Брой 02, 2013

Тема: IN MEMORIAM

Председателят Янаки Градев ни напусна завинаги


Янаки Градев ни напусна завинаги на 14 януари. На траурната церемония на 17 януари присъстваха опечалени от цялата страна - роднини, приятели, колеги, негови сътрудници. В краткото си слово Велик Атанасов подчерта, че при председателството на Янаки Градев Съюзът на слепите в България е бил в своя апогей и че с живота и с работата си той за нас ще остане един еталон на ръководител от най-висока класа. Поклон пред светлата му памет!!!
Янаки Трифонов Градев е роден на 29 септември 1933 г. в село Самотино, Варненска област в семейството на дребни земеделски стопани. Основното си образование Янаки Градев завършва в село Старо Оряхово (Варненско). През 1971 г. завършва средно образование като редовен ученик във Варненската вечерна гимназия. Професионалната си кариера започва като коларо-железар към Районния кооперативен съюз в Старо Оряхово. В резултат на дегенерация и атрофия на зрителния нерв зрението му силно намалява през пролетта на 1952 г. През 1957 г. постъпва на работа като плетач на куха стъклария в специалното производствено предприятие "Успех" Варна. През 1960 г. е назначен за началник-пласмент. От 1962 до 1974 е директор на "ПП Успех" Варна. През този период се построяват двете производствени сгради на предприятието, първите три жилищни блока, работническото общежитие, Домът на културата, детската градина и други. По негово време се внедряват модерни технологии за производството на изделия от термопластични пластмаси и производството на електроинсталационни изделия. Към предприятието се разкриват и първите в системата на ССБ производствени филиали в градовете Бургас, Добрич и Силистра.
На VІІ конгрес (1976) е избран за председател на ССБ. На VІІІ (1981) и на ІХ конгрес (1986) той е преизбиран на този пост.
През 1987 г. е избран за генерален секретар на Европейския регионален комитет на Световния съвет за благополучие на слепите. Избиран е и за член на ръководството на Световния съюз на слепите. През 1986 г. му е присъдено званието "Заслужил деятел на здравеопазването". През 1993 г. във връзка с неговата 60-годишнина и за големия му принос за развитието на организираното движение на слепите е удостоен със званието "Почетен член на Съюза на слепите в България".
Ще запомним председателя Градев с огромните му заслуги към организационното, културното и икономическото развитие на Съюза на слепите в България. Той беше не само изключително работоспособен ръководител, но и достоен за уважение човек. Със своята гъвкавост, борбеност и непримиримост Янаки Градев заема своето безспорно място в историята на организацията ни.Назад

Всички статии на Брой 02, 2013

IN MEMORIAM
Председателят Янаки Градев ни напусна завинаги
В РСО СОФИЯ
Стартира проект за Хранителна банка в София
Приключи ли сагата около комуникационната група на Сдружение "Зрение"?
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен организационен отчет на ССБ за 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Добрич
Плевен
ИНТЕРВЮ
Лице в лице, от първо лице
ИСТОРИЯ
Успение на свети Константин-Кирил Философ
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ОБЯВИ
Библията на CD
Бележка на редакцията
ОЧЕРК
Борис Бодичев - познатият и непознатият
ПРЕМИЕРА
Европа за хората
СПОРТ
Футболен клуб "Ливърпул" с благотворителна акция
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6