Брой 03, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Добрич


Честит юбилей, Митко!

Димитър Кънчев е роден на 15 февруари 1943 г. в село Лозница. От 1949 г. живее в Добрич.
През 1963 г. се жени. Има двама сина и три внучета. Работил е в МЗ "Метал", "Търговско обзавеждане", ЗЕНА.
През 1993 г. претърпява трудова злополука. Вследствие на това получава увреждане на двете очи. Инвалидизира се следващата година пред комисия на ТЕЛК. Впоследствие се появяват и усложнения в слуха. Член е на ССБ от 2007 г., а три години по-късно става член и на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич. Той споделя, че в тази организация е намерил свои съсъдбеници, с които открива близки точки за общуване. Димитър Кънчев бе изпратен в Националния рехабилитационен център "Хелън Келър" Пловдив за придобиване на умения по компютърна грамотност и други полезни дейности. Върна се доволен с обещанието, че в бъдеще пак ще продължи заниманията си в учебния център.
Митко обича да спортува. Играе шахмат, табла, канадска борба. Стана член и на спортния клуб "Устрем". Миналата година на първенството във Варна се отличи с бронз на канадска борба с лява и дясна ръка. Благодарение на неговите умения, добричкият отбор се класира на първо място в надпреварата по табла и на трето по шахмат.
Друго любимо занимание на Димитър Кънчев е поезията. Негови стихове са публикувани в последния сборник на клуб "Вдъхновение" – "От силен вятър понесени". Обича да пее и затова често се превръща в сърцето на компанията.
Рожденикът има много приятели и това не е никак случайно, защото често прави добро на хората.
Всички се радваме на неговата жизненост и голямо сърце. Пожелаваме му още дълги години да се занимава с прекрасните си хобита, да весели събиранията ни, да е все така здрав и жизнен! Обичаме те, Митко!

Калинка КОВАЧЕВА

Пияни от любов

Всички празници са хубави, но най-много ни допада Денят на виното и любовта. По традиция и тази година се събрахме в клуб "Детелина" към ТО на сляпо-глухите в Добрич. Членовете на организацията и половинките им едва се побраха в неголямото помещение.
Председателката поздрави присъстващите, като каза, че виното се прави с любов, а любовта без вино не може. Пожела на всички да запазят топлината в семейното огнище и да се стремят никога да не загасне. И нека всеки ден да казваме на любимите си хора, че ги обичаме!
Както в предни години, така и сега избрахме цар на виното и царица на любовта. Янко Златев като виден и опитен лозар пое титлата на царя, а Руска Иванова бе провъзгласена за царица. Тържествено ги коронясахме и им връчихме бутилка шампанско и икебана във формата на сърце. Царят поздрави всички присъстващи и сподели, че хубавото вино се прави от узряло грозде и в чисти съдове.
Царицата на любовта също ни поздрави. Тя рецитира любовна лирика и подари валентинки с интересно за повода послание.
Пяха се песни за любовта, разказваха се случки за първата любов, припомняха се интересни трепети и мигове от срещи с любим човек. Не забравихме да поздравим и рождениците Ваня Петкова и Димитър Кънчев.
Гвоздеят на тържеството бе дегустацията на вината. Включиха се тринадесет производители. Избрано бе жури от трима души с председател Стоян Стоянов. То бе много затруднено, защото вината бяха от хубави - по-хубави. В края на краищата първото място бе отсъдено на Янко Златев. На второ място остана Митко Симеонов, а на трето - Стоянка Миланова. И тримата получиха предметни награди.
Успоредно с дегустацията, край богато наредената трапеза се вдигаха наздравици за берекет и любов. Веселихме се до късния следобед. Всеки си отиде у дома, като отнесе със себе си късче обич.

Калинка КОВАЧЕВА

ХобиСклуб отбеляза денят на психичното здраве

Повод за редовната среща на членовете на "ХобиСклуб" бе статия от списание "Зари". По покана на председателя Иван Тодоров гост и лектор беше психологът Мая Златева.
Темата за депресията и по-специално за бялата депресия предизвика голям интерес и провокира у присъстващите многостранни въпроси. Как и защо тя се появява, кои са причините за нея и докога ни съпътства?
Така наречената болест на емоциите бе разкрита на достъпен език в многопластовото й проявление, без да се задълбава излишно в детайли. Целта на лекцията бе свързана с повдигане на нивото на културата в това отношение.
"Корените на депресивното състояние можем да търсим в онзи момент, в който ние самите сме пропуснали да заявим и отстояваме собственото си мнение. Затлачването на правото да се себеотстояваме рано или късно ни поставят на прага на това болестно състояние", каза психолог Мая Златева.
Последваха множество въпроси от личен и общочовешки план до актуален общонационален аспект, поставени от незрящи и слабовиждащи членове на клуба, сред които Веселин Михайлов, Светла Стоева, Софка Георгиева, Димитричка Николова, Марин Николов и други.
На финала, за повдигане на позитивното настроение и напълно в съответствие с пролетното време, "ХобиСклуб" поздрави своите рожденици Светла и Ахмед.

Иван ТОДОРОВ



Назад

Всички статии на Брой 03, 2013

IN MEMORIAM
Почина Недялка Камбурова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Монтана
Левски
Пловдив
Бургас
Видин
София
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
Ученическа компания създаде чертожна линия за незрящи
Изобретиха кубче на Рубик за слепи хора.
ПРОЕКТИ
Проект "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси”
ЮБИЛЕЙ
Васил Долапчиев на 60 години




Архив на изданието
1 2 3 4 5 6