Брой 02, 2013

Тема: КОМУНИКАЦИИ

Нашите мобилни помощници


През последното десетилетие мобилните телефони станаха неразделна част от живота на съвременния човек. Докато в средата на 90-те години на миналия век те бяха не само новост и гигантски скок в развитието на комуникационните технологии, но и един вид признак за материално благополучие, то днес всеки човек притежава и то не само един, а понякога и няколко мобилни телефона.
Естествено, във времето този вид техника започна да се развива и усъвършенства и днес мобилните технологии напредват с гигантски скокове. Първите мобифони бяха с твърде голям размер и доста несъвършена комуникационна система на принципа на радиостанциите. Те бързо бяха изместени от много по-практичната система GSM, която буквално ги изхвърли от употреба.
Постепенно, GSM-апаратите ставаха все по-малки и компактни, докато в даден момент този процес спря, тъй като производителите започнаха да ги предлагат на пазара с операционни системи. Първата такава операционна система беше simbian. След нея се появи системата windows mobil, а напоследък много силно се наложиха системите android и I-phone.
Не е твърде далече назад във времето моментът, в който и незрящите хора по света получиха неограничен достъп до мобилните си телефони чрез различните говорещи програми за тях, което ги направи изключително самостоятелни и независими поне в тази част от техния живот.
Днес, при огромния избор, който ни се предоставя на пазара, може би много от незрящите се замислят кой вид телефон или операционна система да изберат за себе си, така че да имат пълен достъп до телефона и да го използват пълноценно, не само в качеството му на телефон за връзка, а и като навигатор, музикален плейър, помощник за градския транспорт, текстов редактор и множество други функции.
За да ви улесним във вашия избор, ще се опитаме да предоставим възможно най-пълна информация за устройствата, достъпни в най-голяма степен за нас, незрящите, ще направим сравнения, ще видим плюсовете и минусите на всяка една от системите.
Разбира се, за целта ще ползваме опита и знанията на незрящи хора, които се занимават с озвучаването и поддръжката на мобилните телефони от гледната точка на достъпността. Един от тях, който любезно се съгласи да окаже съдействие, е Ивайло Ковачки, през ръцете на когото досега са минали може би стотици различни модели мобилни телефони и който ежедневно оказва помощ на незрящите в усвояването на този вид технологии.

Преди около може би 7-8 години незрящите масово започнаха да ползват мобилни телефони под simbian, но напоследък телефоните под android като че ли се наложиха все повече на пазара. Затова и първата ми молба към г-н Ковачки беше да направи съпоставка между двете операционни системи от позицията си както на човек, който се занимава с озвучаването им, така и на потребител. Помолих го да изтъкне плюсовете и минусите.
По негово мнение много по-лесни за употреба са телефоните под simbian, каквито са повечето от моделите на nokia. При тях всичко е максимално опростено и подредбата на менютата е строго определена - едно под друго или в хоризонтални табове, а от всеки хоризонтален таб има вертикален списък, по който може лесно да се придвижваме със стрелките.
Такива са например табовете с набрани номера, входящи и пропуснати обаждания. От всеки един таб надолу има списък със съответните телефони и имена от телефонния указател. Тези телефони имат максимално опростено меню с пълна достъпност от екранен четец - с много малки изключения, отнасящи се до мултимедийните файлове, но това не е фатално.
При телефоните под android използването на тъч скрийн е неизбежно, което за някои незрящи би могло да представлява доста сериозен проблем. Дори при наличието на хардуерна клавиатура ползването на сензорния екран е неизбежно, тъй като това е замисълът на самата операционна система - да се управлява през тъч скрийн.
По този начин, по мнението на г-н Ковачки, както и по мое мнение, телефоните под simbian са много по-интуитивни и лесни за управление, особено що се отнася до съвсем начинаещи потребители.
Освен това при телефоните под simbian командите за управление са много по-добре развити по отношение на работата с екранен четец, което не е така за много от телефоните под android.
Ако например в една nokia командата се произнася изцяло от синтезатора, то при android има случаи, когато гласът произнася само командите "ok" и "отказ" и е необходимо екранът да се изгаси, и отново да се включи, за да изчете целия текст, което не е фатално, но въпреки това би затруднило начинаещите потребители.
Все пак, когато стана дума за това какъв апарат би посъветвал да си закупят хора, които за пръв път възнамеряват да използват говорещ мобилен апарат, г-н Ковачки постави като условие и индивидуалните потребности на конкретния човек - какво точно би искал той от телефона си. В случай че апаратът е необходим на човека за ползване именно като телефон и нищо повече, то естествено най-подходящи са телефоните от марката nokia под simbian. Там лесно може да се извади списъкът с контактите, да се видят набраните номера, пропуснатите обаждания, лесно се набира и лесно се пише sms.
Ако потребностите на ползвателя обаче са по-големи, то тогава за препоръчване са телефоните под android, които имат много по-широки възможности и множество интересни и полезни приложения. Различните версии на android са подходящи за различен тип потребители. Например по-високите версии са за по-напреднали и по-грамотни технически хора, докато по-ниските версии на тази операционна система (версия 2.3.7) са много по-удобни за желаещите тепърва да опознаят android.
За човек, работещ с компютър, управлението на такива телефони ще е в пъти по-лесно, тъй като организацията на менютата се доближава до тази на компютрите. За човек, който никога не е имал досег с компютър, nokia под simbian безспорно е много по-подходящият апарат.
Ако може да се направи паралел между оперативната система за компютър и мобилни телефони, то системата android не само е близка, но си е един вид чист linux, докато simbian е по-скоро операционна система специално за телефони.
Кои марки и модели апарати са препоръчителни за незрящите под двете операционни системи?
Максимално опростените модели под simbian това са класическите модели на nokia - в търговската мрежа те се наричат "класик" и притежават максимално опростена клавиатурна подредба.
По-сложните модели са телефоните от е-серията, които се водят бизнес-клас. При тях има допълнителни бутони за бързо стартиране на програми и откъм функции те са по-претрупани. За по-грамотните технически хора обаче това би могло да бъде и голямо улеснение. Опростени и достъпни са моделите на nokia от n-серията, където има допълнителен бутон за мултимедия - музикален плейър, камера, галерия и т.н.
От телефоните под android може би най-лесен за ползване е Samsung galaxy b-5512. Освен че е много лесен за разучаване, този апарат работи и с две сим карти, което е един безспорен плюс. Версията на android при него е ниска - 2.3, и лично аз, от гледната точка на потребител и притежател на такъв апарат, бих го препоръчала на начинаещите незрящи ползватели. Като цяло фирменият, стоковият софтуер на Samsung е много по-достъпен, отколкото на други апарати под android. Неслучайно фирмата-производител е водеща в световните класации. Приложенията за Samsung са много по "дружелюбни за употреба", менютата им са много по-богати и 90 процента от тях подлежат на озвучаване. Друг подходящ модел е от същата серия, но модел b-5510, който е същият като b-5512. И двата модела имат права разширена хардуерна клавиатура - безспорно удобство, тъй като андроидите са или изцяло с тъч скрийн, или с такава кверти-клавиатура.
Ако съпоставим телефоните под simbian, работещи изцяло със сензорен дисплей, и апаратите под android, особено при високите им версии, при последните достъпността и възможностите са несравнимо по-големи в сравнение с nokia. Ако говорим за android 2.3, там достъпността изцяло от екрана е практически невъзможна без адаптираната програма eyes free shell.
Като цени най-достъпни, естествено, са по-опростените модели на nokia - тези от модела "класик". Цената на един чисто нов такъв телефон не надхвърля 240-250 лв., визира се конкретно nokia C-5. По сложните модели, какъвто е например nokia E-5, съответно са и по-скъпи - 350-400 лв.
При андроидите цените варират от около 300 лв. (за гореспоменатите модели на Samsung) до твърде широк ценови диапазон - до 1000 лв. за по-сложните модели. Всичко зависи от индивидуалните параметри, заложени от производителите в конкретния апарат - процесор, оперативна памет, дисково пространство и т.н.
Още нещо изключително важно, което е необходимо да се знае, е, че телефоните под simbian не изискват постоянна връзка с интернет, което за андроидите е почти задължително, защото това дава възможност да се тегли огромно количество разнообразни приложения и да се обновяват вече инсталираните. Специално за незрящите адаптираните приложения не са твърде много, но пък наличните са изключително удобни и полезни.
Една от тези програми е mobile accessibility, която има собствен интерфейс, собствен десктоп и се озвучава напълно. Постоянната връзка с интернет е необходима също така и за GPS-локализацията, за да може оптимално да се ползват програмите за навигация. Такива програми са например talking location, intersection explorer, walky-talky.
Като цяло навигацията в simbian е много по-добре развита, защото там е вградено гласово оповестяване, въпреки че за България не съществува гласова пешеходна навигация и в нашия случай програмите са безполезни за нас.
Попитах Иво вярно ли е, че производителите спират развитието и поддръжката на simbian и ако е така - какво означава това за нас, потребителите.
Докато телефоните под simbian все още са на пазара, те са напълно работоспособни и функционални. Това, че няма да се произвеждат обновления на софтуера, по никакъв начин не пречи на работата на тези телефони. Фактът, че дадена система спира да се развива от производителите, не я прави неработоспособна и в този смисъл потребителите няма от какво да се опасяват поне в следващите няколко години.
Затова и една препоръка да се скача директно на андроид в случая би била неуместна.
Като резюме от написаното досега може да се отправи посланието към начинаещите ползватели, че за телефон под simbian е препоръчително да се търсят моделите от класическата серия, а под android - тези с версия 2.3 и задължително с хардуерна клавиатура.
Напредналите потребители вече са достатъчно наясно с повечето марки и модели мобилни телефони и повечето от тях отдавна са решили и избрали своите мобилни устройства.
В случай че имате интерес към дадената тема, моля да ни пишете на адреса на редакцията и да задавате конкретните си въпроси. От своя страна ние ще се постараем да даваме изчерпателни отговори, за да ви улесним максимално във вашия избор.

Марина ПЕТКОВА
Консултант - Ивайло КОВАЧКИНазад

Всички статии на Брой 02, 2013

IN MEMORIAM
Председателят Янаки Градев ни напусна завинаги
В РСО СОФИЯ
Стартира проект за Хранителна банка в София
Приключи ли сагата около комуникационната група на Сдружение "Зрение"?
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен организационен отчет на ССБ за 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Добрич
Плевен
ИНТЕРВЮ
Лице в лице, от първо лице
ИСТОРИЯ
Успение на свети Константин-Кирил Философ
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ОБЯВИ
Библията на CD
Бележка на редакцията
ОЧЕРК
Борис Бодичев - познатият и непознатият
ПРЕМИЕРА
Европа за хората
СПОРТ
Футболен клуб "Ливърпул" с благотворителна акция
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6
8