 15 октомври 1970 г. по инициатива на неправителствената международна федерация на слепите "International Federation of the Blind".
Началото на историята на белия бастун е положено още през 1921 г. В английския град Бристол живял младият фотограф Джеймс Бигс, който след претърпяна злополука изгубил зрението си. Наложило му се да започне нов живот и той започнал да се учи да се движи самостоятелно из града с помощта на бастун. След известно време обаче той усетил, че на неговия черен бастун не реагират нито пешеходците, нито шофьорите. Тогава Бигс боядисал бастуна си в бяло и той се превърнал изведнъж в символ, в пропуск и в удостоверение за слепите от цял свят.


Техническият прогрес днес е в огромна помощ на хората с ограничени физически възможности.
Така например като алтернатива на брайловите книги се появяват книгите в аудио формат mp3. А и белият бастун си намери замяна. Сега се появи ултразвуково устройство, което незрящият поставя на китката на ръката си и при наближаване на препятствие то уведомява притежателя си за това със звук и вибрация.
Какво още са измислили изобретателите?


ОСЕЗАЕМИ ЖЕЛАНИЯ И СЕКСИ "ПЛЕЙБОЙ"

Известното списание "Плейбой" издава версия за незрящи от 1970 до 1985 г., напечатана на брайл. Освен това през 1995 г. то е пуснато още веднъж в ограничен тираж. В списанието не е имало нито една картинка, а основният акцент е бил върху текстовете.
След това щафетата поема издателят на порно-списанието "Hustler" Лари Флинт, но нито "Хъстлър", нито "Плейбой" са се досетили да направят тактилни картинки.
Този съществен недостатък с лихвите компенсира канадската фотографка, художничка и скулптор Лайза Мърфи. През пролетта на 2010 г. във Великобритания се появява на бял свят първият брой на списанието "Тактилни мисли" (Tactile Mind), което понякога се превежда като "Осезаемо желание".
На всяка от страниците на твърде обемистото издание е разположено 3d-изображение с еротичен характер, изработено от ръцете на Лайза. Художничката признава, че за изработването на всяка микроскулптура са й нужни около 50 часа – та нали всяка от картинките е ръчна изработка. Лайза снима моделите, като ползва за това свои приятели. След това, използвайки метал, глина и картон, тя изработва макетите, а от тях пластмасовите страници. Всеки лист на списанието е направен от толкова тънка пластмаса, че, по думите на самите незрящи, те усещат изобразените сцени и размерите, усещат очертанията на човешките фигури. Затова и стойността на уникалното издание никак не е малка – 225 долара. В списанието има 17 илюстрации на женски и мъжки тела, а под всяка от тях има брайлови надписи. Всяка от страниците може да бъде извадена от списанието и да бъде разгледана с пръсти отделно.
Това, което изумява зрящите хора, е че в "Осезаемо желание" секс-моделите са твърде грозновати – нито една красавица. Някои от читателите на online форума на изданието правят предположение: "Може би те на нас ни изглеждат уродливи, а за слепите това са красиви хора?". Други пък се възмущават: "На мястото на слепите аз бих осъдил тази художничка за подигравка!" или "Горките слепи, на тях нарочно им пробутват такива изроди за опипване, за да им убият всякакво желание".

АВТОМОБИЛ БЪГИ МОЖЕ ДА СЕ КАРА "НА СЛЯПО"

През февруари 2011 г. първият бъги автомобил за незрящи премина сполучливо изпитанията на полигон във Флорида. За да демонстрира всичките възможности на творението си, разработчиците хвърляли на аутобана пред незрящия шофьор кашони от движещ се отпред камион. Нито един сблъсък чак до финала! И как колата съумява да управлява себе си, че и незрящия си шофьор?
Авторите на изобретението - специалисти от Техническия университет във Вирджиния, САЩ, са оборудвали бъгито с лазерни датчици – далекомери, които при движение определят разстоянието до всяко препятствие. Цялата информация за положението на пътя се предава на шофьора чрез особен интерфейс, разработен за незрящи.
Водачът си слага специални ръкавици, които го уведомяват за пътната обстановка чрез вибриране – например кога е необходимо да се завие. Ако пък на пътя има препятствие, в лицето на шофьора се издухва струя сгъстен въздух. Вибриращата жилетка пък ще му съобщи каква е скоростта на автомобила, а воланът ще му подскаже гласово в коя посока трябва да завие.
Между другото, оказва се, че за карането на кола са необходими не повече от 5 подсказки – бързо, бавно, надясно, наляво и стоп. При въртенето на волана специален механизъм издава звукови сигнали, по които шофьорът винаги се ориентира и знае под какъв ъгъл са обърнати колелата на автомобила.
Колата ще се появи на пазара още в края на тази година.

АЙПАДЪТ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПИПА ПРЕЗ ФОЛИО

През май 2012 г., още преди смъртта на Стив Джобс, компанията "Apple" заяви, че се подготвя за пускане на таблет Айпад за незрящи. Дори и наименованието му е измислено – Isense. Разликата му с обикновените Айпади ще е в това, че върху сензорния му дисплей ще се поставя специално светлочувствително фолио – протектор. Така над местата, където на дисплея излъчването е по-ярко, протекторът става по-изпъкнал. По този начин специалната технология улавя светлинните вълни от дисплея и ги преобразува в символи от брайловата азбука и пиктограми, разбираеми за незрящите.
Всъщност сега, след смъртта на Джобс, още не е ясно ще бъде ли реализиран този проект.

С GPS-НАВИГАТОР НЯМА ДА СЕ ИЗГУБИМ

На корпуса на gps-навигатора за незрящи има клавиатура с брайлов шрифт, а така също към него се прилагат слушалки, микрофон и безжична интернет-връзка. Системата постоянно уведомява незрящия за неговото местоположение, по кой маршрут се движи, кои сгради се намират около него.
Това става по следния начин. Незрящият произнася на микрофона координатите си в момента и мястото, където възнамерява да отиде. Системата отговаря: "Обърнете се на 15 градуса наляво и вървете 70 метра по тротоара". Ако през това време незрящият се отклони и слезе от тротоара, роботът му прави забележка. Чрез интернет той може да съобщи на близките си, ако примерно се е изгубил.
Друг един навигатор – шведска разновидност на устройството Munivo, би могъл да бъде сериозен конкурент на кучетата-водачи. За ориентация в пространството устройството използва миниатюрен ехолокатор, който сканира околността и сътворява картина в електронен мозък. Вземайки предвид тези данни, компютърът създава оптималната за човека траектория на движение и бързо го предупреждава какви препятствия са налице - улични лампи или движещи се срещу него пешеходци.
Следващата стъпка е информирането на ползвателя за това, което се случва около него. За целта джобното устройство Munivo е снабдено със специални силиконови панели. С помощта на 4 активни точки, комбиниращи се по различен начин, устройството ще може да отправя препоръки към слабовиждащите ползватели дали да завият, да продължат напред или да спрат.

"ЗРЯЩИТЕ" ОБУВКИ ЩЕ ВИ ОТВЕДАТ ДО ДОМА

Специални вибриращи обувки, позволяващи на незрящите да "виждат" с краката си, са измислени в Чехия. Принципът на работа на необикновените обувки е заимстван от прилепите, които, въпреки отвратителното си зрение, много рядко се сблъскват с препятствия. Само че вместо звукови вълни, изобретателите са решили да използват светлинни.
В подметките е вградено специално устройство, излъчващо инфрачервена светлина. Намиращият се в него датчик улавя светлинните вълни, отразяващи се от препятствията по пътя на незрящия. Прихващайки отразената вълна, датчикът активира специален вибратор, който също е монтиран в подметките. Вибрирането предупреждава човека за намиращо се пред него препятствие и че той трябва да внимава.
Устройството работи с батерии, които е необходимо да се сменят ежедневно.

МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН БЕЗ ДИСПЛЕЙ

Корейските дизайнери Ким Янгсен и Йом Юнсол са разработили разновидност на мобилен телефон за слабовиждащи, наречен Voim. При него напълно отсъства дисплеят, а вместо него има панел за генериране на съобщенията на брайлов шрифт във вид на изскачащи точки.
Моделът е снабден също така и с видеокамера, блутут-слушалки, технология за разпознаване на текст и синтез на реч. Достатъчно е незрящият да прекара камерата пред или над обекта и телефонът ще сканира и ще озвучи основните му характеристики: цвят, форма или наличие на текст.
Освен това телефонът може да се носи окачен на гърдите с насочена напред камера, така че данните за намиращите се отпред препятствия могат да постъпват непрекъснато.

ФОТОАПАРАТ БЕЗ ДИСПЛЕЙ

Първият в света цифров фотоапарат за незрящи, наречен Touch Sight, няма дисплей с течни кристали. Затова пък той е снабден с тактилен брайлов дисплей, който предава образа в релефно-точков вид. По време на изпитанията е станало ясно, че най-добре е фотоапаратът да се насочва, като се опре в челото.

КРЕДИТНА КАРТА ОЗВУЧАВА СПИСЪКА С ПОКУПКИ

Тази разновидност на кредитна карта, разработена от фирмата Kwon Ki Nam, работи по такъв начин, че разпознава и идентифицира потребителя по пръстовите отпечатъци. Пръстът е необходимо да се опре към онази част на кредитната карта, където обикновено нейният притежател поставя своя подпис. В иновацията е предвидено и наличие на интерактивен брайлов дисплей, както и на говорител за звуково възпроизвеждане на списъка на закупените стоки. В действителност - дали незрящите биха желали всичките закупени от тях придобивки да бъдат огласявани директно на касата на магазините!?

УМНИ ОЧИЛА

Учени от Оксфордския университет са разработили "умни" очила, снабдени с миниатюрни камерки, светлинни диоди и джобен компютър. Камерите фиксират образа, след което предават информацията на компютъра. Миниатюрното устройство обработва данните, след което изпраща сигнали на притежателя на очилата във вид на светлинни импулси. С помощта на тези сигнали незрящият може да разбере какъв е обектът, който се намира пред него.
Комплектът, заедно с очилата, съдържа и слушалки. Камерите прочитат информацията, която след обработка се предава през слушалките. Това помага да се различават номерата на автобусите или да се чете разписанието на влаковете.
Очилата обаче не могат да служат на напълно слепи хора. Те са предвидени за тези, които имат светоусещане. Очаква се устройството да се появи в магазините през 2014 г.

СЪДОВЕ

Корейците са изобретили комплект съдове "The See With Fingertips", който ще позволява на незрящите без чужда помощ да се ориентират за естеството на предлаганите ястия. Комплектът представлява кръгъл поднос, където се поставя чинията, която може да съдържа 5 различни ястия. Всеки сегмент е обозначен. Хората, знаещи брайл, могат, без да докосват храната, да се ориентират къде и какво се намира – гарнитура, сос или основното ястие.
Храната е поставена в своеобразни нишички с високи, закръглени ръбове, което позволява тя да бъде внимателно загребвана с лъжицата. Освен всичко останало дръжката на лъжицата позволява да се определи температурата на храната – в нея е вграден сензор.
В Китай пък е изобретена оризоварката Anple. Тя позволява на незрящия да си приготви обяда без чужда помощ. Устройството озвучава всичките избрани от човека опции – температура, количество вода и т.н.

СТАТИСТИКА

По данни на Световната здравна организация в света 180 000 000 човека са с увредено зрение, а 45 000 000 от тях са напълно слепи. Според прогнозите след 10 години тази цифра ще се увеличи до 75 000 000.

Преведе от руски:
Марина ПЕТКОВА

Източник:
http://www.kp.ruНазад

Всички статии на Брой 01, 2013

IN MEMORIAM
Актрисата Белка Белева почина на 85 години
В СТУДИОТО ЗА ЗВУКОЗАПИС НА ССБ
Година юбилейна
КАТАЛОГ на записаните НОВИ заглавия през 2012 г.
КАТАЛОГ на ВЪЗСТАНОВЕНИТЕ заглавия през 2012 г.
ЗА ХОРАТА
Неуморен присмехулник и разностранен лидер
По-високо от Еверест
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Бургас
Варна
Русе
Левски
Пловдив
Добрич
Горна Оряховица
НОВИ КНИГИ
Книги, издадени в Национално читалище "Луи Брайл 1928" през 2012 г.
ОБЯВА
Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928"
ПРОЕКТИ
Новите знания и умения - път към професионална реализация
ТОП 10
10 от най-добрите изобретения, които правят незрящите зрящи
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6