Брой 03, 2013

Тема: ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ

София


Ресторанти и хотели пропъждат незрящите с кучета-водачи

Едва 50 % от подбраните първоначално четириноги успяват да покрият тестовете и да бъдат включени в по-нататъшните програми за обучение на кучета-водачи.
Кампанията "Отвори очи" цели да подобри достъпа им до различни учреждения.
Преди години по време на една лекция по теория на познанието проф. Любен Сивилов накара нас, младите студенти по философия, да си представим живота си без едно от петте сетива – зрение, обоняние, вкус, слух и осезание (усещане). Съвсем естествено, като човек, който има проблем с очите, си помислих, че не е изключено някой ден да се събудя и да разбера, че съм загубила зрението си напълно. Но не можех да си представя живота без музика, без миризмата накарамфил и канела, без прегръдките на близките ми хора и без топенето на млечен шоколад в устата ми.
Сетих се за тази случка, когато попаднах на кампанията "Отвори очи" в една от социалните мрежи. Инициативата цели да подобри достъпа на хора с увредено зрение, придружавани от кучета-водачи, до различни обществени места. Оказва се, че незрящите и техните четириноги помощници не биват допускани до различни банки, ресторанти, хотели, големи вериги магазини и молове и то в разрез със Закона за интеграция на хората с увреждания. Поради тази причина незрящите са решили да посещават само учреждения, които имат отличителен стикер, показващ, че вратите им са отворени за хората с увреждания и за служебните кучета.
"Перманентен проблем е непознаването и непризнаването на закона, който дава право на свободен достъп до обществени места и в обществения транспорт, заради което се налага ние непрекъснато да напомняме за него, да разясняваме, че непознаването на закона никого не извинява", обясни пред "Новинар" Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи". По думите й кампания като тази може по деликатен начин да промени обществените нагласи и да подкани институциите да бъдат социално отговорни. От фондацията се организира Ден на отворените врати в училището за кучета-водачи на 16 март, както и на 1 юни.
Всеки би могъл да премине полигон с превързани очи с помощта на служебно куче или с бял бастун, като по този начин може да се постави на мястото на незрящия човек.
"Тази кампания се роди от хора, които са близки на фондацията", разказа Соня Цанкова - Соната, координатор на кампанията "Отвори очи". Копирайтърите от "Ideas Lab", продуцентите от "Stripe" и уебдизайн студио "Кипо" напълно доброволно обединяват усилията си, за да стартират инициативата. Допреди година кампанията не среща каквато и да било подкрепа до момента, в който различни институции сами решават да се включат в нея.
"Аз се опитах да им обясня, че тази кампания е за зрящите, а не за незрящите", поясни Цанкова, която смята, че обществото трябва да отвори очите си за проблемите на хората с увредено зрение.
Стикери с логото на кампанията - релефно куче-водач, вече се разпространяват не само в столицата, но и в Благоевград, Пловдив, Сливен, Силистра, Варна и Бургас.
Обучението на четириногите струва около 15 000 лв. Благодарение на спонсори и договори за съфинансиране на проекти от фондация "Очи на четири лапи" успяват да предоставят четириноги помощници безвъзмездно на нуждаещите се. Необходимата субсидия за произвеждането на между 10 и 15 кучета годишно е около 150-200 000 лв.
"Ние, предавайки едно куче на сляп човек, не го оставяме извън погледа си. Той може да разчита на нашата помощ и подкрепа до края на работния живот на кучето", обясни Албена Алексиева, председател на фондацията. След прецизен подбор кучетата биват настанени в приемни семейства. Кучетата трябва да са интелигентни, любознателни, доверчиви и да не проявяват каквато и да било агресия. Всякаква проява на ловен инстинкт се потиска чрез обучение и социализация. Кучетата дори се научават да приемат котките и птиците и да не ги преследват като плячка. Голдън ретривърите и лабрадор ретривърите са най-често използваните кучета-водачи.

Десислава ПЪТЕВА

Използван източник: http://novinar.bg

Проблемът с Метрополитена вече е решен – ще преминаваме през първата бариера!

Неудобството за незрящите възникна след промяна в начина на таксуване на входа на метростанциите.
Вече повече от 15 години практиката беше пътниците с такова увреждане да се допускат през първата бариера, която се намира в близост до касата. Наскоро, след нововъведението, незрящите бяха принудени да преминават през последната бариера и това доведе до множество обърквания и неприятни ситуации. След разговор с представители на Метрополитена получихме уверението, че най-късно до седмица незрящите граждани и гости на София ще преминават през сектора за таксуване, както са го правили винаги. Това, разбира се, по никакъв начин не отменя задължението ни да бъдем коректни при ползването на този обществен транспорт, заплащайки съвестно предоставяната ни услуга.
Въпреки че метрото е едно от най-бързите, удобни и достъпни средства за придвижване в столицата, все още сме далеч от достигането на желания от всички незрящи софиянци стандарт. Ненавсякъде е поставена релефна настилка, а често там, където я има, тя не отговаря на необходимото качество. Друг сериозен проблем са маркировките в жълто на първото и последното стъпало на стълбищата, ако трябва да сме по-точни – тяхната повсеместна липса и неугледен вид.
Все пак ние сме благодарни на метрополитена за усилията, които полага, и ще се радваме, ако в бъдещите ни активни контакти постигнем съгласие по тези ключови за незрящите въпроси.

Използван източник: Ssb-sofia.orgНазад

Всички статии на Брой 03, 2013

IN MEMORIAM
Почина Недялка Камбурова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Монтана
Левски
Пловдив
Бургас
Видин
София
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
Ученическа компания създаде чертожна линия за незрящи
Изобретиха кубче на Рубик за слепи хора.
ПРОЕКТИ
Проект "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси”
ЮБИЛЕЙ
Васил Долапчиев на 60 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5