Брой 03, 2013

Тема: КОМУНИКАЦИИ

Нашите мобилни помощници


Операционната система Symbian

Предишния път, заедно с г-н Ковачки, се постарахме да направим общ сравнителен анализ между двете мобилни системи symbian и android, като посочихме плюсовете и минусите на всяка от тях.
Сега, отново с любезното му съдействие, ще обърнем внимание на телефоните под symbian като по-стара и може би мъничко по-опростена операционна система.
Огромна част от незрящите хора в България, които използват говорещи мобилни телефони, са започнали с първите модели под symbian, при това с най-ранните му версии – 7 и 8. Огромен минус на тези стари версии беше, че те не можеха да озвучават знаците на кирилица и може би дългогодишните ползватели ще си спомнят как трябваше да се учим на английската техническа терминология.
Само за две или три години системата symbian претърпя огромно развитие и се появиха новите версии от девето поколение – symbian 9.1, 9.2. и 9.3, докато се стигна до последните symbian "anna" и symbian "belleЮ".
Това, което е добре да се знае от незрящите, решили да не се отказват все още от апаратите под symbian, е, че с изключение на три или четири модела всички те имат много сходно разположение на клавиатурата, което ги прави изключително лесни за употреба. Това се отнася за различните модели на Nokia.
Освен апаратите от марката Nokia съществуват и няколко модела от други марки, които подлежат на "опитомяване" с говорещ софтуер.
Основното обаче, което трябва да се знае, е, че системата, на която се инсталира говорещият софтуер, е от клас symbian S60, тъй като съществува и друга wick-система, която е също symbian, но при нея управлението се осъществява само чрез докосване на екрана.
Това са предимно моделите на Sony Ericsson, на които говорещата програма дори не може да се инсталира.
Освен твърде популярните модели на Nokia под symbian S60 съществуват два от по-старите модели на Samsung и някои модели на Panasonic, но при тях самата операционна система е от най-старото поколение.
Най-новите актуални версии на symbian са тези от 9 нагоре, като моделите на Nokia под symbian 9.1, 9.2 и 9.3 са предимно класически модели с хардуерна клавиатура и няколко модела тип slider, т.е. с плъзгаща, но също така и с класическа клавиатура с 12 бутона – цифрите от 1 до 0, звезда и диез.
Някои от моделите като Nokia e-71 и e-72 са с кверти-клавиатура, т.е. прав модел, но с пълна клавиатура, подобна на тези на компютър или лаптоп. Това са телефони под symbian 9.3.
Когато става дума за symbian 9.4, това са началните модели на Nokia със сензорен екран.
При класическите модели обаче клавишите на управление са практически разположени на едно и също място. Това са клавиш 1 или левият софтуерен клавиш, който програмата нарича key-1, десният софтуерен клавиш или key-2 и под тях зелена слушалка отляво и червена отдясно. Всички тези апарати имат и клавиша за меню, който при инсталирана говореща програма при еднократно натискане е дефиниран като клавиш за управлението й. Тоест, ако бъде натиснат веднъж, това е talks-бутон, при бързо повторно натискане той работи като стандартен бутон за влизане в менюто на апарата. Отделно, всички класически модели имат и бутон за изтриване C.
Кои са скрийн рийдърите за симбиан. Още в самото начало първият такъв е бил разработен от компанията Nuance. Това е скрийн рийдърът talks, който е най-разпространен в България, има най-добре оптимизираните синтезатори и като цяло работи най-коректно. Като правило синтезаторите се инсталират в паметта на телефона, тъй като са малки по обем и работят много пъргаво.
Другият скрийн рийдър, по-разпространен в Русия, е mobile speak от испанската компания "Code factory". От гледна точка на функционалност този скрийн рийдър има много повече възможности, но синтезаторите за него са по-големи по обем и доста тежки. Затова при по-старите модели апарати с малка вградена памет тези синтезатори се препоръчва да се инсталират на допълнителната карта памет, което обаче пък ги прави по-тромави и бави процеса като цяло.
Друга нова разработка на "code factory" е програмата nokia screen reader или на езика на техничарите - малкото братче на mobile speak. Програмата е разработена по поръчка на Nokia и е напълно безплатна. Функционалността й обаче е много по-малка и с нея се работи по-трудно, тъй като клавишните комбинации там са по-неудобни. Освен това този скрийн рийдър работи с твърде ограничен брой класове синтезатори – вградения nokia-tts и разширената tts-функция nokia HQ (Nokia high quality).
Като най-разпространен скрийн рийдър програмата talks може да се ползва с различни външни синтезатори. Ако мобилният ви телефон е настроен да работи на български език, то тогава е сравнително удачно да се ползва с вградения в системата на Nokia синтезатор Nokia TTS, който разпознава и чете, наистина с по-лошо качество, всеки език, вграден в системата на самия апарат. Като допълнителни синтезатори могат да се инсталират руски синтезатори, които са особено сполучливи за тези, които поназнайват руски език. Това са синтезаторите Катерина и Милена. За разлика от вградения nokia tts, където не може да се регулира скоростта на произнасяне, при тях всички настройки се управляват без проблем – скорост, височина, сила на звука и останалите функции, които са общи за програмата talks. Самата програма се управлява чрез клавишни комбинации по подобие на компютърната jaws for windows. Разликата е в това, че докато при jaws клавишът за функциите се задържа и по този начин се комбинира с всеки един друг, при talks бутоните се натискат последователно, т.е. talks-клавишът се натиска еднократно и непосредствено след него се натиска всеки един от останалите, отговарящи за управлението на програмата. Например: последователното натискане на talks-бутона и key-2 изчита статуса – ниво на мрежа, име на мобилния оператор и ниво на батерията. Съответно - с всеки от останалите бутони съществуват комбинации, изпълняващи различни команди.
При старите модели телефони talks-бутонът беше конкретно дефиниран на така наречения edit-бутон или както всички го знаеха - бутона с моливчето. При по-новите модели, тези от symbian 9.2 и нагоре, този бутон изчезна и за управление на talks се ползва бутонът за меню. В най-новите версии на самата програма talks обаче, това са версиите от 4 нагоре, talks-бутонът може да се дефинира от самата програма, като в различните модели изборът е предложен между няколко други клавиша. При телефоните с кверти-клавиатура списъкът от бутони е най-голям.
Последната достъпна засега версия на talks е версия 5.00.3. По-новите версии са платени, като цената за България е 130 евро.
Какви допълнителни възможности ни предоставя системата symbian освен чистата телефония?
Едно от много важните и полезни неща, особено за незрящите хора, е възможността за инсталиране на различни програми, като едни от тях са програмите за четене на аудиокниги и книги в текстов формат.
Съществува и умалена версия на програмата word за текстообработка, както и на целия офис-пакет, която естествено е с по-ограничена функционалност от тази за компютър.
Доста голям е изборът на различни плейъри за слушане на музика и книги във формат mp3. Може би най-подходящ за ползване е плейърът “power mp3”, тъй като има функцията да запаметява последната позиция и е много лесен за навигация. В него може да се посочи конкретна папка за просвирване, което улеснява слушането на аудиокниги.
Други много подходящи програми за четене на книги са "daisy to go", която просвирва както книги в daisy-формат, така и mp3 и "daisy-player" на компанията "Сode factory", изпълняващ същите функции.
Изключително удобна е програмата "nokia аudio-book player", която е създадена конкретно за слушане на книги. Пакетът съдържа компютърен вариант – програма, която обръща аудио-файловете от формат mp3 в специален формат awb, намаляващ обема на файловете десет пъти, както и другата част от програмата, предназначена за инсталиране в самия телефон за просвирване. Изключително ценното в този плейър е, че едновременно могат да се слушат дори всичките копирани в телефона книги, като програмата помни на кое място е преустановено четенето на всяка една и винаги продължава оттам.
При слушането пък с daisy-плейърите удобството е, че може да се поставят маркери на мястото, където последно то е преустановено и по този начин да бъде лесно откривано при подновяване на четенето. Отделно, там може да бъде регулирана и скоростта на четене в зависимост от нуждите на ползвателя. Всъщност много популярният на запад daisy-формат е едно изключително съчетание на аудио и текст, което значително улеснява потребителите.
Достъпно при symbian е и ползването на пощенските клиенти за електронна поща. Разбира се, при наличие на интернет връзка. Повечето от моделите телефони, особено по-новите и по-скъпите, имат вграден приемник за безжичен интернет. Вярно е, че някои от по-евтините модели нямат такъв приемник, но с вече достъпните цени на мобилния интернет това не е чак такъв проблем.
По-голям е проблемът с достъпността в интернет-браузерите, тъй като в новите версии на софтуера на телефоните web-страниците не могат да се четат. Това може да се поправи само с инсталирането на допълнителни браузери, един от които е "jp-5 browser". Въпреки че е достъпен, навигацията в него не е достатъчно усъвършенствана - като например бързото местене по заглавия, линкове, таблици и т.н.
Причината е, че при изработване на говора и адаптацията му към софтуера на телефона това се прави към конкретно приложение на устройството, а не е общо-съвместим.
Що се отнася до социалните мрежи - напълно достъпна е програмата "skype", както и приложението за facebook, което впрочем повечето телефони вече имат вградено в софтуера си.
Как стои въпросът при телефоните, работещи само със сензорен екран и без наличието на хардуерни клавиши?
Като общ начин на употреба и навигиране от незрящи ползването им е напълно възможно, известни трудности в началото потребителите могат да изпитат само при прелистването на екрана, но при добро желание това не е чак такава сериозна пречка, тъй като самата програма talks има опция за изследване на екрана чрез докосване преди да бъде активирано каквото и да било приложение. Пипайки екрана, всичко, което е на него, се изчита и с единично почукване се активира.
Може би много от незрящите биха се заинтересували от програмите за разпознаване на цветовете чрез камерата на телефона. Такива програми има, но за съжаление повечето от тях не работят коректно и не бива силно да се разчита на тях - в огромна част от случаите те се държат като далтонисти. Почти същото се отнася и за твърде ограничения брой програми за разпознаване на текстове и банкноти.
От моделите на Nokia, работещи под symbian belle, може би най-препоръчаният за незрящите е Nokia E-6-00, тъй като той има сензорен екран, но в същото време и пълна права кверти-клавиатура. На него обаче достъпните версии на talks не могат да работят. Достъпна е работата само с програмата "mobile speak" от "Code factory" или пък платените версии на talks, последната от които е 5.31.4.
Може би към края трябва да се каже, че инсталирането на програми, дори за начинаещ потребител, не е никак сложно. При стартирането на инсталационния файл с центъра на джойстика просто трябва да се потвърждава с левия софтуерен бутон, като, разбира се, е задължително да се слуша какво пита програмата при всяка следваща стъпка. Добре е предварително да се знае коя програма къде е препоръчително да бъде инсталирана – дали на картата памет или пък в паметта на телефона. При инсталация всяка програма в даден момент пита къде избираме да бъде инсталирана и е необходимо със стрелка нагоре или надолу да се избере мястото.
И съвсем в края - за тотално начинаещите е добре да научат, че левият софтуерен бутон key-1 винаги е за потвърждаване на действие или пък отваря опциите на приложенията. Десният бутон е за стъпка назад от всяко едно от менютата, а центърът на джойстика служи като бутон за избор или сравнено с компютъра това е "еnter"-ът на мобилния телефон. За пълно излизане от всяко едно приложение или функция на телефона винаги може да послужи червената слушалка.
Така, говорейки за телефоните под simbian, ние се убедихме, че в тяхно лице имаме едно доста полезно устройство, макар и не толкова, колкото са устройствата под android, за които тепърва ще става дума занапред.
Притежавайки такъв апарат, ние имаме, освен телефон за комуникация, достъпен e-mail клиент, бележник за писане, плейър за слушане на музика и аудио-книги, gps-навигатор, имаме достъп до поне две социални мрежи, а също и разпознавател на цветове, макар и не много съвършен.

Марина ПЕТКОВА
Консултант – Ивайло КОВАЧКИНазад

Всички статии на Брой 03, 2013

IN MEMORIAM
Почина Недялка Камбурова
ИЗ ЖИВОТА НА ОРГАНИЗАЦИИТЕ
Шумен
Добрич
Монтана
Левски
Пловдив
Бургас
Видин
София
КОМУНИКАЦИИ
Нашите мобилни помощници
ЛЮБОПИТНО
Ученическа компания създаде чертожна линия за незрящи
Изобретиха кубче на Рубик за слепи хора.
ПРОЕКТИ
Проект "Създаване на Център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания (ЦПЦОХЗУ) с изнесени офиси”
ЮБИЛЕЙ
Васил Долапчиев на 60 години
Архив на изданието
1 2 3 4 5 6