Брой 02, 2013

Тема: В РСО СОФИЯ

Приключи ли сагата около комуникационната група на Сдружение "Зрение"?


С Асен АЛТЪНОВ - председател на РСО София, разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА

През 2005 г. една много енергична дама създаде към ръководеното от нея сдружение "Зрение" телефонна комуникационна група за незрящи потребители към "Глобул". Тя влагаше много усилия в тази работа и нейният ентусиазъм доведе до укрепване и голямо разширяване на групата. След няколко години се оказа, че от това изключително удобство се възползват около 800 човека - незрящи и техни близки и приятели.
Нашите читатели се досещат навярно, че става дума за Ели Станишева, която за съжаление си отиде от нас твърде преждевременно. Именно тя създаде и ръководеше с умение и огромно чувство за отговорност станалата известна на толкова много хора телефонна комуникационна група. Ели решаваше всички възникнали проблеми и беше достатъчно просто да й позвъниш по телефона, и нямаше нужда да се разправяш с когото и да било от "Глобул" или други инстанции. Възникналият проблем се решаваше бързо и лесно или поне на нас така ни се струваше.
Ели Станишева направи за незрящите това, което много хора не могат да направят за един цял дълъг живот.
За съжаление, след смъртта й нещата с групата се усложниха. Комуникационната структура вече нямаше своя признат ръководител и настъпи период на боричкания и разправии сред тези, които по-рано бяха в създаденото от Ели сдружение "Зрение". Няколко човека имаха претенции, че са отговорници на групата, а междувременно се натрупаха доста сериозни задължения от страна на недобросъвестни ползватели на услугата и се появи недвусмислената заплаха, че тя ще бъде закрита.
От около една година от този проблем се заинтересува и ръководството на Регионалната организация на ССБ в София. Самата намеса на организацията предизвика много дискусии, но така или иначе тя беше факт и понастоящем администрирането на групата вече е поето от РСО София.
По този повод реших лично да разговарям с г-н Асен Алтънов - председател на РСО София.

- Чие хрумване е комуникационната телефонна група да се администрира от ССБ?
- Лично аз и нашето ръководство отдавна се интересуваме от проблемите на тази група. Това не е случайно. Аз самият съм участник в нея и се ползвам от удобствата, които тя предоставя. И не съм само аз - много от нашите членове също са в нея. Поради това че от страна на групата имаше натрупани неизплатени задължения от порядъка на 36-37 хиляди лева, имаше реална опасност групата да бъде закрита, тъй като сдружение "Зрение" няма откъде да покрие тези задължения. Получи се така, че ръководителите на сдружението не можеха да проведат отговорни преговори с мобилния оператор, а това несъмнено можеше да доведе до сериозно ощетяване на мнозина от нашите съюзни членове. Точно това ни мотивира - да се намесим и да направим необходимото за спасяването на групата, а не, че чак толкова ни е било мерак да си вземаме още едно главоболие. Оказа се, че за целта самите ние трябваше да поемем нейното по-нататъшно администриране. Аз самият по никакъв начин не бих позволил слепи хора да бъдат ощетени и да се лишат от възможността да комуникират напълно безплатно помежду си.
-Това не е ли една доста драконовска мярка?
- В началото мислехме само да съдействаме на представителите на сдружение "Зрение", но се видя, че те нямат необходимите възможности и капацитет да ръководят тази група. От друга страна сме убедени, че РСО София има всичко, което е необходимо за администриране на групата, така че тя и занапред да е полезна за слепите хора.
- Това политика на Съюза ли е или е само инициатива на регионалната организация в София?
- На регионалната организация. Аз, разбира се, поставих въпроса на председателя на Съюза и той не само не възрази, но пое ангажимент и да ни съдейства, когато това е необходимо. Но така или иначе регионалната организация в София застана зад тази кауза и ние сме готови да си носим цялата отговорност.
- Нека ясно да кажем на хората кой ръководи сега тази група и към кого трябва да се обръщат те при възникнал проблем?
- Като председател на регионалната организация съм възложил на Александър Велков. Естествено, при нужда и аз се включвам. Заедно разглеждаме възникналите проблеми и се стараем да ги разрешим.
- Ако правилно съм Ви разбрала, при възникването на какъвто и да е проблем, свързан с комуникационната група, хората трябва да се обръщат към Александър Велков или директно към Вас?
- Да, така е. Сега сме още в началото на работата и, разбира се, излизат много и най-различни проблеми и неясноти. Но мисля, че не след много време всичко ще си дойде на мястото.
- Как стои въпросът с тези членове на групата, които преподписаха своите договори преди да настъпят промените, за които говорим?
- Все още в офисите на "Глобул" и магазините "Германос" не е сменено името на групата, но имаме уверение, че до една седмица този проблем ще бъде решен и всички, по-рано преподписали своите нови договори, ще могат да се претарифират вече при условията, които договорихме ние с доставчика.
- Какво трябва да пише на офертата?
- ССБ, Регионална организация София.
- Каква е гаранцията, че групата към "Зрение" ще бъде закрита и няма да се получи така, че някои да са си останали към нея, а останалите да са към съюзната група? Разбирате, че при такава ситуация разговорите между хората от едната и другата група няма да са безплатни!
- Такава опасност не съществува. Групата към "Зрение" е закрита. Още преди Нова година с Йордан Пеев, който последно представляваше групата пред оператора, се договорихме и в офиса на "Глобул" подписахме договор за прехвърляне на отговорността за нейното администриране към Регионалната организация на ССБ в София. С този документ окончателно се споразумяваме, че сдружение "Зрение" вече няма никакви ангажименти към групата.
- Колко е максималният брой карти, които може да получи един незрящ човек от групата?
- Неговата плюс още 5.
- Как стои въпросът с включването на нови хора в групата?
- Който желае, винаги може да се включи. Необходимо е само да отиде в регионалната организация на ССБ, в която членува, откъдето да му бъде издадена служебна бележка. Тя е по образец. В него се вписва името на незрящия клиент и зрящите, които са негови близки и заедно с него ще получат карта. Ние искахме това да става само с представяне на решение на ТЕЛК, но мобилният оператор не се съгласи заради Закона за опазване на личните данни.
Председателят на ССБ с писмо разпореди на всички регионални председатели на организацията да оказват съдействие на всички съюзни членове и въобще на всички незрящи, които искат да се присъединят към групата. Така че за информация и за решаване на възникнали проблеми хората могат да се обръщат и към регионалните организации на ССБ в цялата страна.
- В групата има и доста зрящи хора - какво се случва, ако някой от тях пожелае да вземе и втора карта?
- С тези бележки се удостоверява, че даденият човек е незрящ и именно като такъв има право да се включи в комуникационната група. В този случай той има основание да вземе допълнителни карти за свои виждащи близки и приятели. Зрящите хора могат да се ползват от това право само доколкото се явяват близки на някой незрящ ползвател, затова те не могат да вземат по 6 карти. Така или иначе това е група, която се създава за облекчаване на достъпа до телефонни комуникации за незрящите. От това произтичат и предимствата, и съответните ограничения.
- Означава ли това, че по някакъв начин слепият ще носи отговорност, ако някой негов близък, който е получил карта именно като такъв, се окаже некоректен платец?
- Не, защото правото да получи такава карта наистина се дава чрез слепия абонат, но след това самата карта вече се зачислява по името и ЕГН-то на този, който я получава, и всеки сам си носи отговорността пред оператора.
- И още нещо. На някои клиенти се предлага да подпишат договор не за две, а за три години. Защо се получават тези различия?
- Да, наистина и до нас достигна информация от някои градове в страната, където вместо двугодишни им предлагат тригодишни договори. Явно и на служителите на мобилния оператор им е безкрайно писнало. На моя въпрос защо това е така те отговориха, че проблемът е чисто технически. Увериха ме, че по-късно това ще бъде изчистено и всички ще бъдем при равни условия.
- Ще си позволя да пренебрегна деликатността и да Ви попитам какво получава един ръководител, който администрира подобна група?
- Никой няма да получи и стотинка, за никого от нас няма да има каквито и да било материални облаги! Просто искаме групата най-сетне да се остави на мира и да си работи спокойно! Не съществува никакво тайно или явно споразумение между нас и оператора, по силата на което ние да получаваме някакви материални облаги! Ние наистина се водим единствено от желанието да сме полезни на незрящите хора в София и в страната! И да добавя и още една информация - при подписване или преподписване на договор с "Глобул" на абонатите ще бъде предлагано да си закупят на изплащане, със срок до изтичане срока на договора, няколко вида мобилни телефонни апарати, работещи под системите Андроид и Симбиан, удобни за използване на говорещи програми.
И съвсем накрая ще си позволя да пожелая на всички колеги лесно и безпроблемно общуване с много техни роднини и приятели!Назад

Всички статии на Брой 02, 2013

IN MEMORIAM
Председателят Янаки Градев ни напусна завинаги
В РСО СОФИЯ
Стартира проект за Хранителна банка в София
Приключи ли сагата около комуникационната група на Сдружение "Зрение"?
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен организационен отчет на ССБ за 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Добрич
Плевен
ИНТЕРВЮ
Лице в лице, от първо лице
ИСТОРИЯ
Успение на свети Константин-Кирил Философ
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ОБЯВИ
Библията на CD
Бележка на редакцията
ОЧЕРК
Борис Бодичев - познатият и непознатият
ПРЕМИЕРА
Европа за хората
СПОРТ
Футболен клуб "Ливърпул" с благотворителна акция
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8