Брой 02, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Верни на традициите


И тази година не пропуснахме Бабинден. Членовете на ТО на сляпо-глухите Добрич се събрахме в клуб "Детелина". Помещението едва побра всички желаещи да отбележат този празник. За хубавото настроение допринесе и чудесното, слънчево време.
В началото председателката приветства своите гости, като пожела на всички здраве и берекет през тази година и повече бебета да има! За баба избрахме най-възрастната жена - Стоянка Миланова. Тя накичи присъстващите с чимшир и червено цвете. Бабата бе донесла сладка питка, а всяка от жените също се бе погрижила за празничната трапеза. По стара традиция на бабата й се поля да си измие ръцете с поръката: "Както се хлъзга сапунът, така да се плъзгат и бебетата!". Подарихме й голяма хавлия и сапун.
Тържеството продължи с много песни, закачки, хумор. Раздадени бяха награди в следните категории: за най-умна баба отличието бе отсъдено на Стоянка Жекова; за най-артистична баба бе избрана Недялка Вълчева, а за най-сексапилна - Янка Лазарова. И трите получиха скромни подаръци

Калинка КОВАЧЕВА

Вести

29-ти януари за смесената фолклорна група "Светлина" при ТСО Добрич бе изпълнен с вълнения. Бяхме поканени да участваме в празника на Дома за стари хора в Добрич. Много отдавна съществува нашето голямо приятелство.
Всички се събрахме в ранната утрин на този ден в офиса на организацията. Подготвихме сценария за провеждането на концерта. Дойде микробусът на дома да ни вземе. Облечени в народни носии, заедно с ръководителя на групата маестро Георги Събев се качихме в колата и тръгнахме.
На входа ни чакаха представители на дома с цветя в ръцете. Ние още повече се развълнувахме. Влязохме в залата, където ни посрещна директорката г-жа Пантелеева. Там ни чакаха и всички домуващи.
Милото тържество беше открито от г-жа Пеева, която представи групата и нейния ръководител маестро Георги Събев и поздрави домуващите със свое стихотворение. Тя поднесе и календар - подарък от г-н Стоян Господинов, ръководител на Добруджанския ансамбъл, с пожелание за много здраве и щастие.
На концерта бяха изпълнени шест песни от цялата група плюс две индивидуални изпълнения на Петко Костадинов и Вярка Тонкова. Всички хора в залата бяха затаили дъх и след всяко изпълнение имаше бурни ръкопляскания.
В очите на много от присъстващите се виждаха сълзи от вълнение. След като концертът приключи, от името на домуващите на група "Светлина" беше подарена саксия в поставка от макраме, а Георги Събев засвири с акордеона и всички се хванахме на хорото. В същото време рождениците черпеха с бонбони. Беше много вълнуващо. Нито на домакините, нито на нас ни се искаше да се разделим! Изпратиха ни с пожелание за много здраве и дълъг живот.

***

Най-после дойде дългоочакваният ден на Трифон Зарезан и Свети Валентин.
В офиса на Териториалната организация на слепите в Добрич се събрахме, за да отпразнуваме двата празника. Валентин Влаев имаше и имен ден.
Тържеството беше открито от председателя на организацията Паунка Пеева, която честити празниците на всички присъстващи, като ни пожела много радост, щастие и успехи във всяко начинание.
През цялото време в стаите звучеше музика. Виждаха се усмивките по лицата на хората.
Янка Райнова и Грозданка Одринска ни радваха с изпълненията на своите песни. Чуваха се и вицове, отново в изпълнение на Янка Райнова. Направо сме възхитени от самочувствието на тази възрастна жена. Тя е винаги усмихната и весела.
На всички ни беше много хубаво, защото се откъснахме от ежедневните проблеми. На тръгване си пожелахме по същия начин да отпразнуваме 8 март и Първа пролет.

Паунка ПЕЕВА

Бабинден в "ХобиСклуб"

Ревностните почитатели на народните празници и традиции отбелязаха Бабинден по стар стил в "ХобиСклуб". Този ден не променя датата си - 21 януари. Още от предния ден Златка Василева е приготвила красиви букети от живи цветя и чимшир, за да накичи всички празнуващи за здраве и дълголетие. В уречения час - 12.00 ч., водещата Тодорка Стоянова откри тържеството с нежни думи и благодарност към майката, която дава живот. Последваха поздравления от председателя Иван Тодоров, Светла Стоева, Валерия Урсова, Траянка Хорозова, Димитър Кънчев и др. Почетен гост на този тържествен ден бе д-р Рада Отузбирова, която поздрави присъстващите жени с топли думи и специално изпълнение на хумористични песни. За доброто настроение се погрижиха Недялко Стоянов, Веселин Михайлов, Мима Русева и др. Имаше танци, песни, хора и ръченици.

Уважаеми приятели, приемете нашите искрени поздравления за неуморния Ви труд и актуалното Ви присъствие в специалното списание за нас, незрящите. Благодарим Ви за жизнено важната подкрепа, която ни оказвате!

***

Завърши кампанията за направата на мартенички в НПО "ХобиСклуб" Добрич. От началото на календарната година над 20 жени - членове и доброволци на организацията, работеха ежедневно, за да сътворят 1300 красиви, ръчно изработени мартенички. Идеята е да ги продаваме сред нашите съграждани. Моделите са най-разнообразни. Разполагаме както с мартенички за дома, които са по-големи по размер, така и с традиционни по форма. Планираме да продаваме на три места в града. Изделията са оригинално аранжирани на стативи с емблемата на "ХобиСклуб". Трудът на нашите търговци е абсолютно доброволен. Искаме да напомним на обществеността, че сдружение "ХобиСклуб" се издържа основно от дарения. Ние нямаме държавна субсидия и приходите от продажбата на красивите ни изделия ще спомогнат за обогатяването на дейността на нашата организация.
Надяваме се, че нашите мартенички ще украсят добричлии, които знаят да ценят интересното и са склонни към благотворителност и съпричастност. Майсторски вплетените бели и червени конци са изработени с много старание и любов, носейки вечното българско послание за здраве, благоденствие и късмет.
Успоредно с увлекателната работа не стихна и веселият и задружен живот в сдружението. По време на тези колективни занимания се разказваха много вицове и интересни случки. Всеки се опитваше да допринесе с нещо за дружеската атмосфера по време на работата.
Бих искал да подчертая, че организираният живот в клуба издава самочувствието на силни и можещи хора, независимо от възрастта и уврежданията. Някои от членовете ни все още поддържат приятелски отношения със свои познати от младежките си години. Заедно са преживяли значими вълнения, неразделни са били във важни събития от живота си. Затова стиховете на нашата съсъдбеница, незрящата поетеса Вили Кърпарова, описват ритъма и живота на организацията ни:

"Пак събра ни тук съдбата,
както в миналите дни
и напук на самотата
трябва да не се делим".


Аз като председател и човек се радвам на нашия сплотен живот. Нещата се случиха неусетно. Неслучайно дамите от "ХобиСклуб" казват: "Неразделни бяхме, сме и ще бъдем!".

Иван ТОДОРОВНазад

Всички статии на Брой 02, 2013

IN MEMORIAM
Председателят Янаки Градев ни напусна завинаги
В РСО СОФИЯ
Стартира проект за Хранителна банка в София
Приключи ли сагата около комуникационната група на Сдружение "Зрение"?
ВЪТРЕШНО СЪЮЗНА ДЕЙНОСТ
Сборен организационен отчет на ССБ за 2012 г.
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Левски
Добрич
Плевен
ИНТЕРВЮ
Лице в лице, от първо лице
ИСТОРИЯ
Успение на свети Константин-Кирил Философ
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ОБЯВИ
Библията на CD
Бележка на редакцията
ОЧЕРК
Борис Бодичев - познатият и непознатият
ПРЕМИЕРА
Европа за хората
СПОРТ
Футболен клуб "Ливърпул" с благотворителна акция
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6