Брой 02, 2013

Тема: ПРЕМИЕРА

Европа за хората


На 6 февруари 2013 г. в сградата на Съюза на журналистите се проведе премиерата на книгата "Европа за хората - достойният труд на достойните хора", дело на журналистката Таня Йовева. Тя бе издадена с любезното съдействие и финансиране на МТСП по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". На събитието, което беше отразено от БНТ, бяха дошли много почитатели на каузата за заетостта на хората с увреждания.
Главният секретар на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова представи книгата пред аудиторията. Тя завладя публиката с прочувственото си слово, като включи някои пасажи и заглавия от книгата, свързани с отделни човешки съдби: "Таня Йовева е от хората, които не само ще ти дадат рибата, за да нахраниш днес своето семейство, но и ще те научат как да я ловиш, за да може да се изхранваш цял живот - нещо, за което не всеки има духовната сила...". Тодорова наблегна именно на силата на духа в характера на Таня Йовева и на всеотдайността, с която тази жена години наред работи в сферата на заетостта на хората с увредено здраве, още повече че авторката е и председател на Сдружение "Национален алианс за развитие".
Изказването на Снежана Тодорова вдъхнови присъстващите и те неусетно взеха думата, и изразиха своето отношение към книгата и проблемите, засегнати в нея.
Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите в България, връчи на Йовева специална грамота за добра съвместна социална дейност и изказа своя възторг не само от четивото, но и от авторката му. Той шеговито предложи на Таня Йовева да се клонира, тъй като нейният принос за решаването на проблемите на хората с увреждания, за тяхната защита и реализация на пазара на труда е не само дългогодишен, но е огромен и пълноценен.


Ваня Занетова - представител на Българския център за джендър изследвания, също привлече публиката с емоционалното си изказване, посветено на дългогодишния труд на Таня Йовева. Тя изрази удоволствието, с което те винаги са работели заедно за равнопоставеността на мъжете и жените и срещу домашното насилие, и каза, че през годините са създали прекрасни приятелски и служебни взаимоотношения помежду си.
В книгата "„Европа за хората - достойният труд на достойните хора" са представени не просто портретите на успели хора с увреждания, но и самата формула за постигането на целите - силна воля, упоритост, достойнство и влагане на дух и любов във всяка дейност. Описани чрез колоритния език на авторката, чийто живот също е бил изпълнен с много предизвикателства, които тя и до ден-днешен преодолява, те са истински пример за всички нас, независимо от това дали сме в прекрасно здравословно състояние или не.
В четивото ще откриете още споделени добри практики от чужбина, любопитни факти от света и полезна информация за онези, които биха желали да се развиват без значение на здравословното си състояние и възрастта. Това е книга, в която споделянето ни възпитава и едновременно с това ни дава полезна информация - нещо, което рядко се среща в наши дни.
Тук можете да прочетете за хора с увреждания, които не само са успели в своята професия, но са постигнали високи резултати и са помогнали на много други като тях. Сред тях са Живко Томов - сляп програмист, Роберт Абрашев - музикант, Ирина Папанчева - активна общественичка, Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите, Митко Шалев - директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, Петър Петров - кмет на Ценово, Русенска област, и много други хора с увреждания от страната и чужбина, получили заслужено признание за труда си в обществото.
Позволявам си да ви приканя да потърсите и прочетете тази книга, защото тя ще ви покаже на какво са способни хората с увреждания.

Галя ГОРАНОВАНазад

Всички статии на Брой 02, 2013

IN MEMORIAM
Председателят Янаки Градев ни напусна завинаги
В РСО СОФИЯ
Стартира проект за Хранителна банка в София
Приключи ли сагата около комуникационната група на Сдружение "Зрение"?
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен организационен отчет на ССБ за 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Добрич
Плевен
ИНТЕРВЮ
Лице в лице, от първо лице
ИСТОРИЯ
Успение на свети Константин-Кирил Философ
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ОБЯВИ
Библията на CD
Бележка на редакцията
ОЧЕРК
Борис Бодичев - познатият и непознатият
ПРЕМИЕРА
Европа за хората
СПОРТ
Футболен клуб "Ливърпул" с благотворителна акция
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8